Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις τα καλύτερα ελαστικά αυτοκινήτου. Ένας πλήρης οδηγός και Best Buy προτάσεις που θα σου γλιτώσουν χρόνο και χρήμα!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις τα καλύτερα ελαστικά αυτοκινήτου. Ένας πλήρης οδηγός και Best Buy προτάσεις που θα σου γλιτώσουν χρόνο και χρήμα!

Αγοράζοντας τα καλύτερα ελαστικά αυτοκινήτου

28317 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν σου φαίνεται πολύπλοκη η διαδικασία αγοράς αγοράς ελαστικών για το αυτοκίνητό σου, αλλά από την άλλη δεν θέλεις και να σε πιάσουν... κορόιδο, διάβασε όλα τα μυστικά στο αναλυτικό αφιέρωμα που ακολουθεί.

ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


-τα αλλάζεις κάθε 3 χρόνια ή στα 40.000 χλμ.
-premium ή medium μάρκες, το όνομα μόνο –πλέον- δεν φτάνει
-επιδόσεις = ασφάλεια, χλμ απόδοση = οικονομία
-πως τα πάνε στα tests, μετράει (η τιμή τους επίσης)

Εσύ πως αγοράζεις ελαστικά; Το ψάχνεις με τις καλες βαθμολογίες και την υψηλή τεχνολογία ή βάζεις ό, τι σου προτείνουν οι επαγγελματίες;

Η ώρα να αλλάξεις ελαστικά έφτασε! Είναι μία διαδικασία που συνήθως έρχεται κάθε 3-4 χρόνια ή (αν οδηγείς πολύ) κάθε 40.000 χλμ. Μήπως όμως η επιλογή των νέων σου ελαστικών σου φαίνεται βουνό; Πλέον με μία γρήγορη ματιά στο ίντερνετ βλέπεις απεριόριστες επιλογές. Οι εταιρίες ελαστικών έχουν επενδύσει στο να δημιουργήσουν πλήρεις γκάμες, για όλες τις ανάγκες και όλα τα γούστα. Ελαστικά θερινά, χειμερινά, all season, για δρόμο, για χώμα κλπ. Στο μυαλό σου λοιπόν στριφογυρίζει η ίδια σκέψη “ποια ελαστικά είναι τα κατάλληλα για το αυτοκίνητό μου;”.
 

Και άντε, διάλεξες αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι, τώρα σκέφτεσαι και το άλλο, “πόσα λεφτά να διαθέσω; Να πάρω ακριβά και τελευταίας τεχνολογίας ελαστικά ή να κινηθώ με μικρό budget;”. Και οι δύο επιλογές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, άρα θα πρέπει να αποφασίσεις ποια σε συμφέρει περισσότερο και γιατί.
 

Όπως και να το κάνουμε, η επιλογή των ελαστικών είναι μία απόφαση που δεν πρέπει να την πάρεις “ελαφρά τη καρδία”! Ο λόγος; Προφανής! Όλα έχουν να κάνουν με την οδηγική σου ασφάλεια! Άλλωστε μην ξεχνάς ότι τα ελαστικά είναι αυτά που κρατούν το αυτοκίνητό σου στο οδόστρωμα.
 

Oι ερωτήσεις και οι απορίες είναι πολλές, αλλά εμείς στο Auto Τρίτη θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις απαντήσεις, οι οποίες θα σε οδηγήσουν στην σωστή επιλογή. Ακολουθούν όλα όσα χρειάζεσαι να ξέρεις για τα ελαστικά αυτοκινήτου και φυσικά μερικές από τις top επιλογές που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Διαβάζεις τους δείκτες – Γνωρίζεις να αγοράσεις ότι χρειάζεσαι

Διαβάζεις τους δείκτες – Γνωρίζεις να αγοράσεις ότι χρειάζεσαι

    Έχεις άγνωστες λέξεις; Εμείς είμαστε εδώ, για να σου τις μεταφράσουμε, ώστε να γνωρίζεις τα πάντα για τα ελαστικά σου.

    Στο προφίλ ενός ελαστικού υπάρχουν αρκετές ενδείξεις και πολλά νούμερα που μαρτυρούν αρκετά «μυστικά» για την ποιότητα, την ηλικία και την αντοχή του ελαστικού.

    MAX PRESS: Ένδειξη μέγιστης πίεσης (η μέγιστη πίεση που μπορεί να "αντέξει" το ελαστικό όταν είναι κρύο).

    MAX LOAD:  Ένδειξη μέγιστου βάρους που μπορούν να «σηκώσουν» τα λάστιχα σύμφωνα με το Υπ. Μεταφορών των Η.Π.Α.

    TREADWEAR: Δείκτης φθοράς (διάρκεια ζωής του ελαστικού).

    TRACTION: Δείκτης πρόσφυσης (το πόσο γρήγορα σταματά το αυτοκίνητο όταν φρενάρει).

    TEMPERATURE: Δείκτης αποβολής θερμότητας (Η αντίσταση του ελαστικού στη θερμότητα που δημιουργείται κατά την κίνηση).

    215: Πλάτος πέλματος σε χλστ.

    65: Ύψος προφίλ ελαστικού (ποσοστό αναλογίας του μεγέθους του πλαϊνού τμήματος, δια του πλάτους του πέλματος επί τοις εκατό)

    R (Radial): Τύπος ελαστικού (κατασκευή με ακτινωτά λινά)

    15: Διάμετρος ζάντας σε ίντσες

    96: Δείκτης φορτίου (Το μέγιστο φορτίο στο οποίο τα λάστιχα λειτουργούν σωστά). Το 96 αντιστοιχεί σε 710 κιλά ανά ελαστικό.

    V:Δείκτης ταχύτητας. (Η μέγιστη ταχύτητα που λειτουργεί χωρίς πρόβλημα το ελαστικό). Το V αντιστοιχεί στα 240 χιλιόμετρα/ώρα.

    Αυτά είναι τα λάθη που γίνονται όταν αγοράζεις λάστιχα. Δες τι πρέπει να αποφύγεις.

    Αυτά είναι τα λάθη που γίνονται όταν αγοράζεις λάστιχα. Δες τι πρέπει να αποφύγεις.

      Για να μην κάνετε την ασφάλεια... λάστιχο, συγκεντρώσαμε για εσάς κάποιες χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έιναι απαραίτητο να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε στην αλλαγή των ελαστικών του αυτοκινήτου σας.

      Τα ελαστικά είναι ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία ασφάλειας μιας και είναι αυτά που εξασφαλίζουν την επαφή κάθε οχήματος με το οδόστρωμα. Αυτά είναι λοιπόν, τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν τα αλλάξεις!

      Ήρθε η ώρα τους;

      Φρενάρισμα και στρίψιμο εξαρτώνται άμεσα τόσο από τη κατάσταση των ελαστικών, αλλά και από την πίεση του αέρα. Για την δεύτερη χρειάζεται τουλάχιστον ένας έλεγχος κάθε 15 μέρες και συμμόρφωση με τις οδηγίες του κατασκευαστή για την επιλεγμένη διάσταση και το εκάστοτε φορτίο. Από εκεί και πέρα τα ελαστικά πρέπει να αλλάζονται όταν το βάθος πέλματος φτάνει στο 1,6 χλστ. από τα 7-8, που είναι όταν το ελαστικό είναι καινούργιο.

