
Ποιός θέλει τετρακίνηση στο SUV του όταν το κάνει ακριβότερο στην αγορά, με μεγαλύτερο κινητήρα, να καίει περισσότερο και να θέλει πιο πολλά ασφάλιστρα και τέλη;
Είναι οι δικίνητες εκδόσεις πλέον αυτές που αγοράζουμε στα SUV;
6.901 Επισκέψεις στο άρθρο (16/4/2013)
Χρειάζεστε πραγματικά την τετρακίνηση στο SUV που θέλετε να αγοράσετε; Ή μήπως το προτιμάτε για όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που προσφέρει, και κόβετε το 4x4 για χάρη οικονομίας;
autotriti team
Δεν πάνε πέντε χρόνια που αυτό το ερώτημα είχε απαντηθεί με ένα κάθετο «όχι». Πως δηλαδή ένα SUV χωρίς τετρακίνηση είναι «άχρηστο» και πως «κανείς δε θέλει ένα δικίνητο αυτοκίνητο που προορίζεται για εκτός δρόμου χρήση». Τι άλλαξε;
Πρώτα από όλα άλλαξε η σειρά προτεραιότητας. Η οικονομία καυσίμου από τη μία, το κόστος αγοράς από την άλλη. Οι δικίνητες εκδόσεις των SUV είναι φθηνότερες στην αγορά, έχουν μικρότερους κινητήρες, καίνε λιγότερο, ασφαλίζονται με λιγότερα και πληρώνουν λιγότερα τέλη.
Και η τετρακίνηση; Αλήθεια είναι πως σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, τα μοντέλα που κυκλοφορούν σήμερα δεν έχουν καμία σχέση. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την εκτός δρόμου χρήση. Όλα τα SUV σήμερα είναι «μαλακής χρήσης», δηλαδή ακόμη και στην τετρακίνητη έκδοσή τους δεν προορίζονται για σαφάρι, για εξερευνήσεις στην Αφρική κλπ συγκινητικά. Μπορεί να ξεκολλήσουν λίγο πιο εύκολα στο χιόνι ή την άμμο (αν και τα λάστιχα είναι πιο σημαντικά), μπορούν να ρίξουν το σκάφος στο νερό με μεγαλύτερη ασφάλεια και ίσως να δίνουν και ένα αίσθημα σιγουριάς στις ελληνικές γυαλιστερές ασφάλτους.
Από κει και πέρα, όποιος θέλει κάτι πιο σκληροτράχηλο θα προτιμήσει τις παραδοσιακές λύσεις με τρία διαφορικά ή ακόμη πιο σίγουρα θα πάει σε ένα pick-up, ειδικά αν πρόκειται για επαγγελματία. Οι υπόλοιποι απλά θέλουν ένα αυτοκίνητο που είναι ψηλό για να μη βρίσκει, να βλέπει μακριά, να έχει χώρους και να αποπνέει περισσότερη φαντασία από ένα MPV. H τετρακίνηση εδώ δε χωράει πουθενά. Ειδικά με τον αντίκτυπο σε χρήμα.
