Πού βρίσκεται ο ψηλότερος ασφάλτινος δρόμος του κόσμου;

Πού βρίσκεται ο ψηλότερος ασφάλτινος δρόμος του κόσμου;

7.206 Επισκέψεις στο άρθρο (1/1/2024)

- Σε υψόμετρο διπλάσιο της κορυφής του Ολύμπου, αγγίζει τα 6.000 μέτρα
- Κυρίως στρατιωτικοί & για σκληροτράχηλα 4κίνητα οι περισσότεροι
- Χρειάζεσαι άδεια για να περάσεις, οπότε ελάχιστοι τα έχουν καταφέρει
- Σχεδόν το μισό υψόμετρο για τον ψηλότερο δρόμο στην Ευρώπη

Σε υψόμετρο διπλάσιο της κορυφής του Ολύμπου

Όταν κάποιος βάζει τις λέξεις «ψηλότερο» και «βουνό» στην ίδια πρόταση, τότε πιθανότατα εκτός του δικού μας θεϊκού Ολύμπου, θα αναφερθεί σε κάποια από τις κορυφογραμμές των Ιμαλάϊων. Εκεί που τα 5 και 6 χιλιάδες μέτρα υψόμετρο ταιριάζουν περισσότερο στην αρχή μιας αποστολής Αλπινιστών και όχι στην κορυφή.

Βρίσκεται στα Ιμαλάια και αγγίζει τα 6.000 μέτρα

Την ίδια τοποθεσία θα πρέπει να σκεφτεί λοιπόν, κάποιος που αναφέρεται στους ψηλότερους δρόμους του κόσμου. Μιλάμε για πολλά περάσματα με ύψος πάνω από τα 5.500 μέτρα, ενώ ο ψηλότερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος στον κόσμο φτάνει στα 5.882 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πρόκειται για τον Umling La, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Κίνας, ενώνει τα χωριά Chisumle και Demchok, στην ινδική επαρχία Ladakh και κατέχει το σχετικό ρεκόρ Guinness.Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2021 και έχει μήκος 52 χιλιόμετρα. Λόγω του υψομέτρου στην περιοχή επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες και χιόνια για μεγάλο μέρος του έτους, ενώ και τα επίπεδα οξυγόνου είναι ιδιαίτερα χαμηλά, με αποτέλεσμα οι άμαθοι επισκέπτες να χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Στο ψηλότερο σημείο του μάλιστα, θα βρει κανείς μια πινακίδα που ενημερώνει ότι βρίσκεται στον ψηλότερο δρόμο του κόσμου και ότι σε εκείνο το σημείο βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από την κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ!

Κυρίως στρατιωτικοί & για σκληροτράχημα 4κίνητα οι περισσότεροι

Στα σύνορα Ινδίας-Κίνας, βρίσκονται αρκετοί ακόμα δρόμοι σε υψόμετρο έως και 5.953 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί δρόμοι χωρίς άσφαλτο, και η διάσχισή τους χρειάζεται στρατιωτικό ή σκληροτράχηλο 4κίνητο όχημα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα για να περάσεις από τα σημεία αυτά χρειάζεται ειδική άδεια, ιδιαιτέρως στην περίπτωση της Κίνας, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς τους δρόμους να μην έχουν μετρηθεί με GPS, αφήνοντας ένα πέπλο μυστηρίου.

Τι παίζει σε Ευρώπη και Αμερική;

Εκτός Ασίας τώρα, ο ψηλότερος δρόμος στην Ευρώπη  βρίσκεται στη Ρωσία, στο όρος Elbrus (4.044 μέτρα), ωστόσο ο ψηλότερος ασφαλτοστρωμένος ευρωπαϊκός δρόμος βρίσκεται στην Ισπανία, φτάνοντας σε ύψος 3.369 μέτρων. Τέλος, στην αμερικανική ήπειρο, στο βόρειο τμήμα της ο υψηλότερος δρόμος με άσφαλτο αγγίζει τα 4,316 μέτρα, ενώ στο νότιο, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη, καθώς μηχανές έχουν φτάσει σε σημεία ακόμα και πάνω από τα 7.000 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας, ωστόσο δεν πρόκειται ούτε για συμβατικά οχήματα, αλλά ούτε και για περάσματα από κανονικούς δρόμους, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι που ξεπερνούν τα 5.000 μέτρα (κυρίως σε περιοχές της Χιλής, της Αργεντινής και της Βολιβίας) είναι χωμάτινοι και απαιτούν 4κίνητα και πιο… σκληροτράχηλα οχήματα.

ELASTIKA 2024
OPEL