      Επειδή στο AutoΤρίτη αποδείξαμε πως κάτω από τα 4 χλστ. υπάρχει σημαντική αύξηση στην απόσταση φρεναρίσματος, καλό θα ήταν να μην περιμένουμε να φτάσουν τα ελαστικά στο νόμιμο όριο για να τα αλλάξουμε.

      Επίσης τα ελαστικά, ειδικά αυτά που είναι φορεμένα στο αυτοκίνητο και εκτεθειμένα στον ήλιο , στις καιρικές συνθήκες και στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ακόμη και αν δεν έχει φθαρεί ως προς το βάθος πέλματος θα πρέπει να αλλάζονται στα 3-4 χρόνια. 300-400 ευρώ κάθε 4 χρόνια δεν είναι τίποτα μπροστά στην ασφάλεια και την ακεραιότητά μας.

      Δεν βάζω ό,τι μου ...καπνίσει

      Το ελαστικό οφείλει να καλύπτει τις απαιτήσεις μας, ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινούμαστε συνήθως. Δηλαδή, αναφερόμαστε σε χειμερινά ελαστικά, σε θερινά, σε ελαστικά χιονιού ή σε εκτός δρόμου και μικτά ελαστικά. Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψομε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες, τα runflat ελαστικά, δηλαδή αυτά που δεν σκάνε, και τα πράσινα ελαστικά, τα οποία έχουν χαμηλή αντίστασης κύλισης και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση καυσίμου. Κάθε όχημα έχει ελαστικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατασκευής και λειτουργίας, καθώς και ένα ορισμένο εύρος διάστασης. Σε ένα αυτοκίνητο με ελαστικά δείκτη ταχύτητας Η (μέχρι 210 χλμ./ώρα) δεν μπορώ να βάλω ελαστικό με δείκτη ταχύτητας υ (μέχρι 300 χλμ./ώρα) θεωρώντας ότι με καλύπτει περισσότερο γιατί απλά αυτό το ελαστικό δε θα ζεσταθεί ποτέ. Επίσης δεν μπορώ από ελαστικά με δείκτη για μεγαλύτερη ταχύτητα να πάω σε άλλα για μικρότερη επειδή είναι φθηνότερα. Είναι κίνδυνος-θάνατος μια τέτοια ενέργεια. Δεν χρειάζεται να βάλω τρακτερωτά ελαστικά σε ένα crossover, που δε θα πατήσει στο χώμα και δε θα πάω ούτε 1 χλμ. στη λάσπη με ασφάλτινα ελαστικά φορεμένα και στο πιο θηριώδες, 4Χ4 τζιπ. Υπάρχει το κατάλληλο ελαστικό για κάθε χρήση. Ρώτα τους ειδικούς και μην κάνεις του κεφαλιού σου.

       Από την άλλη δεν είναι σοφό από ελαστικά 185/60 R15 να πάω για παράδειγμα σε 225/40 R18. Βασικός κανόνας για την προς τα πάνω ή προς τα κάτω διαφοροποίηση της διάστασης των ελαστικών είναι η συνολική διάμετρος του ελαστικού να παραμένει ίδια ή πολύ κοντά στην εργοστασιακή. Αν είναι αρκετά μεγαλύτερη, τότε το βήμα θα μακρύνει (θα είναι σα να έχουμε μακρύτερες σχέσεις) γεγονός, που θα ατονήσει τις επιδόσεις. Αντίθετα αν μικρύνει αισθητά, τότε το βήμα το κοντύνει με τονισμένες μεν επιδόσεις εν κινήσει, αλλά σημαντική αύξηση στην κατανάλωση. Οι επαγγελματίες του χώρου των ελαστικών θα σας ενημερώσουν. Αυτός όμως είναι ο τύπος για να βρείτε μόνοι σας τη διάμετρο ενός ελαστικού και να τη συγκρίνετε με αυτή ενός άλλου (σε χλστ.): 2 x (πλάτος ελαστικού x προφίλ / 100) + (ίντσες τροχού x 25,4)
       
      Διάβασε την τιμημένη την ετικέτα

      Έχετε καταλήξει στον τύπο του ελαστικού και πάτε να αγοράσετε. Στο κατάστημα λοιπόν βλέπετε μια αυτοκόλλητη ετικέτα πάνω στο ελαστικό με κάτι σχέδια και νούμερα. Αυτή είναι η ταυτότητα κάθε νέου ελαστικού και το συνοδεύει υποχρεωτικά από το Νοέμβριο του 2012. Εκεί υπάρχουν πληροφορίες πρώτα από όλα για την οικονομία καυσίμου με δείκτες από το A… (το καλύτερο) μέχρι G (το χειρότερο). Η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου μεταξύ των ελαστικών κατηγορίας Α και G, για ένα μέσο επιβατικό όχημα θα μπορούσε να αγγίξει το 7,5%, δηλαδή περίπου 0,65λ ανά 100 χλμ, ή τα 97,5 λίτρα στα 15.000 χιλιόμετρα.
       Μια ακόμη ένδειξη έχει να κάνει με το φρενάρισμα στο βρεγμένο οδόστρωμα. Η διαφορά στην απόσταση φρεναρίσματος μεταξύ των ελαστικών κατηγορίας Α και κατηγορίας G θα μπορούσε να αγγίξει το 30%. Για παράδειγμα, για ένα επιβατικό όχημα που ταξιδεύει με 80 χλμ/ώρα, αυτό σημαίνει διαφορά σε απόσταση έως 18 μ., σε περίπτωση απόλυτου φρεναρίσματος και συνθήκες βρεγμένου οδοστρώματος.
      Τέλος υπάρχει και ένδειξη για το θόρυβο, όπου 1 μαύρο κύμα ήχου σημαίνει 3dB λιγότερο από το Ευρωπαϊκό όριο, 2 μαύρα κύματα ήχου σημαίνουν ταύτιση με Ευρωπαϊκό όριο και 3 μαύρα κύματα ήχου ταύτιση με προηγούμενο Ευρωπαϊκό όριο.

      Στα run flat λέμε ναι ή όχι;

      Run flat ονομάζονται τα ελαστικά εκείνα, που έχουν κατάλληλα ενισχυμένο σκελετό στα πλευρά τους, ώστε σε περίπτωση απώλειας αέρα να μην «κάθονται» και έτσι ο οδηγός να μπορεί για 200-300 χλμ. να συνεχίσει με ταχύτητα μέχρι 80 χλμ./ώρα μέχρι ένα βουλκανιζατέρ. Η ασφάλεια, η απαλλαγή από το άγχος και την ανάγκη παρουσίασης ρεζέρβας είναι τα καλά. Στα αρνητικά έχουμε το αυξημένο κόστος, το αυξημένο βάρος, αλλά και τη μείωση της άνεσης, αφού τα σκληρά πλαϊνά των ελαστικών αυτών μειώνουν την ικανότητα απόσβεσης κραδασμών (το ελαστικό λειτουργεί και σαν ανάρτηση).
        Το τυρί «τιμή-χώμα» το είδες. Τη φάκα;

      Κάθε προϊόν κοστολογείται ανάλογα με τα υλικά και τα χαρακτηριστικά του. Μια 4άδα κινέζικων ελαστικών με τιμή-χώμα δεν μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά λειτουργίας, απόδοσης και διάρκειας με μια ίδιας διάστασης τετράδα από μια premium μάρκα. Επίσης μια μεγάλη διαφορά τιμής ίδιων ελαστικών από έμπορο σε έμπορο μπορεί να κρύβει «μπαγιάτικα» ελαστικά, που πρέπει να φύγουν.

