Το λιπαντικό της μηχανής είναι το αίμα του αυτοκινήτου σου. Χωρίς αυτό ή με την χρήση κακής ποιότητας λαδιού είναι βέβαιο ότι οι μέρες του κινητήρα σου είναι μετρημένες.

Το λιπαντικό της μηχανής είναι το "αίμα" του αυτοκινήτου σου. Χωρίς αυτό ή με την χρήση κακής ποιότητας λαδιού είναι βέβαιο ότι οι μέρες του κινητήρα σου είναι μετρημένες.

Η απόχρωση του λιπαντικού του κινητήρα σου λέει πολλά για την υγεία του και είναι πιθανό να  σε προειδοποιήσει για μία σημαντική βλάβη.

Η απόχρωση του λιπαντικού του κινητήρα σου λέει πολλά για την υγεία του και είναι πιθανό να σε προειδοποιήσει για μία σημαντική βλάβη.

Το αφρώδες ή γαλακτωμένο καφέ χρώμα μπορεί να σημαίνει ότι το λάδι είναι ανεμιγμένο με ψυκτικό υγρό ή ότι είναι μολυμσμένο.

Το αφρώδες ή γαλακτωμένο καφέ χρώμα μπορεί να σημαίνει ότι το λάδι είναι ανεμιγμένο με ψυκτικό υγρό ή ότι είναι μολυμσμένο.

Το μαύρο χρώμα υποδηλώνει ότι το λιπαντικό του κινητήρα είναι παλιο.

Το μαύρο χρώμα υποδηλώνει ότι το λιπαντικό του κινητήρα είναι παλιο.

  • Το λιπαντικό της μηχανής είναι το αίμα του αυτοκινήτου σου. Χωρίς αυτό ή με την χρήση κακής ποιότητας λαδιού είναι βέβαιο ότι οι μέρες του κινητήρα σου είναι μετρημένες.
  • Η απόχρωση του λιπαντικού του κινητήρα σου λέει πολλά για την υγεία του και είναι πιθανό να  σε προειδοποιήσει για μία σημαντική βλάβη.
  • Το αφρώδες ή γαλακτωμένο καφέ χρώμα μπορεί να σημαίνει ότι το λάδι είναι ανεμιγμένο με ψυκτικό υγρό ή ότι είναι μολυμσμένο.
  • Το μαύρο χρώμα υποδηλώνει ότι το λιπαντικό του κινητήρα είναι παλιο.

Ποιο είναι το σωστό χρώμα του λαδιού αυτοκινήτου;

23852 Επισκέψεις στο άρθρο

Όταν τσεκάρεις το λιπαντικό του κινητήρα στο αυτοκινητό σου, ελέγχεις την ποσότητα και το χρώμα. Το πρώτο είναι εύκολο, το δεύτερο όμως; Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις ποιο είναι το σωστό χρώμα που πρέπει να έχει και τι σημαίνει η κάθε απόχρωση;

ILEP
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ελέγχεις το χρώμα του λιπαντικού του αυτοκινήτου σου;


Η απόχρωση του λιπαντικού του κινητήρα σου λέει πολλά για την υγεία του και είναι πιθανό να  σε προειδοποιήσει για μία σημαντική βλάβη.

Η απόχρωση του λιπαντικού του κινητήρα σου λέει πολλά για την υγεία του και είναι πιθανό να σε προειδοποιήσει για μία σημαντική βλάβη.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

- Κεχριμπαρένιο χρώμα,το καινούργιο λάδι
- Μαύρο το παλιό, οδηγεί σε κακή απόδοση του κινητήρα
- Με αφρώδη υφή, μπορεί να έχει διαρροή ψυκτικού υγρού
- Χρώμα σκουριάς, πας συνεργείο για έλεγχο
Είναι εύκολο, γρήγορο και απαραίτητο. Εσύ κάνεις έναν τέτοιο οπτικό έλεγχο;
Συχνά, σπάνια ή μόνο όταν το πάς για 
service;


Το λιπαντικό της μηχανής είναι το "αίμα" του αυτοκινήτου σου. Χωρίς αυτό ή με την χρήση κακής ποιότητας λαδιού είναι βέβαιο ότι οι μέρες του κινητήρα σου είναι μετρημένες. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός έλεγχος του και οι αλλαγές του ανά τακτά χρονικά διαστήματα με προϊόντα που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Μάλιστα, οι συχνές αλλαγές βοηθούν στον καθαρισμό του κινητήρα, στη λίπανση των κινούμενων μερών του, στην πρόληψη της διάβρωσης και της σκουριάς και στην παράταση της διάρκειας ζωής του.Η αλήθεια είναι ότι το χρώμα μπορεί να αλλάζει με την ηλικία, την χρήση πρόσθετων, αλλά και από διάφορους ρύπους, αλλά και την θερμότητα,. Αν και ορισμένες αποχρώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε πιθανά προβλήματα, το χρώμα από μόνο του δεν αποτελεί κριτήριο για να καθυστερήσετε την αλλαγή λαδιού ή να το χρησιμοποιήσετε ως DIY διαγνωστικό εργαλείο.

