Σου κάνει «χειρονοµίες» ο τροχονόµος;

4347 Επισκέψεις στο άρθρο

Όχι ο τροχονόµος που σου κουνάει το χέρι δε σε χαιρετάει. Ούτε σου κάνει χειρονοµίες. Σου λέει πως πρέπει να κινηθείς στο δρόµο. Διαβάστε παρακάτω τι σηµαίνουν οι κινήσεις των τροχονόµων, για να ξέρετε πως θα κινηθείτε.

 
Μπορεί όλο και πιο σπάνια να συναντάµε τροχονόµους στο δρόµο, αφού η υφιστάµενη σήµανση σε πολλές περιπτώσεις πετυχαίνει το σκοπό της, δηλαδή την ασφαλή κυκλοφορία των οχηµάτων και την αποφυγή –στο πλαίσιο του δυνατού- της παρακώλησης της οµαλής κυκλοφορίας, λόγω έντονης συµφόρησης των οχηµάτων.

Πότε αναλαµβάνουν δράση οι τροχονόµοι;

Βεβαίως αυτό δε σηµαίνει πως όλα είναι ρόδινα στους δρόµους, αφού σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε ορισµένα συγκεκριµένα σηµεία σε ώρες αιχµής, το υφιστάµενο οδικό δίκτυο δεν µπορεί να αντέξει τον όγκο των κινούµενων οχηµάτων. Ή αντίστοιχα σε πολλές έκτακτες περιπτώσεις, όπως ένα ατύχηµα, µια βλάβη στους σηµατοδότες, ή πραγµατοποίηση οδικών έργων κ.ο.κ.

Τότε λοιπόν είναι που αναλαµβάνουν δράση οι τροχονόµοι ορίζοντας το πώς θα πρέπει να κινηθούν τα οχήµατα εντός του δρόµου. Και µπορεί παλαιότερα η εµφάνισή τους να ήταν συχνότερη και οι οδηγοί να είχαν εξοικειωθεί µε τις εντολές τους, ωστόσο οι νεότεροι οδηγοί που δεν έχουν συνηθίσει την παρουσία τους πολλές φορές µπλέκονται µε τις υποδείξεις τους.

Και αν το φανάρι είναι κόκκινο;

Η συνηθέστερη περίπτωση σύγχυσης των οδηγών είναι όταν βλέπουν τον τροχονόµο να τους κάνει σήµα να κινηθούν και το φανάρι είναι ή γίνεται κόκκινο. H ρύθµιση της κυκλοφορίας από τροχονόµο κατά τρόπο αντίθετο από τις ενδείξεις των φωτεινών σηµατοδοτών γίνεται σε περιπτώσεις λήψης ειδικών και έκτακτων µέτρων, αλλά και για την εκτόνωση της κίνησης.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι υποδείξεις των τροχονόµων υπερισχύουν οποιαδήποτε ένδειξης των φωτεινών σηµατοδοτών ρύθµισης της κυκλοφορίας ή των πινακίδων σήµανσης στις οδούς και των κανόνων κυκλοφορίας γενικά.
 
Τι σηµαίνουν οι κινήσεις του τροχονόµου

Οι τροχονόµοι, όταν οι ανάγκες της κυκλοφορίας το απαιτούν, µπορούν να επιβάλλουν επιτάχυνση ή επιβράδυνση της κυκλοφορίας ως και διακοπή ή αλλαγή πορείας οχηµάτων ή πεζών. Μην ξεχνάτε πως σε κάθε περίπτωση αυτοί που χρησιµοποιούν τις οδούς υποχρεούνται να συµµορφώνονται αµέσως µε τις υποδείξεις και τα σήµατα που δίνουν οι τροχονόµοι όταν ρυθµίζουν την κυκλοφορία.

Bραχίονας υψωµένος κατακόρυφα σηµαίνει:

 «Προσοχή, διακοπή πορείας» για όλους που χρησιµοποιούν την οδό, από όλες τις κατευθύνσεις, πλην των οδηγών οι οποίοι δεν µπορούν να διακόψουν την πορεία του οχήµατός τους αµέσως και ασφαλώς. Aν το σήµα αυτό δίνεται σε οδικό κόµβο, δεν απαιτείται τα οχήµατα που βρίσκονται στον κόµβο να διακόψουν την πορεία τους.

Bραχίονας ή βραχίονες τεντωµένοι οριζόντια σηµαίνει:

«Διακοπή πορείας» για όλους που χρησιµοποιούν την οδό και πλησιάζουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση, η οποία διέρχεται κάθετα προς την οριζόµενη µε τον τεντωµένο βραχίονα ή βραχίονες κατεύθυνση.

Ο τροχονόµος που ρυθµίζει τη κυκλοφορία µπορεί, αφού δώσει το σήµα αυτό, να κατεβάσει το βραχίονα ή τους βραχίονές του. H στάση αυτή σηµαίνει οµοίως «διακοπή πορείας» γιΆ αυτούς που κινούνται κατά µέτωπο και από πίσω από τον τροχονόµο.

Kίνηση του χεριού προς κάποια κατεύθυνση σηµαίνει: «Κίνηση των οχηµάτων προς την υποδεικνυόµενη κατεύθυνση».

Kινούµενο ερυθρό φως σηµαίνει: «Διακοπή πορείας» γι αυτούς που χρησιµοποιούν την οδό προς τους οποίους κατευθύνεται το φως.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός