Πόσο καλά κρατάνε & τελική αξιολόγηση: LingLong Vs Sava

Πόσο καλά κρατάνε & τελική αξιολόγηση: LingLong Vs Sava

26.051 Επισκέψεις στο άρθρο (15/3/2024)

Καλό κράτημα & στο μέσο όρο της κατηγορίας για το Sava, «κόκκινο» στο βρεγμένο το LingLong

Από εκεί και πέρα, στη δοκιμασία αποφυγής κινδύνου (Elk Test) το Sava εμφανίστηκε πιο αξιόπιστο. Τόσο σε στεγνό, όσο και σε βρεγμένο, το All Weather μοντέλο της σλοβένικης μάρκας σημείωσε καλές επιδόσεις, στο μέσο όρο της κατηγορίας.
 
Αντιθέτως, το LingLong Sport Master έμεινε κι εδώ σε... χαμηλές πτήσεις. Κι αν στο στεγνό η επίδοση είναι αποδεκτή (70 χλμ./ώρα) παρότι χειρότερη από του Sava, στο βρεγμένο το πέρασμα των 65,5 χλμ./ώρα είναι «κόκκινο» σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει το AutoΤρίτη Test Center.

Wet C έχει το LingLong, που έχει και χειρότερο θόρυβο κύλισης

Ενδιαφέρον έχει και η ετικέτα των δύο μοντέλων. Κατά κανόνα τα all season λάστιχα έχουν δείκτη πρόσφυσης στο βρεγμένο Wet Β. Εξαίρεση είναι το LingLong GREEN-Max All Season, που είναι και το μοναδικό της κατηγορίας με Wet C. Από εκεί και πέρα, να πούμε ότι το λάστιχο της Sava έχει XL πλαϊνά, για αυτό αφενός στρίβει καλύτερα (τα σκληρά πλαϊνά κρατάνε καλά), αφετέρου έχει πιο ανθεκτικό λάστιχο αν το πας για off-road.
 
Εντός πόλης, πάντως, στην κλασική άσφαλτο, τα δύο λάστιχα δεν φημίζονται για την ποιότητα κύλισής τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εταιρείες για τον θόρυβο κύλισης, το μεν LingLong έχει 72 dB (τελευταίο all season), το δε Sava είναι ελαφρώς καλύτερο αλλά κι αυτό στα «κόκκινα» (71 dB).

Με τιμή 70 ευρώ, είναι στα φθηνά της κατηγορίας - 100 το ένα, κάνουν τα «μεγάλα ονόματα»

Όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου μας, LingLong και Sava είναι μεταξύ των φθηνότερων μαρκών ελαστικών. Πέραν του ότι έχουν τα φθηνότερα θερινά λάστιχα από όσα έχουμε δοκιμάσει, και τα all season μοντέλα τους ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακά χαμηλή τιμή τους. Όταν τα «μεγάλα ονόματα» κοστίζουν γύρω στα 100 ευρώ, LingLong GREEN-Μax All Season και Sava All Weather έχουν τιμή περίπου 60-70 ευρώ ανά λάστιχο. Δηλαδή με μία 4άδα από αυτές τις δύο μάρκες μένουν 120 ευρώ στην τσέπη.

Μοιάζει να θέλει ανανέωση το all season της LingLong, οι καλές επιδόσεις του στεγνού δείχνουν το δρόμο

Το Sava All Weather είναι μοντέλο του 2021, δηλαδή της τελευταίας 3ετίας όπως ιδανικά πρέπει να είναι κάθε καινούργιο λάστιχο που αγοράζουμε. Στον αντίποδα, το LingLong GREEN-Max All Season είναι του 2017 και με βάση τις επιδόσεις του μοιάζει η μάρκα να χρειάζεται νέο μοντέλο σε αυτήν την κατηγορία. Κι αυτό ισχύει διότι πέρα από την πολύ καλή του τιμή και τις επιδόσεις του στο στεγνό, χρειάζεται κάτι ακόμα για να ανταγωνίζεται με αξιώσεις και στην κατηγορία των all season, όπως ήδη συμβαίνει στην κατηγορία των θερινών στην οποία το Sport Master του 2021 κοιτάζει στα μάτια ελαστικά πολύ «μεγαλύτερων ονομάτων» της αγοράς!
 
