Κινητήρες: Καλύτερες επιδόσεις από το Corsa με τα 130 άλογα, μα κατανάλωση 100αριού

5.212 Επισκέψεις στο άρθρο (27/4/2024)
Το περίφημο eDCT6 κιβώτιο βοηθά στις επιδόσεις του Opel Corsa, το οποίο συγκαταλέγεται στα 5 καλύτερα βενζινοκίνητα μικρά σε προσπεράσεις ενδιάμεσων ταχυτήτων (60-100 και 80-120 χλμ./ώρα).
3 Φωτογραφίες »

Το περίφημο eDCT6 κιβώτιο βοηθά στις επιδόσεις του Opel Corsa, το οποίο συγκαταλέγεται στα 5 καλύτερα βενζινοκίνητα μικρά σε προσπεράσεις ενδιάμεσων ταχυτήτων (60-100 και 80-120 χλμ./ώρα).

Όπως αναφέρει και ο τίτλος της δοκιμής, το ανανεωμένο Opel Corsa είναι το πρώτο μοντέλο του Γερμανού κατασκευαστή που θα προσφέρεται με τεχνολογία υβριδικής κίνησης 48V. Βάση του συστήματος είναι ο 3κύλινδρος 1.200άρης βενζινοκινητήρας που αποδίδει 100 άλογα και 205 Nm ροπής, ο οποίος συνεργάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 29 ίππων (και 55 Nm ροπής). Οι δύο κινητήρες λειτουργούν μαζί ή ξεχωριστά, ώστε να βελτιστοποιηθεί η κατανάλωση ενέργειας και οι επιδόσεις. Το κινητήριο σύνολο συμπληρώνει και μία μπαταρία συνολικής χωρητικότητας 0,89 κιλοβατώρων (0,43 kWh) που επαναφορτίζεται αυτόματα με το άφημα του γκαζιού και με την ανάκτηση ενέργεια σε κάθε φρενάρισμα (αναγεννητικό σύστημα πέδησης).


Η ανανέωση του Corsa φέρνει μπουτόν για την αλλαγή στις ταχύτητες (αντί του joystick), στο νέο αυτόματο 6-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη eDCT6.
3 Φωτογραφίες »

Η ανανέωση του Corsa φέρνει μπουτόν για την αλλαγή στις ταχύτητες (αντί του joystick), στο νέο αυτόματο 6-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη eDCT6.

 
Και πόσο αποδοτικό είναι το όλο σύστημα; Σύμφωνα με όσα λέει η Opel, «σε σύγκριση με αντίστοιχες μη ηλεκτροκίνητες εκδόσεις, το ανανεωμένο Corsa Hybrid μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 15%. Το σύστημα προσφέρει πλεονεκτήματα, κυρίως στην κίνηση της πόλης. Σε αστικές περιοχές, έως και το 50% του χρόνου οδήγησης μπορεί να καλυφθεί με μηδενικές εκπομπές ρύπων» (σ.σ. δεν πληρώνει ρύπους και μπαίνει κάθε μέρα στο Δακτύλιο). Αυτό που εμείς καταγράψαμε είναι μία αρκετά καλή μέση πραγματική κατανάλωση (6,5 λτ./100 χλμ.), ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποια λειτουργία ελεύθερης κύλισης (όταν σηκώνεις το πόδι από το γκάζι να σβήνει ο κινητήρας και να μπαίνει σε «νεκρά» το κιβώτιο).
 
Ο ηλεκτροκινητήρας του Corsa έχει αρκετά άλογα, για αυτό και αρκετά συχνά σε μία αστική διαδρομή ακούς (σχετικά έντονα) την εμπλοκή του ηλεκτρικού μοτέρ. Έτσι, το θερμικό μοτέρ συμμετέχει λιγότερο και πιο μεγάλες ταχύτητες (θα το θέλαμε λιγότερο θορυβώδες), για αυτό και το mild hybrid Opel Corsa αξιολογείται συνολικά αρκετά οικονομικό. Κόντρα στον ανταγωνισμό του αλλά και «εσωτερικά». Για παράδειγμα, «καίει» 1 λίτρο λιγότερο σε σχέση με το αυτόματο Corsa των 100 ίππων (γλιτώνεις 800 ευρώ το χρόνο από καύσιμα). Έπειτα, συγκριτικά με το χειροκίνητο Corsa οι διαφορές είναι μικρές (6,2 λτ./100 χλμ.), σίγουρα μικρές, λέμε εμείς, αν συνυπολογίσουμε την ευκολία που προσφέρει εντός πόλης το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων.
 
Το περίφημο eDCT6 βοηθά και στις επιδόσεις του Opel Corsa, το οποίο συγκαταλέγεται στα 5 καλύτερα βενζινοκίνητα μικρά σε προσπεράσεις ενδιάμεσων ταχυτήτων (60-100 και 80-120 χλμ./ώρα). Στην πρώτη περίπτωση θέλει 5,3 δλ. (118 μέτρα), στην έτερη χρειάζεται 6,7 δλ. (118 μέτρα). Αυτοί οι αριθμοί είναι οι καλύτεροι στην γκάμα του βενζινοκίνητου Opel Corsa, καλύτερη ακόμη κι από την top version των 130 ίππων (5,5 και 7,1 δλ., αντίστοιχα), στην οποία η κατανάλωση ξεφεύγει περισσότερο (8 λτ./100 χλμ.).

Σελίδα 1Δοκιμή: Mild hybrid Opel Corsa με 100 PS | Το πρώτο ήπια υβριδικό Opel
Σελίδα 2Σχεδίαση - Εσωτερικό - Χώροι
Σελίδα 3Κινητήρες: Καλύτερες επιδόσεις από το Corsa με τα 130 άλογα, μα κατανάλωση 100αριού
Σελίδα 4Οδική συμπεριφορά: Αγχολυτικό & αποτελεσματικό
Σελίδα 5Η γνώμη μας
Σελίδα 6Μετρήσεις, τεχνικά χαρακτηριστικά & τιμές
SEAT GNHSIA ANTALLAKTIKA
4green