      Την χρονολογία κατασκευής των ελαστικών τη βλέπουμε στο πλάι ως τετραψήφιο αριθμό κοντά στην ένδειξη DOT. Τα πρώτα 2 ψηφία να αφορούν την εβδομάδα κατασκευής και τα 2 τελευταία τη χρονιά. Προτιμούμε ελαστικά, που έχουν παραχθεί μέχρι 12 μήνες πριν, αν και ένα καλοδιατηρημένα ελαστικό σε αποθήκη χωρίς έκθεση στον ήλιο και με ικανή υγρασία δεν έχει πρόβλημα να είναι και… γηραιότερο. Πάντα έχουμε στο νου πως τα μεταχειρισμένα ελαστικά κρύβουν μεγάλο ρίσκο και καλό είναι να αποφεύγονται.

      Έλεγχος & συντήρηση ελαστικών. Μάθε πώς να γλιτώνεις λεφτά.

      Έλεγχος & συντήρηση ελαστικών. Μάθε πώς να γλιτώνεις λεφτά.

        Κάνε τακτικό έλεγχο για το βάθος του πέλματος

        Η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πώς το ελάχιστο βάθος πέλματος ενός ελαστικού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.6 χιλιοστά έτσι ώστε να είναι σίγουρος πως οδηγείς με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο σε στεγνό αλλά και σε βρεγμένο οδόστρωμα.

        Το βάθος που προτείνουν οι ειδικοί είναι, συνήθως, υπερδιπλάσιο από τα 1,6 χιλιοστά που αναφέραμε και ορίζεται στα 4 χιλιοστά ή ακόμα και περισσότερο. Τι ρόλο παίζει, όμως, αυτό το όριο και τι θα συμβεί αν το αμελήσεις και οδηγείς με «αυλάκια» μικρότερου βάθους;

        Όσον αφορά την οδήγηση σε στεγνό δρόμο, αυξάνεται η απόσταση φρεναρίσματος καθώς όταν το ελαστικό είναι λείο, χωρίς «αυλάκια» δηλαδή, τα χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται από τη στιγμή που δεν υπάρχει το απαιτούμενο «γάντζωμα» στο οδόστρωμα.

        Σε περίπτωση που οδηγείς σε βρεγμένο οδόστρωμα, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα καθώς δεν απομακρύνεται το νερό που βρίσκεται μεταξύ ελαστικού και δρόμου, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου υδρολίσθησης.

        Κάθε φορά που αλλάζεις λάστιχα, μη ξεχνάς τη ζυγοστάθμιση

        Πρόκειται για μια όχι και τόσο διαδεδομένη διαδικασία η οποία δεν πραγματοποιείται όποτε είναι αναγκαία από μια μεγάλη μερίδα οδηγών. Πρόκειται για πολύ μεγάλο λάθος για τον εξής λόγο:

        Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν κάποιοι, η ζυγοστάθμιση δεν αφορά μόνο τους τροχούς ενός αυτοκινήτου, αλλά προστατεύει από ορισμένες φθορές και άλλα μέρη του όπως οι αναρτήσεις, τα ρουλεμάν και το σύστημα του τιμονιού.
        Αν αυτό δε σου φαίνεται αρκετό, δες τι ζητήματα προκύπτουν αν δεν την κάνεις:

        1. Προκαλούνται περισσότεροι κραδασμοί κατά τη διάρκεια της οδήγησης
        2. Το πέλμα των ελαστικών φθείρεται ανομοιόμορφα και γρηγορότερα σε σχέση με πριν
        3. Το μπροστινό σύστημα του αυτοκινήτου επίσης φθείρεται γρηγορότερα
        Πώς καταλαβαίνεις ότι πρέπει να τα αλλάξεις;

        Εκτός του έλεγχου του πέλματος που ήδη αναλύσαμε, πώς αλλιώς μπορείς να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής;

        Βλέπεις ότι έχουν φθαρεί ανομοιόμορφα

        Αποτελεί τον ευκολότερο από όλους τους ελέγχους καθώς γίνεται μόνο οπτικά και φαίνεται αμέσως αν ορισμένα σημεία έχουν «φαγωθεί» περισσότερο από κάποια άλλα.

        Αρχικά, παίρνουμε ως δεδομένο ότι ελέγχεις τακτικά την πίεση των ελαστικών και τη διατηρείς πάντα στα σωστά επίπεδα. Αν δεν το κάνεις αυτό, τότε ο πιθανότερος «ένοχος» για την παραπάνω φθορά είναι κάποιο λάθος σε αυτά.

        Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης πίεσης, η αμέσως επόμενη πιθανότερη αιτία είναι κάποιο πρόβλημα σχετικό με την ευθυγράμμιση των τροχών. Φυσικά, αν η φθορά κυμαίνεται σε ανησυχητικά επίπεδα, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή τους.

        Το βάθος του πέλματος είναι χαμηλότερο από το προτεινόμενο

        Αναφέραμε ήδη πώς το βάθος που συνήθως προτείνεται είναι τα 4 χιλιοστά. Οτιδήποτε χαμηλότερο αποτελεί λόγο αλλαγής των ελαστικών ώστε να είναι σε θέση να αποδίδουν το 100% των δυνατοτήτων τους.

        Εντόπισες διάτρηση (τρύπα) πάνω στο λάστιχο

        Όσο μικρή και αν είναι, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, όσο λίγο αέρα κι αν δείχνει ότι χάνει το λάστιχο, η αλλαγή είναι υποχρεωτική. Δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος ότι δε θα «σκάσει» ξαφνικά το λάστιχο με απρόβλεπτες συνέπειες.

        Γιατί ξεφουσκώνουν τα ελαστικά σου. Τι πρέπει να κάνεις

        Γιατί ξεφουσκώνουν τα ελαστικά σου. Τι πρέπει να κάνεις

          Είναι ληγμένα

          Το καουτσούκ με το οποίο είναι φτιαγμένα τα ελαστικά χαλάει με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και αν τα ελαστικά δεν χρησιμοποιούνται.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί κατασκευαστές τονίζουν ότι τα ελαστικά τους μπορούν να "ζήσουν" για  6-10 χρόνια, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ!

          Αν λοιπόν το αυτοκίνητό σου φοράει "ληγμένα" ελαστικά τότε είναι πολύ πιθανό να "σπάσουν". Βλέπεις, οι ρωγμές στο καουτσούκ που δημηιουργούνται είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν, οδηγώντας σε αργές διαρροές αέρα, που οδγούν σε ξεφούσκωμα, ακόμη και σε εκρήξεις.