Υπάρχει όμως μια διαφορά. Δεν τη θέλουμε την τετρακίνηση, ή δεν την αντέχουμε; Είναι δηλαδή συμβιβασμός η περικοπή της ή φτάσαμε στο σημείο να τη θεωρούμε περιττή. Εσείς τι λέτε; Γιατί κόψατε την τετρακίνηση στο SUV που πήρατε; Από ανάγκη για μείωση του κόστους ή συνειδητά επειδή δεν τη χρειάζεστε; Τι λέτε;
Υπάρχουν κάποιοι που ζούνε εκτός Αθηνών με οικογενειακές υποχρεώσεις τέτοιες που χρειάζονται χώρους , άλλοι που αγοράζουν χάρτες με δασικές ή χωμάτινες διαδρομές για να εκδράμουν (και μην αρχίσουν οι γκρίνιες ποιος πάει εκδρομή στα βουνά το 2013 με την κρίση, εγώ προσωπικά γνωρίζω τρεις που δεν πάνε ταβέρνα, club, μπουζούκια όχι ότι πήγαιναν μπουζούκια παλιότερα για να πάνε "βουνό" και να απολαύσουν την φύση) και κάποιοι ακόμα που το όνειρο μιας ζωής ήταν να αποκτήσουν 4Χ4 έτσι ρε γαμώτο.Αυτούς τους φίλους οδηγούς τους κατανοώ και λυπάμαι διότι έτσι που ήρθαν τα πράγματα δεν μπορούν να αγοράσουν ή να αλλάξουν τα SUV τους.Τώρα για κάποιους άλλους που οι θόλοι των αυτοκινήτων τους δεν ξέρουν τι σημαίνει λάσπη ή οι μαρσπιέδες τους δεν έχουν δει ποτέ λυγαριά και αστιβιά και το SUV 4Χ2 πολύ τους πέφτει.Και για να τελειώσω υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί οδηγοί που συγκινούνται βλέποντας την ανατολή του ήλιου πάνω από τα σύννεφα στην κορυφή του Ολύμπου.Ενημερωτικά δεν υπήρξα ποτέ μου κάτοχος SUV αλλά ζήλεψα τους πιο πάνω γνωστούς μου μόνο και μόνο από τις φωτογραφίες που μου έδειξαν (φανταστείτε ότι αυτοί τις έχουν κλειδωμένες μέσα στον σκληρό δίσκο της ψυχής τους).
Θα έλεγα ότι η κρίση μας έκανε να σκεφτόμαστε περισσότερο ορθολογιστικά και έτσι αναθεωρήσαμε τις απόψεις μας ως προς την χρησιμότητα του 4κίνητου SUV, παρόλο που τελικά ένα 4κίνητο SUV δεν είναι τρομερά ακριβότερο σε σχέση με ένα 2κίνητο. Αν μάλιστα επιλέξουμε πετρελαιοκίνητη έκδοση τότε και η κατανάλωση είναι μειωμένη. Απλά πλέον μετράμε και τη δεκάρα και έτσι ιεραρχούμε διαφορετικά τις ανάγκες μας περιορίζοντας κάθε περιτό έξοδο.
Τα suv πρέπει να είναι τετρακίνητα. Το δικίνητο προσφέρει απλά λίγο καλύτερη θέα από ψηλά σε σχέση με ένα απλό sedan ή hatchback. Θα ήθελα να ζητήσω από τον συντάκτη όπως και με το mototriti να δημοσιοποιεί τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων ανά μοντέλο και μάρκα. Πιστεύω οι αναγνώστες θα σχηματίσουν μια πολύ θετική άποψη για το τι πωλείται στην Ελληνική αγορά και τι όχι.
Οι δικίνητες εκδόσεις όντως έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και καλώς για τους περισσοτέρους και κακώς για τους λιγότερους.Οι περισσότεροι πραγματικά δεν χρειαζόντουσαν ποτέ τετρακίνητο suv,το αγοράζανε για πουλ μουρ και τα τραγελαφικά παραδείγματα ήταν άπειρα και για πολλά γέλια.Για κάποιους βέβαια το γελοίο είναι in,must,και άλλα.Για κάποιους λίγους που πραγματικά οι άνθρωποι χρειάζονται τετρακίνητο suv και δεν έχουν το δικαίωμα της επιλογής,πραγματικά είναι λυπηρό και άδικο.Η δεδομένη οικονομική συγκυρία τους αδικεί.Ίσως να πρέπει να πάνε σε κάποιο μεταχειρισμένο suv.
