Κάμερες στα οχήματα στις εξετάσεις οδήγησης & νέοι εξεταστές

Κάμερες στα οχήματα στις εξετάσεις οδήγησης & νέοι εξεταστές

2.713 Επισκέψεις στο άρθρο (22/10/2021)

Κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων, διεύρυνση του σώματος των εξεταστών, ο νέος θεσμός του επόπτη και αλλαγή θέσης των εξεταστών για να σπάσουν οι κλίκες είναι μερικά από τα highlights του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών.

Το νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο του νομοσχεδίου «Οδηγώντας με Ασφάλεια» περιέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου και της Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, της Βουλής.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, να διασφαλιστεί η αξιοκρατία αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους των 17 ετών να αποκτήσουν προσωρινή άδεια οδήγησης. «Πρέπει να μπει οριστικό τέλος στο επικίνδυνο ελληνικό φαινόμενο, ορισμένοι νέοι οδηγοί, πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν να οδηγούν. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.
 

Τέσσερις άξονες για αδιάβλητες εξετάσεις οδήγησης

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που προάγει το αδιάβλητο των εξετάσεων οι οποίοι είναι: κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων, διεύρυνση του σώματος των εξεταστών, επόπτες και αλλαγή θέσης των εξεταστών.
 

Κάμερες στα οχήματα των Σχολών Οδηγών

Κατά την διάρκεια της εξέτασης θα μπούν κάμερες μέσα στο όχημα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 

Περισσότεροι, νέοι εξεταστές

Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής. Με αυτό τον τρόπο θα το νομοθέτημα θα προσπαθήσει να σπάσει τα «κυκλώματα», διότι διευρύνεται το σώμα των εξεταστών και  έχουμε καλά εκπαιδευμένους και περισσότερους εξεταστές, ώστε να προχωράει και πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων.
 

Νέος θεσμός: Επόπτες για εξεταστές και εξεταζόμενους

Οι επόπτες θα είναι μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Λιμενικών Αρχών, των Αρχών της διαφάνειας, όσοι το επιθυμούν, οι οποίοι επίσης θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά, είτε επειδή υπάρχουν υπόνοιες για προβλήματα.

Συνέχεια του άρθρου >>>
Toyota
moto