Ο έλεγχος με το διαγνωστικό πριν και μετά την επισκευή

2313 Επισκέψεις στο άρθρο

Στα νεότερα προς επισκευή αυτοκίνητα μετά από σύγκρουση, με το γύρισμα του διακόπτη, ανάβουν στο ταμπλό του αυτοκινήτου, πολλές προειδοποιητικές λυχνίες βλαβών.

HB BODY ABEE
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΚΑΛΚΟΥ ΕΠΕ
Σε αυτές τις περιπτώσεις, πριν την επισκευή, χρειάζεται να γίνει ένας έλεγχος με διαγνωστικό μηχάνημα, για να διαπιστωθεί εάν χρειάζονται ανταλλακτικά για την επισκευή και το είδος των τυχόν βλαβών. Στη συνέχεια, απαιτείται έλεγχος των πραγματικών τιμών και παραμέτρων μετά την επισκευή για να διασφαλιστεί ότι οι βλάβες αποκαταστάθηκαν.

Συστήματα όπως η «προειδοποίηση για επερχόμενη σύγκρουση», η «αποχώρηση λωρίδας» και η «ανίχνευση τυφλών σημείων», είναι μερικά μόνο από τα νέα χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας που συναντάμε στα οχήματα που τίθενται σε κυκλοφορία κατά τα τελευταία χρόνια. Δεν λέμε συστήματα ασφαλείας καθώς αυτά είναι «εξτρά» και μπορεί απλά να μην αγοραστούν ή ακόμα και αν υπάρχουν σαν εξοπλισμός, μπορούν να απενεργοποιηθούν από τον οδηγό.
 
Είναι άραγε επιτρεπτό να παραδώσουν οι επισκευαστές ένα αυτοκίνητο μετά από σύγκρουση με διαθέσιμη οποιαδήποτε τέτοια λειτουργία μετά την επισκευή,  χωρίς να διαθέτει το επίπεδο ασφάλειας που διέθετε όταν το αγόρασε ο ιδιοκτήτης του ;

Η απάντηση είναι ένα σκέτο ΌΧΙ. Καλό είναι να γνωρίζουν τόσο οι επισκευαστές, όσο και οι ιδιοκτήτες των σύγχρονων αυτοκινήτων μερικά βασικά στοιχεία σχετικά με τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από τα θέματα αυτά :

Εάν δεν υπάρχει στο ταμπλό αναμμένο κάποιο προειδοποιητικό φως / λυχνία τότε όλα είναι καλά.
Λάθος. Οι κωδικοί βλάβης που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (εγκέφαλος) δεν ανάβουν πάντοτε την προειδοποιητική λυχνία. Μπορεί να αποθηκευτούν όμως σαν προσωρινές βλάβες.
 
Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι το ίδιο με τον προγραμματισμό ή τη βαθμονόμηση των συστημάτων αυτών.

Λάθος. Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τον προγραμματισμό και την βαθμονόμηση (χωρίς το καλιμπράρισμα).

Η βαθμονόμηση είναι μια επαναφορά των αισθητήρων στην αρχική τους κατάσταση για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν βρίσκονται εκτός ορίων.

Ένα σύστημα θα μπορούσε να είναι λειτουργικό αλλά να μην αποδίδει σωστά.
Για παράδειγμα : ένα αυτοκίνητο κινούμενο με μικρή ταχύτητα πρέπει να σταματήσει μπροστά από έναν πεζό που πετάχτηκε στο δρόμο.

Εκεί ο χρόνος απόκρισης του συστήματος είναι κρίσιμος για να ακινητοποιηθεί το όχημα εγκαίρως.

Εάν δεν αποσυνδέσει κάποιον αισθητήρα ή ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, τότε δεν χρειάζεται να κάνω προγραμματισμό ή έλεγχο.

Λάθος. Πολλοί αισθητήρες σχεδιάζονται για να λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του οχήματος. Ακούμε τεχνίτες παρμπρίζ που λένε «Αφήστε την κάμερα του παρμπρίζ να κρέμεται από τα καλώδια και τοποθετήστε την στο νέο παρμπρίζ».