Ποιο είναι λοιπόν το σωστό;
Συνήθως, το ολοκαίνουργιο λάδι έχει ένα ελαφρώς ημιδιαφανές κεχριμπαρένιο χρώμα που έχει τη συνοχή του ελαιολάδου. Αφού προστεθεί στον κινητήρα σας, κυκλοφορεί μέσα στο μπλοκ του κινητήρα, λιπαίνοντας τα κινούμενα μέρη του, αναδιανέμονται τη θερμότητα, καθαρίζοντας τον και βοηθώντας στην παρεμπόδιση του σχηματισμού σκουριάς και διάβρωσης! Όμως, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται συνήθως πιο σκούρο και παχύτερο, γεγονός που το καθιστά λιγότερο αποδοτικό στις βασικές του εργασίες. Το λάδι σκουραίνει επίσης καθώς απορροφά υποπροϊόντα από την καύση. Έτσι, οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κεχριμπαριού από μόνες τους δεν αποτελούν σίγουρο σημάδι ότι το λάδι σου είναι παλιό ή βρώμικο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υποδηλώνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

Τι σημαίνει το μαύρο χρώμα;
Αν το δεις να έχει μετατραπεί από μια σκούρα απόχρωση του κεχριμπαριού σε μαύρο, είναι πιθανό το λάδι σου να είναι παλιό, ειδικά αν είναι παχύ ή λασπωμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαύρο λάδι κινητήρα μπορεί να υποδεικνύει ένα φράξιμο στη γραμμή επιστροφής καυσίμου, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει τη ρύπανση του κινητήρα, προκαλώντας κακή απόδοση του και πιθανώς βλάβη του.

Και το καφέ ή το γκρι;
Το καφέ ή γκρι λάδι δεν αποτελεί άμεση αιτία συναγερμού. Αν το δεις όμως σε γαλακτώδη ή αφρώδη υφή μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης από διαρροή ψυκτικού υγρού ή ότι ο κινητήρας σου υπολειτουργεί και δεν φτάνει στην κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας - (αυτό συμβαίνει κυρίως σε αυτοκίνητα που "κάθονται" ακίνητα για μεγάλες περιόδους.

Πότε αποκτά απόχρωση σκουριάς;
Αν έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο και ζεις σε περιοχές με πιο υγρό ή πιο δροσερό καιρό μπορεί τσκάροντας μία μέρα το λάδι του κινητήρα σου να το δεις σε χρώμα σκουριάς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υγρές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση σκουριάς στην επιφάνεια του μεταλλικού δείκτη, η οποία θα αναμιχθεί με το λάδι του κινητήρα.

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

  • DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

    DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

    DAMSEL και MASTER OIL είναι 2 επώνυμα Brands λιπαντικών οχημάτων με ευρεία γκάμα για επιβατικά και ελαφρά φορτηγά, βαρέα οχήματα, μηχανήματα έργου και καΐκια. Αποτελούν δημιούργημα της ελληνικής επιχείρησης ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ και διανέμονται παγκοσμίως. Διαθέτουν τις αδειοδοτήσεις API και ACEA.
     2321065210 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • FLOR OIL

    FLOR OIL

    FLOR OILΜεγάλη γκάμα λιπαντικών και ορυκτών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις ανάγκες! Προτεραιότητα η προσφορά λιπαντικών εξαιρετικής ποιότητας που προστατεύουν κάθε μηχάνημα. 53 χρόνια συνεχούς έρευνας και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε κάθε προϊόν.
     2310684070 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

    ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

    TOPSYSTEM Services – ΤΟΨΗΣ Α.Ε.: Εμπορεία δεκάδων προϊόντων λιπαντικών για κάθε τύπο μηχανήματος. Διακινούνται προϊόντα  WEG lubricants, λιπαντικά RHEINOL της Γερμανικής εταιρείας SWD RHEINOL.

     2382021195 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • DYNAMIC KOTE

    DYNAMIC KOTE

    Η εταιρία Dynamic Kote ιδρύθηκε το 2012, με έδρα την Αθήνα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση λιπαντικών για οχήματα και μηχανήματα για τους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
     2130339110 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

    Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
     2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • TRADE WIND

    TRADE WIND

    Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
     2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΛΑΔΑΔΙΚΟ

    ΛΑΔΑΔΙΚΟ

    Στο κατάστημά τους μπορείτε να βρείτε όλα τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μπαταρίες αυτοκινήτων, λιπαντικά αυτοκινήτων και αξεσουάρ αυτοκινήτων στις καλύτερες τιμές της αγοράς! Με ένα κλικ στο e-shop τους, ή με μια επίσκεψη στο κατάστημα τους στα Ανω Πατήσια.
     2111136100 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

    ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

    Λιπαντικά Meganol!  Γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και την εκπληκτική απόδοση. Παρασκευάζονται με το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας DQS ISO 9001:2015. Υπερπληρούν τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
     2641400805 - 31370 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
     2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

    ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

    Στα καταστήματα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Η γκάμα της αποτελείται από καινούρια ανταλλακτικά, γνήσια και ιμιτασιόν Α ποιότητας και αξεσουάρ για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και κάθε είδους όλων των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
     2105440055 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