Πως τα πλυντήρια προστατεύουν το περιβάλλον

4680 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/1/2020

Πλένοντας το αυτοκίνητο σου σε κάποιο πλυντήριο προστατεύεις το περιβάλλον, αφού με τα σύγχρονα συστήματα τους δεν ξοδεύουν πολύ νερό, αλλά και σώζει και την τσέπη σου.

 
 Γιατί ισχύει αυτό; Ας τα πάρουμε από την αρχή!

Μπορείς να εξοικονομήσεις νερό και ενέργεια χρησιμοποιώντας πλυντήριο αυτοκινήτων

Η κατανάλωση νερού για το πλύσιμο ενός αυτοκινήτου σε ένα πλυντήριο κυμαίνεται από 64 έως 261 λίτρα νερού. Με περίπου 5 λεπτά χρόνο πλυσίματος, κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι υπερβολικό. Ωστόσο φαίνεται μικρό μπροστά στην αντίστοιχη ποσότητα που ξοδεύεται για το πλύσιμο στο σπίτι με μία απλή μάνικα. Συγκεκριμένα για 10 λεπτά πλυσίματος, η κατανάλωση νερού μπορεί να φτάσει έως τα 320 λίτρα.

Τα πλυντήρια αυτοκινήτων αποθηκεύουν τα λύματα από την πλύση

Ένα σημαντικό πρόβλημα του πλυσίματος στο σπίτι είναι επίσης η διαρροή νερού μολυσμένου με σαπούνι, λάδι και άλλα βαρέα μέταλλα απευθείας στο σύστημα αποχέτευσης. Αυτό το μολυσμένο νερό εισέρχεται εύκολα στον κοντινό ποταμό ή λεκάνη νερού όπου μπορεί να βλάψει, εσένα και τους γύρω σου, όπως επίσης και τα υδρόβια ζώα και γενικότερα το περιβάλλον.

Τα πλυντήρια αυτοκινήτου από την άλλη τηρούν αυστηρούς κανόνες σχετικά με την περαιτέρω διαχείριση αυτών των μολυσμένων λυμάτων. Οι περισσότεροι από αυτούς συλλέγουν  τα λύματα τους και τα στέλνουν στη μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων

Τα περισσότερα μάλιστα διαθέτουν μια ειδική συσκευή φιλτραρίσματος που αφαιρεί όλες τις χημικές ακαθαρσίες, λάδι και βαρέα μέταλλα από το παγιδευμένο νερό.

Χρησιμοποιούν σαπούνια χωρίς φωσφορικά

Ορισμένα από τα σαπούνια αυτοκινήτων ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.  Αν το μολυσμένο με σαπούνι από φωσφορικά άλατα πέσουν ανεξέλεγκτα στην αποχέτευση θα δημιουργηθεί υπερανάπτυξη των φυκών στην θάλασσα. Με τα πολλά φύκια, μειώνεται το ηλιακό φως και οξυγόνο, ενώ παράλληλα αυξάνεται η παραγωγή τοξινών, που προκαλείται από την αναπαραγωγή των αλγών. όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται μαζικά τα ψάρια.

Aρα η επιλογή να πας το αυτοκίνητο σου σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων είναι επομένως η πιο έξυπνη, όχι μόνο λόγω κατανάλωσης του νερού αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο θα προστατέψεις το περιβάλλον.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

  Πρός, auto τρίτη. (Πως τα πλυντήρια προστατεύουν το περιβάλλον) Ένας φίλος μου αναγνώστης του περιοδικού σας και του site σας, έστω και λίγο καθυστερημένα, μου έστειλε να σχολιάσω το αναφερόμενο άρθρο σας και παρακαλώ όπως δεχτείτε τον σχετικό ενημερωτικό σχολιασμό μου. Κύριοι και Κυρίες, Αγαπητοί συνάδελφοι... Σχετικά με το αναφερόμενο άρθρο, πράγματι μπορείς να εξοικονομήσεις νερό και ενέργεια, χρησιμοποιώντας τα πλυντήρια οχημάτων και να προστατεύεις το περιβάλλον. Επιτρέψτε μου να αναλάβω την πρωτοβουλία της πληρέστερης ενημέρωσης σας σχετικά με την επεξεργασία - διάθεση των υγρών αποβλήτων από τα πλυντήρια οχημάτων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Θέλω λόγο της ενασχόλησης μου, ως τεχνικός μηχανικός με συστήματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, να κάνω μια αναφορά για την ειδική συσκευή φιλτραρίσματος που αναφέρεται. Πράγματι η αναφερόμενη ειδική και κατάλληλη κατά (CE) συσκευή, μπορεί να συγκρατεί λάσπη, λάδια και βαρέα μέταλλα και να τα αποχωρίζει από τα νερά πλύσης των πλυντηρίων οχημάτων. Επιβάλλεται από την νομοθεσία μας τα απόνερα των πλυντηρίων οχημάτων, να διέρχονται από μια μονάδα έλεγχου ρύπανσης. Για τον σκοπό αυτό, επιλέγεται η εγκατάσταση μιας συσκευής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για την διαχείριση των απόνερων από το πλύσιμο των οχημάτων. Στόχος της είναι, η συγκράτησης της λάσπης / βόρβος και ο διαχωρισμός / παγίδευση των λαδιών και βαρέων μετάλλων (υδρογονανθράκων), ώστε να µη μπορούν να διαφύγουν με τα νερά, στο δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης, στον υπάρχοντα βόθρο ή σε ελεύθερη διάθεση στο έδαφος, υπέδαφος και τον υδάτινο αποδέκτη. Η συσκευή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, συναντάται στην αγορά με την ονομασία, ως ελαιοδιαχωριστής, ελαιολασποσυλλέκτης, διαχωριστής ελαίων/νερού, βορβοροσυλλέκτης, ελαιοσυλλέκτης, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, κ.λπ. Ο διεθνής του όρος είναι, διαχωριστής υδρογονανθράκων. Το ερώτημα όμως είναι, εάν το πλυντήριο οχημάτων τηρεί τους κανόνες (εφαρμογή της νομοθεσίας) σχετικά με την διαχείριση των υγρών αποβλήτων του ή αυτά εξέρχονται και διαθέτονται, χωρίς καμία επεξεργασία μολυσμένα στο δίκτυο αποχέτευσης ή στο περιβάλλον. Το σύνολο των εγκαταστάσεων των πλυντηρίων οχημάτων δεν πληρούν τις σύγχρονες εφαρμογές διαχείρισης των αποβλήτων. Ελάχιστες είναι οι μονάδες πλύσεις οχημάτων που έχουν τις κατάλληλες πιστοποιημένες μονάδες διαχωριστών σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ-858. Δημήτρης Μακρής Πολιτικός Μηχανικός - Έργων Υποδομής.

    2
 • Βαγγέλης

  Σωστά όσα γράφετε αλλά πως να εμπιστευτούμε τα πλυντήρια όταν οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως να πλένουν σωστά ή κάνουν προχειροδουλειές, με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό το αυτοκίνητο να είναι γεμάτο γρατσουνιές;

    2
 • Αλκης

  Υπάρχουν και σωστοί και επαγγελματίες.μην τα ισοπεδωνετε όλα.ψαχτειτε καλύτερα και μην βλέπετε μόνο της τιμές

   

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός