Αφιέρωμα

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  12/7/2011
Αφιέρωμα
Δεν είναι αυτοκίνητα. Δεν είναι μοτοσικλέτες!
ATV
Διαβάστηκε από 19843 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:12/7/2011
Έχουν όμως στοιχεία κι από τις μεν και από τα δε. Ανάλογα με τον προορισμό 
τους οι «γουρούνες» κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες. Σπορ (έχει επικρατήσει να λέγονται 
quads), Γενικής Χρήσης (στα αγγλικά atv ή utility) και μικρά τετράτροχα κατάλληλα για εισαγωγή στον χώρο (entry level).Τα τετράτροχα «χοιρίδια» έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την Ελλάδα, ενώ έχουν πλέον αποκτήσει και δύο δικά τους πρωταθλήματα! Ας δούμε τις κατηγορίες τους.
Yamaha yfm Grizzly 700
Η κατηγορία γενικής χρήσης (Utility) απαρτίζεται από ATV που προορίζονται για γεωργικές και αγροτικές εργασίες, για κυνήγι ή εκδρομές.
Τα Utility ATV συνήθως έχουν αυτόματο κιβώτιο ενώ πολύ σπάνια διαθέτουν ταχύτητες.
Στα "σοβαρά" μοντέλα μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε κίνηση 2x4 και 4x4, κοντό και μακρύ κιβώτιο, ενώ πολλά διαθέτουν και επιλογή για μπλοκέ μπροστινό διαφορικό.
Τα κορυφαία μοντέλα διαθέτουν ανεξάρτητη ανάρτηση και στους 4 τροχούς. Η τελική μετάδοση εδώ γίνεται με άξονα. Οι τροχοί είναι μεγαλύτεροι σε διαστάσεις από τα sport, ενώ η ιπποδύναμη μικρότερη αφού το ζητούμενο είναι η μεγάλη ροπή στρέψης στις χαμηλές στροφές.
Τα ελαστικά έχουν πολύ υψηλό προφίλ. Υπάρχουν γενναίες σχάρες μπρος-πίσω και κοτσαδόρος που συνδυάζεται με δυνατότητα έλξης μεγάλου φορτίου. Το παιχνίδι δεν είναι το δυνατό σημείο των ATV, ενώ αντίθετα αποτελούν απίθανα εξερευνητικά οχήματα τα οποία κινούνται μεν με χαλαρούς ρυθμούς, δεν σταματούν όμως πουθενά.

 
 «ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ»
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Quad
ATV
Γουρούνια στην άσφαλτο;
3 Προτάσεις Yamaha