Μάρκα/Μοντέλο LingLong GREEN-Max All Season Sava All Weather
Όχημα Επιβατικό Επιβατικό
Θερινό, 4 εποχών ή χειμερινό Εποχή
All Season All Season
Διαστάσεις ελαστικού: Το 1ο νούμερο είναι το πλάτος του πέλματος σε χλστ., το 2ο το προφίλ (ύψος) του ελαστικού και το 3ο το μέγεθος της ζάντας σε ίντσες. Προφίλ κάτω από 45 θεωρείται μικρό, δηλαδή για σπορτίφ μοντέλα και πάνω από 60 μεγάλο, δηλαδή ενισχύεται η άνεση. Διάσταση
205/55 R16 205/55 R16
Τιμή, ανά λάστιχο, χωρίς την τοποθέτηση.Τιμή μονάδας (€)
   
Οι τιμές των ελαστικών, αφορούν τις τιμές λιανικής (άνευ τοποθέτησης) και ενημερώνονται ΚΑΘΕ μήνα.
Στοιχεία κατασκευαστή
Οικονομία καυσίμου. Α σημαίνει χαμηλότερη αντίσταση κύλισης και χαμηλότερη κατανάλωση (μέχρι 6%). C: 3% k.o.k.Fuel (A έως Ε)
C D
Κρατημα στο βρεγμένο. Α το καλύτερο.Wet (Α έως Ε)
C B
Είναι ο εξωτερικός θόρυβος που παράγει ένα ελαστικό κατά την οδήγηση. Υπάρχουν 3 βαθμίδες. Βαθμός Α συνεπάγεται και ποιοτική κύλιση. Ο θόρυβος κύλισης του ελαστικού μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB)Noise (dB)
72 71
Δείκτης φορτίου είναι το μέγιστο φορτίο στο οποίο τα λάστιχα λειτουργούν σωστά. Το 94 αντιστοιχεί σε 670 κιλά ανά ελαστικό, το 96 αντιστοιχεί σε 710 κιλά ανά ελαστικό. Δείκτης ταχύτητας είναι η μέγιστη ταχύτητα που λειτουργεί χωρίς πρόβλημα το ελαστικό. Π.χ. το V αντιστοιχεί στα 240 χιλιόμετρα/ώραΔείκτης φορτίου - ταχύτητας
91V 94V XL
Το μέγιστο βάρος αυτοκινήτου, για τα συγκεκριμένα λάστιχα, σε κιλάΜέγιστο φορτίου (kg)
2460 2680
Η μέγιστη ταχύτητα για το συγκεκριμένο λάστιχοΜέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)
240 240
Η χρονιά που παρουσιάστηκε το ελαστικόModel Year
2017 2021
 
Βαθμολογία AutoΤρίτη (%)
Σε φρεναρισμα και κράτημα στο στεγνόΑπόδοση στο στεγνό
57% 62%
Σε φρεναρισμα και κράτημα στο βρεγμένοΑπόδοση στο βρεγμένο
35% 45%
Φρεναρισμα σε στεγνό και βρεγμένοΑπόδοση στο φρενάρισμα
37% 40%
Κράτημα σε στεγνό και βρεγμένοΚράτημα
34% 48%
Η πιο συμφέρουσα επιλογή, με βάση την τελική βαθμολογία και την τιμή του.Value for money (%)
48% 52%
Τελική βαθμολογία (%) 35% 44%

Πράσινο  Πέρασε τα όρια της δοκιμασίας

Κόκκινο  Απέτυχε στη δοκιμασία (ή τα όρια αξιολόγησης)

Κίτρινο  Είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας του

Σελίδα 1LingLong Vs Sava: Περιμέναμε περισσότερα από τα all season τους
Σελίδα 2Πόσο καλά κρατάνε & τελική αξιολόγηση: LingLong Vs Sava
Σελίδα 3Ό,τι πρέπει να ξέρετε για να αγοράζετε λάστιχα που σας καλύπτουν
ETRANSIT VS ESPRINTER
OPEL