Οι Έλληνες γουστάρουν τα ασιατικά αμάξια. Το λένε οι πωλήσεις
2 Φωτογραφίες »

Οι Έλληνες γουστάρουν τα ασιατικά αμάξια. Το λένε οι πωλήσεις

60.684 Επισκέψεις στο άρθρο

- Οι Έλληνες προτιμάνε Ιαπωνία και Κορέα, παρά Γερμανία και Γαλλία. Toyota & Hyundai έχουν το 30% των πωλήσεων
- Το Toyota Yaris Cross είναι ο πρωταθλητής των πωλήσεων σε ιδιώτες
- Έχουν καλή τιμή σε σχέση με την αξιολόγηση και τον εξοπλισμό τους
- Όσοι τα έχουν αγοράσει γκρινιάζουν λιγότερο από αυτούς που έχουν ευρωπαϊκά

Οι Έλληνες προτιμάνε Ιαπωνία και Κορέα παρά Γερμανία και Γαλλία. Toyota & Hyundai έχουν το 30% των πωλήσεων

Η χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο για την αγορά αυτοκινήτου, αφού κατέγραψε άνοδο 27,5%. Πιο συγκεκριμένα, το 2022 πουλήθηκαν συνολικά 105.283 αυτοκίνητα, ενώ φέτος οι ταξινομήσεις έφτασαν περίπου τα 134.270 αυτοκίνητα (ανεπίσημα πρωτογενή στοιχεία). Σε πρόσφατο θέμα είδαμε τους πρωταθλητές των πωλήσεων συνολικά, στις επόμενες γραμμές εμβαθύνουμε περισσότερο και αναλύουμε τις λιανικές πωλήσεις (δηλαδή αυτές που αφορούν ιδιώτες και όχι εταιρείες) οι οποίες «έκλεισαν» στις 56.480 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 18,5%.

Οι μισές λοιπόν από αυτές αφορούσαν μοντέλα από την Ιαπωνία και την Κορέα (!), όπου μόνο δύο μάρκες η Toyota και η Hyundai έχουν μόνες τους το 33% των συνολικών πωλήσεων λιανικής. Ποσοστό όπως καταλαβαίνετε εντυπωσιακό. Μάλιστα τα 5, ασιατικά, μοντέλα της πρώτης 5άδας κατάφεραν να έχουν το 25% των λιανικών πωλήσεων, σε μια αγορά που απαριθμεί πάνω από 100 ευρωπαϊκά μοντέλα.

Το Toyota Yaris Cross είναι ο πρωταθλητής των πωλήσεων σε ιδιώτες

Τα 5 πρώτα μοντέλα σε πωλήσεις λιανικής έχουν καταγωγή από την Ασία και πιο συγκεκριμένα πρόκειται κατά σειρά πωλήσεων για τα Toyota Yaris Cross, Toyota Yaris, Hyundai i20, Suzuki Vitara και το Hyundai i10. Αναλυτικότερα το Yaris Cross αναδείχθηκε πρωταθλητής των πωλήσεων με 3.646 ταξινομήσεις προσπερνώντας τον «ισόβιο» πρωταθλητή Yaris που προτιμήθηκε από 3.232 ιδιώτες.


Το Toyota Yaris Cross αναδείχθηκε πρωταθλητής των πωλήσεων με 3.646 ταξινομήσεις προσπερνώντας τον «ισόβιο» πρωταθλητή Yaris που προτιμήθηκε από 3.232 ιδιώτες.
2 Φωτογραφίες »

Το Toyota Yaris Cross αναδείχθηκε πρωταθλητής των πωλήσεων με 3.646 ταξινομήσεις προσπερνώντας τον «ισόβιο» πρωταθλητή Yaris που προτιμήθηκε από 3.232 ιδιώτες.

Έχουν καλή τιμή σε σχέση με την αξιολόγηση και τον εξοπλισμό τους

Γιατί οι Έλληνες προτιμούν τα μοντέλα από την Ασία; Πρώτα απ΄ όλα έχουν καλό value for money. Τόσο η Toyota, όσο η Hyundai και η Suzuki έχουν προσιτά μοντέλα στην γκάμα τους. Μπορεί να υπάρχουν και πιο οικονομικές επιλογές, ωστόσο και τα 5 πρώτα μοντέλα προσφέρουν υβριδικές εκδόσεις, είτε full hybrid, είτε mild hybrid, είναι καλά εξοπλισμένα, ενώ και στα αξιολογήσεις του AutoΤρίτη, ειδικά τα μοντέλα της Toyota, παίρνουν υψηλή βαθμολογία.

Όσοι τα έχουν αγοράσει γκρινιάζουν λιγότερο από αυτούς που έχουν ευρωπαϊκά

Εκτός από το value for money τους, η πρώτη 5άδα ξεχωρίζει και για το After Sales τους. Ξεκινώντας από την εγγύηση, η Toyota προσφέρει μια από τις μεγαλύτερες της αγοράς με 6 χρόνια η 180.000 χλμ.. Αντίστοιχα και η Hyundai ξεχωρίζει σε αυτόν τον τομές αφού είναι η μοναδική φίρμα που δεν έχει όριο χιλιομέτρων στην 5ετή εγγύησή του. Στο μέσο όρο της αγοράς είναι αυτή της Suzuki με 5 χρόνια ή 100.000 χλμ..

Πέρα από την εγγύηση, οι τρεις αυτές φίρμες έχουν και τις λιγότερες αναφορές κατόχων στο Autocheck. Toyota, Hyundai και Suzuki έχουν τις λιγότερες αναφορές για βλάβες και μαζί με τη Mazda τα λιγότερα παράπονα για τις τιμές και την εξυπηρέτηση του εξουσιοδοτημένου δικτύου.

FORD E-TRANSIT
NISSAN