ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  9/2/2010
Προστασία του αυτοκινήτου από το κρύο και το χιόνι
Προστασία του αυτοκινήτου από το κρύο και το χιόνι
Και αν σας… παγώσει;
Διαβάστηκε από 10350 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:9/2/2010
Ιδιαίτερα συχνό είναι το φαινόμενο σχηματισμού πάγου επάνω στις επιφάνειες του αυτοκινήτου, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και εξαιτίας μιας ενδεχόμενης χιονόπτωσης. Τι θα πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις και ποια μέτρα προφύλαξης μπορούμε να πάρουμε; Στο θέμα που ακολουθεί δίνουμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές, που ο κάθε οδηγός μπορεί να εφαρμόσει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Πολλά είναι τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν εξαιτίας του παγετού κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα κομβικά σημεία, στα οποία, εάν επιδείξουμε την απαραίτητη προσοχή, μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, να συντηρήσουμε το αυτοκίνητό μας καλύτερα και να πραγματοποιήσουμε ασφαλέστερα τις μετακινήσεις μας. Aς δούμε ορισμένα απλά πράγματα, που μπορούν να μας "θωρακίσουν" απέναντι στον πάγο.
Το σωστό αντιψυκτικό κάνει τη διαφορά
Βασικό και πρωτεύον ζήτημα για κάθε οδηγό (σε κάθε εποχή, αλλά πολύ περισσότερο στις ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, όπως είναι ο χειμώνας και το καλοκαίρι) είναι η σωστή χρήση του αντιψυκτικού υγρού. Αυτό βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα σε αντίξοες συνθήκες (είτε πρόκειται για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είτε για πολύ υψηλές). Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ειδικό δοχείο, ενώ πάντα θα πρέπει να προσέχετε να χρησιμοποιείτε εκείνο που πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ακόμη, θα πρέπει να αναμιγνύετε το αντιψυκτικό υγρό με αποσταγμένο νερό, στο ποσοστό που έχει θέσει ο κατασκευαστής. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η παντελής απουσία αντιψυκτικού ή η μη χρήση του στο ποσοστό που πρέπει κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί επιφέρει δυσλειτουργία κατά την εκκίνηση του κινητήρα, ενώ θα παρουσιαστεί καθυστέρηση, έως ότου φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Τέλος, θα πρέπει να ελέγχετε εάν το εύρος των θερμοκρασιών που καλύπτει το αντιψυκτικό υγρό, μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες του τόπου όπου κατοικείτε.
Τα απαραίτητα του χειμώνα
• Αντιπαγωτικό υγρό για κλειδαριές/μεντεσέδες και τσιμούχες
• Αντιπαγωτικό για καθαριστήρες
• Αντιθαμβωτικό σπρέι τζαμιών
• Αντιθαμβωτικό σφουγγαράκι
• Γάντια
• Καλώδια εκκίνησης ανάγκης
Προσοχή στην μπαταρία
Ο ρόλος της μπαταρίας είναι ζωτικής σημασίας για το αυτοκίνητο και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να είναι πάντα σε θέση να επιτελέσει το ρόλο της. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες η μπαταρία καταπονείται αρκετά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν ελέγχετε τα υγρά, γι αυτό θα πρέπει σε τακτά διαστήματα να συμπληρώνετε είτε με ειδικό είτε με αποσταγμένο νερό (εφ’ όσον είναι δυνατή η συμπλήρωση -συνήθως για μπαταρίες παλαιού τύπου). Αν η μπαταρία σας είναι ξηρού τύπου, δηλαδή δεν μπορείτε να συμπληρώσετε υγρά, θα πρέπει να την ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της ειδικής ένδειξης (στο επάνω μέρος της), την οποία διαθέτουν οι περισσότερες μπαταρίες. ¶λλωστε, εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει τέτοια μπαταρία και έχετε υποψία ότι ο χρόνος αντικατάστασής της πλησιάζει, (και το αυτοκίνητό σας εκτίθεται σε συνθήκες πάγου), μπορείτε να μετρήσετε την απόδοσή της σε κάποιο ηλεκτρολογείο, ώστε να διαπιστώσετε εάν χρήζει αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, τα καλώδια για εκκίνηση ανάγκης θεωρούνται απολύτως απαραίτητα. Τέλος, πάντα προσέχετε να απομακρύνετε τα υγρά μπαταρίας που έχουν πέσει στο πλαίσιο του αυτοκινήτου, γιατί προκαλούν διάβρωση.
Χρησιμοποιείστε τα απαραίτητα προϊόντα
Αρκετά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας του πάγου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκληθούν βλάβες αρκετών ευρώ, εάν δε δείξουμε την απαραίτητη προσοχή. Οι βλάβες και οι δυσλειτουργίες δεν αφορούν μόνο στα μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου, αλλά σε σημεία όπως το παρμπρίζ, οι πόρτες, κ.τ.λ.
Σπρέι για τις κλειδαριές και τις τσιμούχες Κατά τη διάρκεια παραμονής του αυτοκινήτου σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός δημιουργεί προβλήματα στις κλειδαριές αλλά και στις πόρτες. Αυτά τα προβλήματα ανάγονται στη δυσκολία ξεκλειδώματος του αυτοκινήτου, ενώ η παρουσία πάγου στις τσιμούχες των θυρών καθιστά αδύνατη την είσοδο στο χώρο της καμπίνας- και αν αυτό γίνει κάτω από πίεση, τότε είναι δυνατό να κοπούν τα λαστιχάκια. Γι αυτούς τους λόγους καλό θα είναι, αφού ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητό σας, να ρίξετε ένα ειδικό υγρό στα συγκεκριμένα μέρη, ώστε να αποφύγετε τις απρόβλεπτες συνέπειες.
Προσοχή στους καθαριστήρες
Όταν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, όπως σε χιονόπτωση ή παγετό, είναι καλό κατά την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου σας να σηκώνετε όρθιους τους καθαριστήρες. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε φαινόμενα κολλήματος των μάκτρων πάνω στο παρμπρίζ, λόγω του παγετού. Επίσης είναι δυνατό να χρησιμοποιείτε ειδικό αντιπαγωτικό υγρό στο δοχείο νερού των καθαριστήρων, ώστε ο πάγος να απομακρυνθεί πιο εύκολα. Εκτός από αυτό, στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικό σπρέι, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη πάγου στα τζάμια.
Προσοχή! Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για την απομάκρυνση του πάγου από τα τζάμια. Η απότομη διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ρωγμές. Εάν υπάρχει πάγος στο παρμπρίζ και χρησιμοποιήσετε τους καθαριστήρες, το πιθανότερο είναι αυτοί να κοπούν τα μάκτρα σε ορισμένα σημεία.
Προσθέστε τον τύπο αντιψυκτικού που προτείνει ο κατασκευαστής, το οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει στο εύρος των θερμοκρασιών του τόπου όπου κυκλοφορείτε το αυτοκίνητό σας.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας είναι καθαρό, με τη χρήση κουκούλας μπορείτε να αποφύγετε τις χρονοβόρες διαδικασίες απομάκρυνσης πάγου ή χιονιού.

