• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Το τιμόνι του νέου Hyundai Elantra, με τα έξτρα οριζόντια μέρη στο κάτω άκρο, δείχνει τη νέα τάση.

Σας αρέσουν τα τριάκτινα τιμόνια; Ξεχάστε τα.

10.265 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/5/2020

Πόσα χρόνια ποθούσες το τριάκτινο τιμόνι που είχε η γρήγορη έκδοση και στο δικό σου αυτοκίνητο; Και πάνω που για μια δεκαετία τώρα όλοι οι κατασκευαστές έκαναν το τριάκτινο τιμόνι το στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, τώρα ετοιμάζεται να μας αφήσει. Γιατί;


Το τριάκτινο τιμόνι σε σχήμα «Τ» ήταν για πολλά χρόνια το σήμα κατατεθέν των σπορ αυτοκινήτων. Ήδη από την εποχή πριν τον αερόσακο, όταν τα σήματα της Momo κοσμούσαν τα τιμόνια των αγωνιστικών αυτοκινήτων, οι τρεις ακτίνες έλεγαν «γρήγορο», οι τέσσερις «ακριβό» και οι δύο «αργό», ή «φθηνό». 

Οι κατασκευαστές φυσικά το κατάλαβαν νωρίς και τα τιμόνια με τρεις ακτίνες έγιναν στάνταρ, ασχέτως μάρκας, ασχέτως μοντέλου και ασχέτως έκδοσης. Όμως οι τρεις ακτίνες δεν είναι απαραίτητα το πιο πρακτικό σχήμα. Σαφώς, όταν έχεις τα χέρια σου πάνω στο τιμόνι σε θέσει 10:10 ή 9:15 και θες να τα κρατήσεις εκεί στη στροφή, τότε το Τ στο κέντρο του κύκλου τα κρατάει στη θέση του. Όμως τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν τα οδηγούμε με τα χέρια στην ίδια θέση. Το οριζόντιο μέρος του Τ κρύβει όλα τα άλλα χειριστήρια, ενώ και η κάθετη ακτίνα δε βοηθάει στο παρκάρισμα.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Με τους πίνακες οργάνων να γίνονται μεγάλοι, τα τιμόνια μίκρυναν, έχασαν το κυκλικό τους σχήμα, και τώρα χάνουν και την τρίτη τους ακτίνα. Την κάθετη. Τα τιμόνια με δύο κολώνες είναι πλέον η μόδα, ενώ αρχίζουμε και βλέπουμε και άλλα σχήματα. 

Όπως αυτό του νέου Hyundai Elantra, με τα έξτρα οριζόντια μέρη στο κάτω άκρο, αλλά και της BMW i3, αν και τα ηλεκτρικά, και σύντομα όσα μοντέλα έχουν κάποιο ίχνος αυτονομίας, θα έχουν και κάποιου είδους πτυσσόμενο τιμόνι. 

Εσείς όμως πως το βλέπετε; Είναι τα τριάκτινα τιμόνια τα πιο όμορφα; Και τελικά μπορούν αυτά με μόνο δύο ακτίνες να σας κερδίσουν; Και ας είναι και λίγο τετράγωνα; Τι λέτε; Θα σας λείψουν οι τρεις ακτίνες; 

 
Σχολιάστε την είδηση 3 σχόλια