          Η ξερή σήψη

          Η ηλικία δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στα ελαστικά. Η ξηρή σήψη μπορεί επίσης να καταστρέψει τα πλευρικά τους τοιχώματα! Τι είναι όμως η ξηρή σήψη των ελαστικών; Είναι ο όρος που περιγράφει την καταστροφή των ελαστικών που προκαλείται από την φύση

          Σε αντίθεση με την ξηρή σήψη στα δέντρα ή το ξύλο, αυτός ο τύπος «σήψης» δεν προκαλείται από μύκητες ή βακτήρια. Η ξηρή σήψη του ελαστικού μπορεί να συμβεί είτε λόγω ηλικίας του ελαστικού, είτε λόγω της έκθεσης του σε ορισμένες συνθήκες, που έχουν βλάψει τις ελαστικές ενώσεις του - αφήνοντάς το στεγνό και ευάλωτο σε ρωγμές και ξεφλούδισμα. Αρκετά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ξηρή σήψη, όπως:

          -Ακραίες θερμοκρασίες
          -Έκθεση σε διαβρωτικές χημικές ουσίες
          -Υπερβολική έκθεση στην UV ακτινοβολία
          -Παρατεταμένες περίοδοι αχρησίας ή μακροχρόνιας στάθμευσης
          -Χαμηλή πίεση ελαστικών


          Με σωστή φροντίδα των ελαστικών και τακτικούς ελέγχους, μπορείς να αποφύγεις την ξηρή σήψη. Εάν σκοπεύεις να αφήσεις το αυτοκίνητό σου σταθμευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, φρόντισε να μετράς την πίεση των ελαστικών σου, τουλάχιστον μία φορά το μήνα και να τα φουσκώνεις ανάλογαι. Βεβαιώσου ότι τα ελαστικά δεν έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας καλύμματα ελαστικών ή κάλυμμα αυτοκινήτου ή σταθμεύοντας σε κλειστό γκαράζ.

          Εάν παρατηρήσεις σημάδια ξηρής σήψης, όπως ρωγμές ιστού αράχνης κατά μήκος του πλευρικού τοιχώματος ή κομμάτια καουτσούκ που «κρέμονται» από τα ελαστικά, επισκέψου άμεσα έναν ειδικό, ο οποίος θα τα επιθεωρήσει και θα σε ενημερώσει ποιο είναι το πρόβλημα και θα προτείνει υπηρεσίες ή επιλογές αντικατάστασης.

          Η ελαττωματική βαλβίδα

          ¶λλαξες ελαστικά και μετά από μερικά χλμ τα βρήκες ξεφούσκωτα;  Τι συμβαίνει; Εάν έχεις ήδη επαληθεύσει ότι το πέλμα του ελαστικού δεν έχει οπές ή τρύπες και ότι τα πλευρικά τοιχώματα είναι άθικτα, μπορεί να έχεις ελαττωματική βαλβίδας.

          Η βαλβίδα είναι ένα εξάρτημα στον τροχό που βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αέρα των ελαστικών. Οι μίσχοι της βαλβίδας αποτελούνται από πολλά διαφορετικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του πυρήνα και του καλύμματος. Ο πυρήνας επιτρέπει τον αέρα μέσα και έξω από το ελαστικό, ενώ το καπάκι βοηθά να διατηρούνται σκόνη και άλλα αντικέιμενα έξω από τον πυρήνα.

          Οι βαλβίδες λοιπόν και τα εξαρτήματά τους μπορεί να σπάσουν και να φθαρούν λόγω ηλικίας, υγρασίας, θερμότητας, αλατιού στο δρόμο, ακόμη και ακτίνων UV! Τα στελέχη των βαλβίδων που έχουν υποστεί ζημιά με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν να προκαλέσουν διαρροές αέρα από τα ελαστικά. 

          Αν αυτό είναι τελικά το πρόβλημα, η αντικατάσταση της με μία καινούρι θα φέρει την λύση

          Χάνει αέρα από την επαφή με την ζάντα

          Ο αέρας μπορεί να χάνεται και από την λαστιχένια άκρη όπου το ελαστικό σου έρχεται σε επαφή με την ζάντα. Οι άκρες αυτές είναι κατασκευασμένες απός ενώσεις από καουτσούκ ενισχυμένες με μέταλλο που έχουν σχεδιαστεί για να αγκαλιάζουν τον τροχό με τρόπο που εξασφαλίζει αεροστεγή στεγανοποίηση και αποτρέπει το γύρισμα του ελαστικού στις ζάντες.

          Οι διαρροή αυτή μπορεί να προκύψει από λανθασμένα τοποθετημένα ελαστικά, γι 'αυτό θα πρέπει να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Επιπλέον, χαλασμένοι, λυγισμένοι ή διαβρωμένοι τροχοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαρροές. Αυτά τα ζητήματα συνήθως προκαλούνται από ατυχήματα όπως το χτύπημα.

          Γερνάνε τα ελαστικά; Μάθε πότε βγαίνουν …στην σύνταξη

          Γερνάνε τα ελαστικά; Μάθε πότε βγαίνουν …στην σύνταξη

            Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, οι συνθήκες χρήσης, η ταχύτητα, το φορτίο και οι κλιματολογικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση, αλλά και τη διάρκεια ζωής ενός ελαστικού.

            Το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο πίεσης ελαστικού κατά την τοποθέτησή του στο όχημα και για τις συνθήκες αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις των εμπόρων. Ειδικά οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης όμως, έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στη γήρανση των ελαστικών και ουσιαστικά καθορίζουν πότε θα πρέπει να βγουν στη... σύνταξη.


            Γενικότερα, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ηλικία των ελαστικών και τη λεγόμενη γήρανσή τους:

            1. Τι είναι το DOT. Πίσω από αυτά τα αρχικά κρύβεται το Department Οf Transport, που στα αγγλικά σημαίνει Υπουργείο Μεταφορών. Ένα κυβερνητικό τμήμα των Η.Π.Α. που ζήτησε αυτή τη σήμανση σε κάθε ελαστικό που πωλείται στη Βόρεια Αμερική για τη διευκόλυνση του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων με τη χρήση κωδικών που ταυτοποιούν τον ακριβή χρόνο παραγωγής. Ωστόσο, η ημερομηνία παραγωγής από μόνη της δεν προσδιορίζει την ηλικία των ελαστικών και το DOT έγινε δυστυχώς, ένα εργαλείο για τη δημιουργία παρανοήσεων γύρω από τη γήρανση των ελαστικών.

            2. Πως «γερνάει» το ελαστικό στην πράξη. Αν ένα ελαστικό παράγεται και παραδίδεται σε μια αποθήκη, όπου φυλάσσεται καταλλήλως, χωρίς να εκτίθεται, ενδεικτικά, στο φως του ήλιου ή σε υδρογονάνθρακες, και περάσει, για παράδειγμα, ένα χρόνο περιμένοντας να αγοραστεί από έναν οδηγό, η γήρανσή του είναι ακριβώς η ίδια, σαν να είχε χρησιμοποιηθεί για τρεις εβδομάδες σε ένα αυτοκίνητο που μετακινούνταν. Επομένως, ο χρόνος αποθήκευσης δεν μπορεί να συγκριθεί με τον χρόνο χρήσης του προϊόντος.

            Μέγεθος ζάντας-ελαστικού. Ποιο είναι το καλύτερο;

            Μέγεθος ζάντας-ελαστικού. Ποιο είναι το καλύτερο;

              Τι ζάντα να βάλω; Η ερώτηση αυτή είναι συνηθισμένη κατά την αγορά του αυτοκινήτου και δεν έχει να κάνει μόνο με το σχέδιο της ζάντας, αλλά πολλές φορές και με την διάσταση, αφού οι κατασκευαστές δεν προτείνουν μία και μοναδική επιλογή για τα μοντέλα τους. Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι η διάσταση από έκδοση σε έκδοση αλλάζει, ενώ συχνά υπάρχει και ξεχωριστή επιλογή στον προαιρετικό εξοπλισμό.

              Τι αλλάζει όμως στο αυτοκίνητο και την συμπεριφορά του, ανάλογα με την διάσταση της ζάντας και γιατί ο κατασκευαστής προτείνει 2-3 επιλογές συνήθως; Σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσουμε παρακάτω με τη βοήθεια και του ADAC, ο οποίος τοποθέτησε στο ίδιο μοντέλο (VW Golf VII) διαφορετικού μεγέθους ζάντες και εξέτασε παραμέτρους όπως η απόσταση φρεναρίσματος, η συμπεριφορά στο βρεγμένο και συγκεκριμένα το πότε εμφανίζεται το φαινόμενο της υδρολίσθησης, αλλά και το πώς μεταβάλλεται η άνεση ανάλογα με το προφίλ του ελαστικού.

              15, 16, 17 ή 18 ιντσες;
              Έστω, λοιπόν, ότι αποφασίζουμε να αλλάξουμε τις διαστάσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου μας (σ.σ πάντα όμως πρέπει να ακολουθούμε τις προτεινόμενες επιλογές του κατασκευαστή). Θα βγούμε «δικαιωμένοι» ως προς το τι θέλουμε να κερδίσουμε ή τελικά ρισκάρουμε ακολουθώντας ένα «άγνωστο» μονοπάτι; Η ADAC (κορυφαία ευρωπαϊκή ένωση στον κλάδο της αυτοκίνησης, αντίστοιχη με την ΕΛΠΑ) δοκίμασε καλοκαιρινά ελαστικά σε διαφορετικές διαστάσεις (15, 16, 17 και 18 ιντσών) και από αυτό βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα. Για τις ανάγκες του τεστ, μάλιστα, έγινε δοκιμή και σε χειμερινά ελαστικά με αντίστοιχα προφίλ και ιδιότητες.

              Ως πρώτο συμπέρασμα έχουμε να καταθέσουμε ότι όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια των ελαστικών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πρόσφυση. Επίσης, λόγω του χαμηλότερου ύψους των πλαϊνών (στα ελαστικά χαμηλότερου προφίλ), το ελαστικό είναι περισσότερο άκαμπτο και ο χειρισμός βελτιωμένος. Από την άλλη, όταν το πλάτος αυξάνεται, υπάρχει περισσότερο πέλμα σε επαφή με τον δρόμο και τα ελαστικά έχουν μειωμένη απόσταση πέδησης και αποδοτικότερο φρενάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα.

              Στενό ή φαρδύ; Ποιο κερδίζει στο φρενάρισμα;
              Πρώτη δοκιμασία ήταν το φρενάρισμα πανικού από τα 100 χλμ./ώρα. Μοντέλο δοκιμής ήταν το VW Golf VII και στο τεστ συμμετείχαν 16 διαφορετικά καλοκαιρινά ελαστικά διάστασης από 15 έως 18 ίντσες. Στην δοκιμή της ADAC, όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα, τα στενά ελαστικά διαμέτρου 195 mm ακινητοποιούνται μετά από κατά μέσο όρο 38,8 μέτρα, σχεδόν δύο μέτρα πιο μακριά από τα ελαστικά με πλάτος 225 mm και διάμετρο 18 ιντσών (36,7 μέτρα).

              Τι συμβαίνει όταν βρέχει; Ποιο είναι καλύτερο στην υδρολίσθηση;
              Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν όμως και κατά τη δοκιμασία της υδρολίσθησης, όπου εδώ το σημαντικό είναι το ελαστικό να διατηρεί την επαφή του με το οδόστρωμα και οι αυλακώσεις του πέλματος να απομακρύνουν αποτελεσματικά το νερό. Εδώ, λοιπόν, τα στενά ελαστικά έχουν πλεονέκτημα, γιατί η αντίσταση στο στρώμα νερού είναι μικρότερη ή αν το πούμε διαφορετικά «σχίζουν» ευκολότερα το στρώμα νερού. Στον πίνακα πιο πάνω, πιο αναλυτικά, βλέπουμε ότι οδηγώντας με στενότερα ελαστικά, το VW Golf VII που αποτέλεσε μοντέλο δοκιμής κινήθηκε 10 χλμ/ώρα γρηγορότερα στην ευθεία σε σχέση με τα φαρδύτερα ελαστικά.

              Μικρό ή μεγάλο προφίλ; Πως επηρεάζεται η άνεση; 
              Εξίσου σημαντικές παράμετροι που επηρεάζονται ανάλογα με τη διάσταση και το προφίλ των ελαστικών είναι η άνεση του οχήματος και η πλευρική πρόσφυση. Τα χαμηλού προφίλ ελαστικά είθισται να είναι λιγότερο άνετα από τα μεγαλύτερου προφίλ ελαστικά, όμως από την άλλη τα δεύτερα είναι καλύτερα στην πλευρική πρόσφυση μιας και τα πλαϊνά τους. Στη δοκιμή που διεξήγαγε ο ADAC τοποθετήθηκαν αισθητήρες κάτω από το κάθισμα του οδηγού και, αξιολογήθηκε η οδηγική άνεση. Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε πως τα στενά ελαστικά με 65άρι προφίλ έχουν σημαντικό πλεονέκτημα χάρη στο υψηλότερο πλευρικό τους τοίχωμα.

              Τι γίνεται με την αντοχή; Έχουν σημασία οι ίντσες;
              Κλείνοντας, οι μετρήσεις της δοκιμής ολοκληρώθηκαν με τις οικονομικές λεπτομέρειες των διαστάσεων του ελαστικού. Το πιο σταθερό πλευρικό τοίχωμα των φαρδύτερων ελαστικών έχει καλύτερη επαφή με το οδόστρωμα, τρίβεται λιγότερο και αντέχει περισσότερο στον χρόνο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι συνολικά πιο οικονομικά τα μεγάλα ελαστικά. Το υψηλότερο κόστος αγοράς τους συνδυάζεται και με υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Λόγου χάρη, από την στιγμή που ελαστικά με διάμετρο 18 ιντσών ζυγίζουν περίπου 5 κιλά περισσότερο από ελαστικά 15 ιντσών, το βάρος αυξάνεται και πρέπει να πατήσουμε περισσότερο το πεντάλ του γκαζιού κατά την επιτάχυνση. Ταυτόχρονα, υπάρχει υψηλότερη αντίσταση κύλισης λόγω της αυξημένης αντίστασης του αέρα, σε ποσοστό 6% ανά έξτρα 30 χιλιοστά πλάτους.

              Τα αποτελέσματα των δοκιμών στα χειμερινά λάστιχα
              Τονίστηκε ότι για ασφαλέστερες εκτιμήσεις, η ADAC χρησιμοποίησε στις δοκιμές και χειμερινά ελαστικά. Κατά κανόνα, ό,τι ισχύει για τα καλοκαιρινά ισχύει και τα χειμερινά ελαστικά. Τα στενά ελαστικά 195/65 R15, μάλιστα, είναι αρκετά αποτελεσματικά σε χιονισμένο και λασπωμένο οδόστρωμα. Μην ξεχνάτε πως επιλέγοντας τα φαρδιά ελαστικά πρέπει να τσεκάρεται αν μπορούν να τοποθετηθούν και εκχιονιστικές αλυσίδες, διότι οι μεγαλύτερες ζάντες συνήθως δεν βολεύουν για αυτή την δουλειά.