Αν η βάση της κάμερας ή ολόκληρο το παρμπρίζ τοποθετηθεί με απόκλιση 1 χιλιοστού, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αυτό θα επηρεάσει πάρα πολύ την όραση της κάμερας σε απόσταση 30-40 μέτρων στο δρόμο.
 
 Άλλο παράδειγμα  είναι η απλή επισκευή ενός προφυλακτήρα όπου υπάρχει ραντάρ ή αισθητήρες των τυφλών σημείων:

Εάν στην περιοχή λειτουργίας του ραντάρ χρησιμοποιηθεί πλαστικό υλικό επισκευής, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του να ανιχνεύει. Η αλλαγή του πάχους του προφυλακτήρα θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπει το ραντάρ μέσα από αυτό. Ένα άλλο σημείο είναι ακόμα και η βαφή. Πόσα χιλιοστά πάχους μπορούν να προσθέσουν τα υλικά βαφής πριν από το οποίο θα αρχίσουν να περιορίζονται ορισμένες λειτουργίες ;

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford, Nissan, Mercedes έχουν εκδώσει δελτία τεχνικών οδηγιών σχετικά με το θέμα αυτό. Όλοι οι επισκευαστές, όπως και η ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ team έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΑ

 • DAT HELLAS - ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

  DAT HELLAS - ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

  H DAT HELLAS είναι μια διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Όμιλος DAT παρέχει δεδομένα, προϊόντα και υπηρεσίες που εστιάζουν στην ενεργοποίηση ενός ψηφιακού κύκλου ζωής του οχήματος.
   210 9577102 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία

  ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία

  Εισαγωγή και εμπορία χρωμάτων αυτοκινήτων από την εταιρεία ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία, προϊόντα στεγανοποίησης, λείανσης, γυάλισμα, προσωπική προστασία. Με εγγύηση στην καλύτερη ποιότητα και τις χαμηλότερες τιμές.
    210-3462774 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • Akzo Nobel

  Akzo Nobel

  Μοναδική, ολοκληρωμένη τεχνολογία Colorvation. Μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των φανοποιείων.  Το τέλειο ταίριασμα γρήγορα και αποτελεσματικά!  Η απόλυτη τεχνική επαναβαφής.
   2106220620 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ TEAM MARKOPOULO

  ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ TEAM MARKOPOULO

  Η Μεθενίτης Team δραστηριοποιείται στην φανοποιεία και βαφή αυτοκινήτων, προσφέροντας μία σειρά από ποιοτικές υπηρεσίες. Υπόσχεται υπεύθυνη, πλήρη και ολοκληρωμένη επισκευή του αυτοκινήτου σας, είτε πρόκειται για μικρή, είτε για μεγάλη ζημιά.
   2299025316 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ

  ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ

  Η Loupasakis είναι μία σύγχρονη και πλήρης κάθετη μονάδα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων. Στις εγκαταστάσεις της θα βρείτε λύσεις για service, φανοποιία, βαφές, ελαστικά, αναρτήσεις, ευθυγραμμίσεις και ανταλλακτικά 
    2109937529 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • Kappas Cars

  Kappas Cars

  Το κατάστημά Kappas Cars μέσω της πείρας ,των εξειδικευμένων γνώσεων πάνω στο αντικείμενό και το άριστο προσωπικό, σας υπόσχεται άμεση κάλυψη των αναγκών σας και άριστη ποιότητα εργασίας σε ανταγωνιστικές τιμές.
   2102844462 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΜΠΙΣΙΑΣ Α.Ε.

  ΜΠΙΣΙΑΣ Α.Ε.