Κατά τα άλλα λόγω της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας,τα κριτήρια άλλαξαν.Οι περισσότεροι προτιμούν τα δικίνητα,η καθόλου suv.Οι πωλήσεις γενικά των suv,δεν είναι και στα καλύτερα τους.Λέτε ότι τώρα τα suv είναι μαλακά,γιατί πότε ήταν σκληροπυρηνικά.Αν εξαιρέσουμε nissan x trail,daihatsu terios,suzuki limny και vitara,να πω suv και το lada niva 1700 τώρα,τα υπόλοιπα πάντοτε μαλακά ήταν εως και τις μέρες μας.Τo toyota rav4 στην πρώτη του γενιά είχε κανονική τετρακίνηση και ήταν πολύ λίγο πιο σκληρό,ενώ τώρα έχει ηλεκτρονική τετρακίνηση και είναι πιο μαλακό,και αλλα παραδείγματα.Οπότε για πολλές δυνατότητες εκτός δρόμου δεν ήταν και δεν είναι ποτέ.Με το δικίνητο είσαι εκτός πραγματικότητας,απλά θέλεις ένα τύπου suvoειδές στην όψη.
Πολλοί λίγοι πραγματικά δεν είναι εγωιστές και παραδέχονται ότι όντως δεν την χρειάζονται την τετρακίνηση και τέτοιου είδους όχημα,και δεν προβαίνουνε σε αγορά τέτοιων οχημάτων.Οι υπόλοιποι συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο.Καλά που τα οικονομικά δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά,οπότε περιορίζουν τις όποιες αγορές.
Το θέμα είναι αν πραγματικά χρειαζόμαστε τέτοιου είδους οχήματα ή όχι.Αν δεν χρειαζόμαστε σώφρον είναι να μην κοιτάμε προς τα εκεί για αγορά,ούτε καν για δοκιμή.Ας πάρουμε κάτι που όντως είναι για τις δικές μας ανάγκες,και όχι της μόδας και των υπολοίπων.
Όταν αγοράζεις ένα SUV καλό είναι να είναι τετρακίνητο, προκειμένου να μπορείς να εκμεταλλευτείς όλες του τις δυνατότητες, και να κινηθείς μέσα σε ένα χωράφι, στην άμμο και παντού. Αν θέλεις μικρότερο κινητήρα, υπάρχουν και τετρακίνητα SUV, με μικρό κινητήρα, όπως το Jimny της Suzuki. Το να παίρνεις μεγάλο αμάξωμα με μικρό κινητήρα, έχει αρκετά μειονεκτήματα, όπως να μην έχει επαρκή ιπποδύναμη, να μην μπορεί να μεταφέρει φορτία κ.λ.π.
Προσωπικά τα SUV δε μου αρέσουν καθόλου. Προτιμώ ένα "παραδοσιακό" hatchback ή coupe, ή σεντάν, αν χρειάζομαι ευρυχωρία. Η μόνη χρησική αξία που βρίσκω στα SUV είναι η τετρακίνηση και οι όποιες εκτός δρόμου ικανότητες. Από αυτή την οπτική, αυτά χρειάζονται πραγματικά την τετρακίνηση. Τα δικίνητα δεν έχουν, κατά τη γνώμη μου, λόγο ύπαρξης. Συμφωνώ απόλυτα με την πρώτη παράγραφο, ότι δηλαδή ένα δικίνητο SUV είναι άχρηστο και δεν προορίζεται για εκτός δρόμου χρήση. Ακόμα και τα "μαλακής χρήσης", όπως αναφέρονται, τετρακίνητα, με χωμάτινα λάστιχα, τα καταφέρνουν μια χαρά σε λογικές εκτός δρόμου περιπέτειες. Η περικοπή της τετρακίνησης είναι συμβιβασμός και όχι ότι τη θεωρούμε περιττή. Από κει και πέρα, όποιος θέλει το αυτοκίνητό του να μη βρίσκει, να βλέπει μακρυά, να έχει χώρους και δε "θέλει" την τετρακίνηση, αλλά στην πραγματικότητα δεν την αντέχει και θέλει κάτι φτηνότερο στην αγορά, με μικρότερο κινητήρα, χαμηλότερη κατανάλωση και λιγότερα ασφάλιστρα, ας αγοράσει πολυμορφικό ή station wagon με downsizing.