              Συμπέρασμα
              Η επιλογή της διάστασης των ελαστικών δεν είναι εύκολη υπόθεση και το στοίχημα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία στα οδηγικά σου θέλω. Με μια μεγαλύτερη διάσταση ελαστικών για παράδειγμα θα κερδίσεις σε πρόσφυση και απόσταση φρεναρίσματος, όμως μάλλον θα χάσεις σε άνεση. Σε κάθε περίπτωση κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να αποκλίνετε από τις διαστάσεις που προτείνει ο κατασκευαστής, καθώς το αυτοκίνητο έχει στηθεί σύμφωνα με αυτές.   


               

              Οι νέες τεχνολογίες των ελαστικών αυτοκινήτου

              Οι νέες τεχνολογίες των ελαστικών αυτοκινήτου

                Ο βαθμός που έχουν βελτιωθεί τα ελαστικά τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιος και αφορά σε κάθε τομέα τους. Από το σκελετό, μέχρι και την χάραξη ή τα υλικά της γόμας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω από τι αποτελούνται τα ελαστικά και τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις.
                Τα ελαστικά αποτελούνται από το σκελετό, τη ζώνη, τα τοιχώματα και το πέλμα. 

                Ο σκελετός -ή διαφορετικά τα λινά όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι- είναι κατασκευασμένος από ίνες χάλυβα ή συνθετικών υλικών που καταλήγουν στην στεφάνη. Ως προς την κατασκευή τώρα, οι ίνες αυτές είναι κάθετες στη φορά κύλισης (radial ελαστικά). Από την άλλη, η ζώνη είναι επίσης κατασκευασμένη από ίνες χάλυβα, ωστόσο όχι κάθετα αλλά υπό γωνία ώστε να συγκρατείται ο σκελετός και να περιορίζεται η παραμόρφωσή του.
                Ο σκελετός και η ζώνη καλύπτονται από καουτσούκ και συνθετικό πυρίτιο προκειμένου τα πλαϊνά και το πέλμα να πάρουν την εξωτερική μορφή του ελαστικού. Τα πλαϊνά είναι αυτά «σηκώνουν» το βάρος του οχήματος και σκοπός τους είναι να μην παραμορφώνονται στις στροφές ώστε να κρατάνε το πέλμα σε επαφή με το δρόμο. Το πέλμα είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με το δρόμο και η επιφάνεια του φέρει αυλακώσεις (χάραξη) η οποία είναι πολύ σημαντική και ένα πεδίο συνεχής εξέλιξης των κατασκευαστών ελαστικών.

                Τέλος, η γόμα (μαλακή, σκληρή, μείγμα υλικού της) ορίζει σε μεγάλο βαθμό και την συμπεριφορά του ελαστικού. Η μαλακή γόμα προσφέρει καλύτερη συνήθως οδική συμπεριφορά, αλλά έχει μικρότερη διάρκεια ζωής και μικρότερη αντοχή στις καταπονήσεις και την σκληρή χρήση. 

                Με διαστημική τεχνολογία νανοσωματιδίων και ειδικές ρητίνες για μέγιστη πρόσφυση!

                Η ειδικά σχεδιασμένη τεχνολογία μείγματος που χρησιμοποιείται σήμερα στο πέλμα του ελαστικού, η οποία χρησιμοποιεί ένα νέο τύπο άνθρακα αγωνιστικών προδιαγραφών και στοιχεία με υψηλή περιεκτικότητα πυριτίου (silica) διασφαλίζει επιδόσεις ακόμα και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το γρήγορο «ζέσταμα» του ελαστικού και άρα τη μεγαλύτερη ευστάθεια από τα πρώτα μόλις μέτρα που θα «ρολάρει».
                Επιπλέον, τα πολυμερή του μείγματος έχουν ενισχυθεί με νανοσωματίδια (μία πολύ πρόσφατη τεχνολογία και ακόμα πιο πρόσφατη στα ελαστικά) με αποτέλεσμα να προσφέρουν εξαιρετική ευκαμψία. Το αποτέλεσμα είναι ότι προσφέρουν περισσότερα σημεία επαφής με το οδόστρωμα και επομένως, το κράτημα ενισχύεται ουσιαστικά και το ελαστικό είναι πολύ πιο ευσταθές, αλλά και ταυτόχρονα άνετο στην κύλιση για την απορρόφηση των ανωμαλιών του δρόμου. 


                Τέλος, ειδικές ρητίνες πρόσφυσης που προστίθενται πλέον στις νέες γόμες, παρέχουν βέλτιστη αλληλεπίδραση τόσο στο βρεγμένο όσο και στο στεγνό οδόστρωμα, και έτσι επιτυγχάνονται μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματοςαμεσότητα και κατευθυντικότητα στο τιμόνι.

                Τεχνολογία και επιδόσεις

                Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα πλαϊνά των ελαστικών είναι αυτά «σηκώνουν» το βάρος του οχήματος και σκοπός τους είναι να μην παραμορφώνονται στις στροφές ώστε να κρατάνε το πέλμα σε επαφή με το δρόμο.


                Ο σχεδιασμός με μακρομπλόκ στον εξωτερικό ώμο, δηλαδή φαρδύτερο τακούνι στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού και οι μονοκόμματες κεντρικές λωρίδες (που θυμίζουν ελαστικά F1 παλαιότερων περιόδων) στη χάραξη του πέλματος διασφαλίζουν ότι το ελαστικό θα προσαρμόζεται τέλεια στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Μάλιστα, στις γρήγορες στροφές και υπό πίεση, η επιφάνεια επαφής αυξάνεται του ελαστικού αυξάνεται και κατ΄ επέκταση οδηγός λαμβάνει εξαίρετη ανταπόκριση όταν πλησιάζει σε οριακές συνθήκες, ενώ το ελαστικό προσφέρει κορυφαίο κράτημα με μέγιστη ευστάθεια.

                Αντίσταση κύλισης και οικονομία καυσίμου: Τα σύγχρονα ελαστικά ρολάρουν καλύτερα!

                Τα δύο μέρη του πέλματος, το εξωτερικό και η βάση, συμπληρώνουν την ισορροπημένη σχεδίαση του μείγματος και διασφαλίζουν το καλό κράτημα στο βρεγμένο δρόμο, προσφέροντας ταυτόχρονα μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος και μειωμένη αντίσταση κύλισης. Ειδικά για το τελευταίο, ρόλο παίζει η βάση και το «δέσιμο» του ελαστικού.

                Η εξωτερική πλευρά, παρέχει το καλό κράτημα στο βρεγμένο δρόμο και τις μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος, ενώ η βάση, στο εσωτερικό, μειώνει την αντίσταση κύλισης. Μαζί επιτυγχάνουν μεγαλύτερη θετική πρόσφυση στο οδόστρωμα και διατήρηση της κινητικής ενέργειας με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να «ρολάρει» πιο άνετα και αποτελεσματικά χωρίς να υπάρχει ανάγκη για διαρκή πίεση του δεξί πετάλ του γκαζιού.