Χρησιμοποιείτε πάντα το αντιψυκτικό που προβλέπει ο κατασκευαστής.

Στις χαμηλές θερμοκρασίες η μπαταρία του αυτοκινήτου καταπονείται υπερβολικά. Εάν δεν είναι ξηρού τύπου, συμπληρώστε το υγρό που απαιτείται, ενώ με τη βοήθεια ηλεκτρολόγου μπορείτε να εξακριβώσετε εάν χρήζει αλλαγής.

Ψεκάστε τις τσιμούχες των θυρών, τους μεντεσέδες και τις κλειδαριές με ειδικό υγρό, έτσι ώστε μετά από μια νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, να μπορούν να ανοίξουν οι κλειδαριές και οι πόρτες.

Με τη χρήση ειδικού υγρού στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων, η απομάκρυνση του πάγου γίνεται ακόμη πιο γρήγορα.

Ο πάγος στην περιοχή του παρμπρίζ απομακρύνεται πιο εύκολα, όταν παράλληλα χρησιμοποιήσετε και το διακόπτη ξεθαμπώματος που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Καθαρίστε το αυτοκίνητο από τα χιόνια, προσέχοντας μην δημιουργήσετε εκδορές στο αμάξωμα.

Εάν απαιτείται, χρησιμοποιείστε τις αντιολισθητικές αλυσίδες.

Συμβουλές για τους χειμερινούς μήνες!
• Έχετε πάντα μαζί σας καλώδια έκτακτης εκκίνησης, γάντια και αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Προσοχή χρειάζεται εάν χρησιμοποιείτε ξύστρες πάγου, να μη δημιουργήσετε εκδορές στο χρώμα και στα παράθυρα.
• Εάν οι συνθήκες το απαιτούν, χρησιμοποιήστε απαραιτήτως αντιολισθητικές αλυσίδες, ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου σας.
• Σε περιπτώσεις παγετού ή χιονόπτωσης, αποφύγετε τις βίαιες κινήσεις στο τιμόνι. Οδηγείτε προνοητικά, χωρίς απότομα φρεναρίσματα και εκκινήσεις.
• Μην οδηγείτε χωρίς να έχετε απομακρύνει τον όγκο του χιονιού πάνω από το αυτοκίνητο, διότι υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.
• Το χιόνι που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου θα πρέπει να απομακρύνεται, γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβες, ενώ παράλληλα δημιουργεί κραδασμούς στο σύστημα διεύθυνσης.
• Πριν ξεκινήσετε, φροντίστε να έχετε καθαρίσει πλήρως τα φώτα και τα παράθυρα.
• Μην οδηγείτε το αυτοκίνητό σας σε υψηλές στροφές, έως ότου φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ο κινητήρας.