  Στην εταιρεία ΜΠΙΣΙΑΣ Α.Ε. θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από χρώματα, βερνίκια, αστάρια εργαλεία βαφής και πάσης φύσεως προϊόντα βαφής & επισκευής αυτοκίνητων , καλύπτοντας κάθε είδους ανάγκη με προσήλωση πάντα στην ποιότητα και πάντα στις καλύτερες τιμές.
   2109021059 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • AUTORADO

  AUTORADO

  Η AUTO RADO χρησιμοποιεί τη μέθοδο PDR που δεν απαιτεί βαφή των επισκευασμένων περιοχών. Η μέθοδος αυτή επαναφέρει το μέταλλο στην αρχική του κατάσταση χωρίς να επηρεάζεται το χρώμα. Επισκευάζει βαθουλώματα χωρίς στοκάρισμα ή πυράκτωση.
   6944275762 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΠΕ

  ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΠΕ

  Με συνεργείο & φανοποιείο σε εγκαταστάσεις 2.000 μ2, αποτελεί "one stop shop" για επισκευή ή περιποίηση αυτοκινήτου. Αφοί Αρβανίτη. 5΄ λεπτά από την Εθνική οδό, 3΄ από την Αττική οδό (με άνετο parking)!
   2106140020 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΚΕΚΕΡΗΣ

  ΚΕΚΕΡΗΣ

  Στο σύγχρονο φανοποιείο Kekeris μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας και να κάνετε Value for money Service αποκατάστασης του αυτοκινήτου σας.  Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της επισκευής αυτοκινήτου, προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές  τιμές.
   2109969325 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • SMALTOLIN S.A.

  SMALTOLIN S.A.

  Η κύρια δράση της  Smaltolin A.E εντοπίζεται στο χώρο της βιομηχανίας με χρώματα ειδικών προδιαγραφών μακροχρόνιας και αντιδιαβρωτικής προστασίας μεταλλικών και τσιμεντένιων κατασκευών.
   210 6627280 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • Dent Master

  Dent Master

  Η εταιρία Dent Master εξειδικεύεται στην επισκευή ζημιών από χαλαζόπτωση καθώς και ζημιών παρκαρίσματος. Στόχος η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πελάτες!
   2109609001 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • RS NANOTECHNOLOGY

  RS NANOTECHNOLOGY

  Το νέο προϊόν Nanodiamond της RS Nanotechnology προήλθε από μακρόχρονη τεχνολογική έρευνα και αποτελεί την δεύτερη γενιά και την εξέλιξη της γκάμας των ειδών Νανοτεχνολογίας, έχει την ικανότητα να προστατεύει ιδιαίτερα αποτελεσματικά τις επιφάνειες από κάθε είδους επιβλαβείς ρύπους και γρατσουνιές. Μετά την πρώτη κάλυψη, μπορεί να αυξηθεί το πάχος της με πρόσθετες στρώσεις.
   210 9766366 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΣΚΑΛΚΟΣ

  ΣΚΑΛΚΟΣ

  Στην εταιρία Skalkos θα βρείτε βαφές και προϊόντα επιδιόρθωσης και περιποίησης όπως αλοιφές, σφουγγάρια ή πανιά γυαλίσματος, αλλά και προϊόντα επιδιόρθωσης πλαστικών και φαναριών. Διαθέτει επίσης και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, με τα οποία εξοπλίζεται ένα σύγχρονο φανοβαφείο.
   2102910512 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΧΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - HANIS AUTO

  ΧΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - HANIS AUTO

  Φρένα, έλεγχος – επισκευή, ηλεκτρονικός έλεγχος - διάγνωση βλαβών, αλλαγή λαδιών, service κλιματιστικών (A/C ), μπαταρίες, προετοιμασία ΚΤΕΟ, φανοποιεία - βαφή αυτοκινήτων, διαγνωστικός έλεγχος.
   2106610000 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • TSADILAS

  TSADILAS

  Specialist στην επισκευή και αποκατάσταση ταπετσαριών αυτοκινήτων. Ειδικός στις αναπαλαιώσεις και αποκαταστάσεις κλασσικών αυτοκινήτων. Με σεβασμό στην ποιότητα. Ο λόγος για την TSADILAS auto salon design.
   2102632307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • HB BODY

  HB BODY

  Τομέας της HB BODY είναι τα προϊόντα βαφής αυτοκινήτου. Με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Από τις εταιρείες της ελληνικής αγοράς που χαρακτηρίζονται “διαμάντια”. Εξάγει τα ποιοτικά προϊόντα της σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη.
   2310790000 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