                Κοινώς, μόλις αφήνουμε το γκάζι δεν έρχεται στον οδηγό η αίσθηση ότι ο κινητήρας «φρενάρει», τουλάχιστον όχι στον βαθμό που το ένιωθε με ελαστικό 5ετίας και νωρίτερα!


                 

                Χειμερινά ή all season ελαστικά; Αυτά που σε καλύπτουν. Διάβασε τις διαφορές τους

                Χειμερινά ή all season ελαστικά; Αυτά που σε καλύπτουν. Διάβασε τις διαφορές τους

                  Η τοποθέτηση των σωστών ελαστικών στο όχημά σου είναι ζωτικής σημασίας, για την οδηγική σου ασφάλεια και την οδηγική άνεση σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Τα ελαστικά είναι το μόνο στοιχείο που έρχεται σε επαφή με το δρόμο, οπότε πρέπει πάντα να προτιμάς αυτά που εξασφαλίζουν καλό φρενάρισμα και πρόσφυση ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.
                   
                  Για αυτό το λόγο, θα πρέπει όχι μόνο να επιλέξεις τα κατάλληλα για το δικό σου όχημα, αλλά και να ξέρεις πώς να τα ελέγχεις, αν χρειάζονται αλλαγή και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την τσέπη αλλά και την ασφάλειά σου. Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε τρία είδη:

                  1.Καλοκαιρινά ελαστικά, τα οποία είναι σχεδιασμένα για τις πιο ζεστές εποχές σε στεγνό, αλλά και βρεγμένο οδόστρωμα
                  2.Τα χειμερινά ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί για το ψυχρότερο κλίμα και τις παγωμένες οδικές επιφάνειες
                  3.All season ελαστικά, τα οποία προσφέρουν ισορροπία ασφάλειας και οικονομίας όλο το χρόνο
                  Για τη μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών στη χώρα μας, τα καλοκαιρινά ελαστικά είναι μια προφανής επιλογή.  Παράλληλα ο χειμώνας στα μέρη μας δεν είναι αρκετά βαρύς, ώστε να είναι αναγκαία η χρήση χειμερινών ελαστικών και πολλοί οδηγοί αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουν αντ `αυτού τα all season ελαστικά.

                  Διαφορετικά ελαστικά, διαφορετικές επιδόσεις

                  Κάθε ένα από αυτά τα ελαστικά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ιδιότητες τους σε σχέση με το περιβάλλον οδήγησης. Ενώ τα καλοκαιρινά ελαστικά κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου, τα χειμερινά ελαστικά είναι τα καλύτερα για τις χειμερινές συνθήκες. Από την άλλη τα all season ελαστικά φαίνεται να είναι μια σίγουρη επιλογή, αφού προσαρμόζονται τόσο στις καλοκαιρινές, όσο και στις χειμερινές καιρικές συνθήκες.

                  Στην ουσία τα all season ελαστικά είναι μία μεσοβέζικη λύση μεταξύ των αντίστοιχων του καλοκαιριού και του χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στις χειμερινές συνθήκες (σε σύγκριση με τα ελαστικά που σχεδιάζονται μόνο για αυτή τη σεζόν), ενώ παράλληλα είναι καλύτερα από τα χειμερινά το καλοκαίρι. Φυσικά δεν είναι τόσο καλά όσο τα καλοκαιρινά ελαστικά.

                  Χρησιμοποιώντας all season ελαστικά το χειμώνα

                  Τα all season ελαστικά έπειτα από διάφορα test, φαίνεται ότι προσφέρουν καλύτερη πέδηση σε υγρές συνθήκες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα χειμερινά. Ωστόσο, ένα χειμερινό ελαστικό προσφέρει καλύτερη πέδηση στο χιόνι. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από τη μορφολογία της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα αν ζεις σε μία περιοχή που υπάρχει αρκετό  χιόνι, το καλό φρενάρισμα σε αυτές τις είναι ένα σοβαρό κριτήριο. Από την άλλη πλευρά, αν η βροχή είναι συχνό φαινόμενο καθ `όλη τη διάρκεια του έτους η καλύτερη επαφή με το οδόστρωμα είναι το πιο σημαντικό.

                  Η θερμοκρασία είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας

                  Εκτός από τα παραπάνω κριτήρια (τα οποία προέρχονται από το σχεδιασμό πέλματος και άλλα χαρακτηριστικά ) πρέπει επίσης να εξετάσεις τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, στο οποίο οδηγείς.
                  Βλέπεις όταν αλλάζεις καλοκαιρινά ελαστικά σε χειμερινά ελαστικά, πρέπει να περιμένεις έως ότου η θερμοκρασία να πέσει κάτω από 7 ° C. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένα τα χειμερινά είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε χειμερινές συνθήκες (σε θερμότερα περιβάλλοντα, το λάστιχο μπορεί να παραμορφωθεί ή να γίνει πολύ μαλακό)

                  Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίζει τις μέσες θερμοκρασίες καθ `όλη τη διάρκεια του έτους. Αν δηλαδή η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή, τα  all season ελαστικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο.

                  Επιλέγοντας τα σωστά ελαστικά

                  Αν πρέπει λοιπόν να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτά τα δύο, τα all season ελαστικά είναι μία καλή επιλογή. Ωστόσο, όταν ο καιρός είναι κακός το χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι , βεβαιώσου ότι έχεις τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά, τα οποία θα παρέχουν πάντα μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία στις χειμερινές συνθήκες.


                   

                  Τι είναι τα all terrain ελαστικά

                  Τι είναι τα all terrain ελαστικά

                    Τα ελαστικά παντός εδάφους, ή all – terrain ή A / T, έχουν σχεδιαστεί για απόδοση εντός και εκτός δρόμου, παρέχοντας πρόσφυση και άνεση σε υγρές, στεγνές και ελαφρώς χιονισμένες συνθήκες. Είναι ένα είδος υβριδικού ελαστικού, μία μίξη ελαστικών αυτοκινητόδρομου και λάσπης, που παρέχουν και μια ομαλή διαδρομή στο δρόμο, αλλά και στο χώμα.

                    Ίσως έχεις ακούσει ότι τα ελαστικά A / T ωφελούν μόνο τα οχήματα με τετρακίνηση, ωστόσο μπορούν να κάνουν την διαφορά ακόμα και σε οχήματα δικίνητα. Η αλήθεια είναι ότι τα ελαστικά παντός εδάφους μπορούν πρακτικά να αναβαθμίσουν την απόδοση του οχήματος σας χάρη στις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρουν.

                    Ποια οχήματα χρησιμοποιούν ελαστικά παντός εδάφους;

                    Τα ελαστικά παντός εδάφους ταιριάζουν καλύτερα σε SUVs, ελαφρά φορτηγά και pick ups. Ωστόσο, εμφανίζονται όλο και περισσότερα ελαστικά παντός εδάφους για σεντάν και crossover, καθώς οι κατασκευαστές οχημάτων συνεχίζουν να εξοπλίζουν αυτοκίνητα με χαρακτηριστικά εκτός δρόμου.

