• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Θέματα αγοράς mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  8/7/2003
Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/7/2003

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Opel vs Toyota
 

Ένα ενδιαφέρον "ζευγάρι"   

Η Opel και η Toyota είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς και συνεπώς σημαντικές φίρμες της ελληνικής αγοράς. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι με πολλές απευθείας ανταγωνιστικές προτάσεις. 
 

Η Opel και η Toyota αντιπροσωπεύουν δύο από τις κορυφαίες εταιρείες με προέλευση από την Ευρώπη και την Ιαπωνία αντίστοιχα. Η Opel, εταιρεία μέλος του ομίλου General Motors, είναι μία από τις καθιερωμένες δυνάμεις στην ευρωπαϊκή αγορά με πιστό αγοραστικό κοινό και πολλές αξιόλογες προτάσεις. Από την άλλη πλευρά, η Toyota είναι με διαφορά ο δημοφιλέστερος Ιάπωνας κατασκευαστής στην ευρωπαϊκή αγορά και παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της υπολείπονται των αντίστοιχων της Opel δείχνουν ότι υπάρχει η προοπτική να πρωταγωνιστήσει. 
Όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα στη διπλανή σελίδα, η Opel παρά την πτωτική τάση που εμφανίζουν οι ταξινομήσεις της τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τις 1.300.000 μονάδες (με βάση τα στοιχεία για το 2002) και να κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 9,4% στο σύνολο της αγοράς. To 2001 οι πωλήσεις ανέρχονταν σε 1.516.138 αυτοκίνητα ενώ το μερίδιο βρισκόταν στο 10,2% όπως και τον αμέσως προηγούμενο χρόνο οπότε και οι πωλήσεις ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα. Από την άλλη πλευρά η Toyota βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία καθώς από το 1999, οπότε είχε σημειώσει πωλήσεις 480.003 μονάδων (με μερίδιο 3,2%), έφτασε το 2002 να επιτύχει πωλήσεις 629.658 αυτοκινήτων με το μερίδιό της επίσης να σκαρφαλώνει και να βρίσκεται στο 4,4%. 
Στην ελληνική αγορά η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική καθώς οι διαφορές είναι μικρότερες και η "κόντρα" είναι σαφώς πιο σκληρή. Ενδεικτική είναι η περίοδος των ετών 2001 και 2002 όπου η Opel και η Toyota βρέθηκαν αντίστοιχα στην κορυφή του γενικού πίνακα πωλήσεων. Κατά τη φετινή χρονιά ο ανταγωνισμός είναι εξίσου έντονος και αμφότερες οι εταιρείες βρίσκονται σε υψηλές θέσεις με την Toyota να είναι πρώτη και την Opel τρίτη. 
Η "διαμάχη" αυτή δε θα μπορούσε να συνεχίζεται εάν οι δύο φίρμες δεν είχαν να επιδείξουν άμεσα ανταγωνιστικές προτάσεις οι οποίες να διεκδικούν με αξιώσεις το ενδιαφέρον της αγοράς. Εμείς παρουσιάζουμε σε απευθείας αντιπαράθεση τα "ζευγάρια" που δημιουργούνται ανάμεσα στις δύο εταιρείες, τα βασικά γνωρίσματά τους και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία τους. Υπάρχουν βέβαια και κατηγορίες οχημάτων όπου η μία ή η άλλη φίρμα δε διαθέτει εκπρόσωπο αλλά η αναφορά και σε αυτές είναι επίσης απαραίτητη. Να σημειωθεί ότι όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά βασίζονται σε μετρήσεις των κατασκευαστών.


 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  Opel vs Toyota
 
Ένα ενδιαφέρον "ζευγάρι"  
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Μικρομεσαία
Μικρά
Μεσαία
Κουπέ
Mικρά πολυμορφικά
Μικρομεσαία πολυμορφικά
Ρόουντστερ
Εκτός δρόμου