Mega Test: Με 10 οικογενειακά SUV σε χιόνια, λάσπη & πάγο
8 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Mega Test: Με 10 οικογενειακά SUV σε χιόνια, λάσπη & πάγο

570.142 Επισκέψεις στο άρθρο (10/2/2021)

Το ΑutoΤρίτη Test Center αναδεικνύει τις ικανότητες 10 δικίνητων οικογενειακών SUV σε χιονισμένο έδαφος. Ποια είναι τα όριά τους και πόσο ικανά είναι σε αυτό το τερέν. Η σημασία των ελαστικών και των ηλεκτρονικών, αλλά και τι διαφορά κάνει η τετρακίνηση.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Το AutoΤρίτη Test Center «σήκωσε ξανά τα μανίκια του», ή για την ακρίβεια φόρεσε τα ισοθερμικά του με σκοπό να υλοποιήσει ακόμα ένα μοναδικό Mega Test. Αυτή τη φορά, με σύμμαχό μας 10 από τα πιο hot δικίνητα μικρομεσαία SUV, αλλά και ένα τετρακίνητο πήραμε τους δρόμους και τα... βουνά. Κυριολεκτικά, φτάνοντας μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Εκεί πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος των δοκιμών μας, όπου για δύο μέρες υποβάλλαμε τα 10 συν 1 μοντέλα σε διάφορες απαιτητικές διαδικασίες πάνω στο χιόνι, ίσως το πιο δύσκολο τερέν, που μπορεί να συναντήσετε σε μια διαδρομή.

Οι πρωταγωνιστές του «Snow Test»
Πριν αναλύσουμε περαιτέρω τα πεπραγμένα ας γνωρίσουμε τα 10+1 μοντέλα που πήραν μέρος σε αυτήν την πολύ απαιτητική δοκιμασία, η επιλογή των οποίων έγινε με κύριο κριτήριο την δημοφιλία τους στο αγοραστικό κοινό, όπως καταγράφηκε βάσει των ταξινομήσεων του 2020. Έχουμε λοιπόν με αλφαβητική σειρά:
 1. Citroen C5 Aircross
 2. Dacia Duster 
 3. Ford Kuga
 4. Hyundai Tucson
 5. Mercedes GLA
 6. Nissan Qashqai
 7. Opel Grandland X
 8. Peugeot 3008, το ανανεωμένο μοντέλο 
 9. Skoda Karoq
 10. Toyota C-HR 
Μαζί με αυτά στις ίδιες δοκιμασίες πήρε μέρος και το τετρακίνητο Dacia Duster, ένα γνήσιο SUV με ηλεκτρονική τετρακίνηση και δυνατότητα κλειδώματος διαφορικού.

Γιατί δικίνητα SUV και με τι ελαστικά; 
Καταλληλότερα οχήματα για να κινηθεί κανείς σε χιονισμένα εδάφη είναι αδιαμφισβήτητα τα τετρακίνητα, ωστόσο στη χώρα μας, λόγω κλίματος μόνο σε υψηλά υψόμετρα θα συναντήσουμε τέτοια σημεία. Έτσι από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών SUV επιλέγουν δικίνητα μοντέλα, θέλαμε να διαπιστώσουμε σε αυτές τις λίγες φορές που θα μας φέρει ο δρόμος μας αντιμέτωπους με χιόνια, όπως καλή ώρα σε μια επίσκεψη σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, πως θα αντιδράσει το όχημά μας. Στο παρελθόν έχουμε δει την ικανότητά τους σε εκτός δρόμου διαδρομές, συνεπώς με το «Snow Test» μπορεί να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ικανοτήτων τους. Αλλωστε μην ξεχνάμε πως τα SUV, πέρα των βασικών μεταφορικών αναγκών, θεωρούνται οχήματα ελευθέρου χρόνου και διακρίνονται για τον περιπετειώδη χαρακτήρα τους. Βεβαίως σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες οδήγησης, πέρα από το αυτοκίνητο, καταλυτικό ρόλο παίζουν και τα ελαστικά. Έτσι, λοιπόν, σε όλα τα μοντέλα οι δοκιμές έγιναν με ελαστικά «mud and snow», ένας τύπος κατάλληλος για όλες τις εποχές και ικανός να ανταπεξέλθει σε συνθήκες πάγου και χιονιού. Μάλιστα στο test μας κάναμε δοκιμές και σε διαφορετικού τύπου ελαστικά για να δούμε τις διαφορές.

Πως έγιναν οι δοκιμές μας
Οι δοκιμασίες του Mega Test μας προσομοιώνουν καταστάσεις που θα συναντήσετε σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης και αφορούν στην ασφάλεια και την οδική συμπεριφορά των οχημάτων. Συνολικά υποβάλαμε τα 10+1 SUV με τέσσερες διαφορετικές δοκιμασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ελεγχόμενο χώρο στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.
 • 50-0 χλμ./ώρα: Η πρώτη αφορά στο φρενάρισμα, για να δούμε την απόσταση που χρειάζεται το όχημα για να ακινητοποιηθεί πλήρως, κινούμενοι με 50 χλμ./ώρα, σε κατάσταση ανάγκης. 
 • Σλάλομ: Με κάθε μοντέλο πραγματοποιήσαμε διαδοχικές αλλαγές πορείας σαν να προσπαθούμε να αποφύγουμε κάποιο απρόσμενο εμπόδιο μπροστά μας. Μια δοκιμασία που έχει σκοπό να αναδείξει την ικανότητα των μοντέλων να διατηρούν την πρόσφυσή τους, αλλά και την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης.
 • Χιονισμένες ράγες: Οδήγηση πάνω στο αποτύπωμα που αφήνουν οι ρόδες στο φρέσκο χιόνι. Σαν να κινείστε δηλαδή σε χιονισμένο δρόμο που έχει πατηθεί πιο πριν από πολλά οχήματα και σας δείχνει τη «γραμμή» οδήγησης. Το πιο σύνηθες σενάριο σε μια χιονισμένη διαδρομή. 
 • Ανάβαση και κατάβαση σε mud & snow έδαφος: Σε αυτή τη δοκιμασία τα μικρομεσαία SUV μας κλήθηκαν να διασχίσουν μια ανηφορική χωμάτινη διαδρομή, η οποία πριν ήταν καλυμμένη με χιόνι και κατόπιν να την κατέβουν. Για τη χάραξη της επιστρατεύσαμε εκχιονιστικό όχημα και έτσι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το χώμα ήταν νοτισμένο και σε πολλά σημεία υπήρχαν λάσπη, και συσσωρευμένος πάγος.
Τέλος, εκτός των παραπάνω στο οδοιπορικό μας είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ακόμα μία φορά την οδική συμπεριφορά των μοντέλων, τόσο στον αυτοκινητόδρομο, όσο και στο ορεινό δίκτυο, το οποίοι περιείχε και αρκετά κλειστά κομμάτια. 

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στη διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων για τη φιλοξενία και την βοήθεια που μας παρείχε στο εγχείρημά μας.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε rapid test.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
15.3 Toyota 1million
15.3 Toyota 1million