                    Είσαι σίγουρος ότι τα χρειάζεσαι;

                    Εάν το όχημά κινείται συχνά μεταξύ ακανόνιστου εδάφους και κανονικού δρόμου - για παράδειγμα ένα pick up ή SUV που μετακινείται από αστικούς σε επαρχιακούς δρόμους - τότε οι τροχοί σίγουρα θα επωφεληθούν από ελαστικά παντός εδάφους. Αυτά τα ελαστικά διαθέτουν έναν αλληλοσυνδεόμενο σχεδιασμό πέλματος που παρέχει την ανθεκτικότητα να «υποτάσσει» βρωμιά, χαλίκια και γρασίδι, ενώ προσφέρει επίσης μια πιο ήσυχη, πιο άνετη οδήγηση σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

                    Έτσι λοιπόν, αν είσαι διχασμένος μεταξύ των πλεονεκτημάτων των offroad ελαστικών και της άνεσης που προσφέρουν στο δρόμο τα  ελαστικά αυτοκινητόδρομου, τότε τα A/T θα σας δώσουν την αξιοπιστία που χρειάζεσαι και την άνεση που σου αξίζει!
                     

                    Χαμηλής κατανάλωσης ή υψηλών επιδόσεων, ελαστικά; Ότι πρέπει να ξέρεις.

                    Χαμηλής κατανάλωσης ή υψηλών επιδόσεων, ελαστικά; Ότι πρέπει να ξέρεις.

                      Ρίξτε μια ματιά στα λάστιχα των καινούργιων αυτοκινήτων. Αν δεν πρόκειται για μοντέλα επιδόσεων όπου τα σπορ ελαστικά έχουν τον πρώτο ρόλο, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα έρχονται πλέον με λάστιχα εξοικονόμησης καυσίμου.

                      Το τούρινγκ λάστιχο αντικαθίσταται σταδιακά με λάστιχα που πετυχαίνουν μειωμένους ρύπους και κατανάλωση. Δεν είναι τυχαίο. Στην νομοθεσία που καθόρισε τα όρια ρύπων των στόλων αυτοκινήτων των ευρωπαίων κατασκευαστών, αναφέρεται πως για την επίτευξή τους οι εταιρείες παραγωγής ελαστικών θα αναλάβουν να μειώσουν μέχρι και 5 γρ./χλμ. το διοξείδιο του άνθρακα.

                      Δεν είναι μικρό αυτό το νούμερο, ειδικά όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε νέους κινητήρες με απίθανες τεχνολογίες που μειώνουν κατανάλωση και ρύπους. Όταν έχουν αλλάξει ριζικά τη σχεδίαση των αυτοκινήτων και πλέον σε κάθε νέα γενιά μοντέλων συντρίβεται το ρεκόρ χαμηλότερου συντελεστή αεροδυναμικής.

                      Όμως τα λάστιχα είναι αναλώσιμα. Που σημαίνει πως σε αντίθεση με το αμάξωμα ή τον κινητήρα, μετά την χρήση τους, ο οδηγός θα τα αλλάξει με νέα. Και τότε αυτά τα 5 γρ./χλμ. μπορεί να γίνουν «καπνός». Καθότι η επιλογή ενός διαφορετικού ελαστικού, που δεν έχει έμφαση την οικονομία αλλά τις επιδόσεις, θα αυξήσει την κατανάλωση και τους ρύπους.

                      Δυστυχώς η περασμένη δεκαετία έκανε και την επιλογή ελαστικών στα αυτοκίνητά μας να κουβαλάει μια ιδέα lifestyle με αποτέλεσμα η μάρκα και το μοντέλο ενός ελαστικού να μην αντανακλά την ανάγκη ή τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά την ιδέα που έχουμε εμείς για αυτό. Πιο σημαντικά όμως, οι ιδιαιτερότητα της ελληνικής γυαλιστερής ασφάλτου, έκανε πολλούς να στραφούν σε ελαστικά υπερεπιδόσεων για απλά αυτοκίνητα με την ελπίδα ότι παίρνουν πίσω λίγο από την ασφάλεια που μας στερούν τα οδοστρώματα.

                      Και τώρα έρχεται η οικονομία καυσίμου να αλλάξει τα λάστιχα προς μία κατεύθυνση που πολλοί φοβούνται ότι μειώνει την παρεχόμενη ασφάλεια. 
                       
                      Εσείς; Είστε από αυτούς, ή αντίθετα θεωρείτε ότι το λάστιχο σήμερα πρέπει να είναι χαμηλής τριβής κύλισης και άρα οικονομίας καυσίμου; Τι θα κάνετε λοιπόν στην επόμενη αλλαγή; 
                       

                      Tips – Εσύ αλλάζεις 2 ή 4 λάστιχα; Σύν και πλήν

                      Tips – Εσύ αλλάζεις 2 ή 4 λάστιχα; Σύν και πλήν

                        Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα εμπρός λάστιχα που μεταδίδουν την κίνηση και στρίβουναφήνουν περισσότερη γόμμα στο δρόμο και έτσι φθείρονται πιο γρήγορα από τα πίσω που γενικά ακολουθούν και πιέζονται μόνο σε γρήγορες στροφές. Μιλάμε πάντα για την πλειοψηφία των αυτοκινήτων που είναι προσθιοκίνητα.

                        Αυτό σημαίνει πως αν αλλάξεις και τα πίσω όταν αλλάξεις τα εμπρός, πιθανώς να πετάς λάστιχα με πολύ «ψωμί» πάνω τους. Ιδανικά θα ήθελες να κρατήσεις τα πίσω και να αγοράσεις μόνο ένα νέο ζευγάρι. Οπότε έχεις το εξής δίλημμα:  Που θα βάλεις τα καινούργια; Εμπρός ή πίσω;

                        Σε πρώτη ανάγνωση, και η κλασσική συμβουλή είναι τα νέα, φρέσκα λάστιχα να μπουν εμπρός. Στο κάτω κάτω είναι ο άξονας που κάνει όλη τη δουλειά και άρα θες την καλύτερη δυνατή πρόσφυση. Με τα φρέσκα λάστιχα εμπρός μειώνεις την περίπτωση γλιστρήματος του εμπρός άξονα, της υποστροφής δηλαδή όπου εσύ στρίβεις το τιμόνι και το αμάξι πάει ευθεία, όπως όταν έχει πάγο.

                        Όμως η υποστροφή διορθώνεται εύκολα. Αν το αμάξι βγάλει μούτρα, αφήνεις το γκάζι και τα μαζεύει. Και αυτή η αντίδραση είναι η πιο απλή και πιο αναμενόμενη. Ακόμη και ο πιο άπειρος οδηγός, όταν δει κάτι να πηγαίνει στραβά (ή ίσια ενώ θέλει να στρίψει σε αυτή την περίπτωση) αφήνει το γκάζι.

                        Τα πίσω θα υστερούν σε πρόσφυση

                        Αν όμως τα φρέσκα λάστιχα πάνε εμπρός, τότε τα πίσω υστερούν σε πρόσφυση. Οπότε το πρόβλημα αντιστρέφεται. Η πιθανότερη συμπεριφορά δεν είναι το αμάξι να βγάλει μούτρα, αλλά να βάλει τη μούρη στη στροφή και να αφήσει την ουρά να γυρίσει. Η υπερστροφή θέλει ανάποδο τιμόνι και γκάζι για να διορθωθεί. Κάτι που ακόμη και έμπειροι οδηγοί θα βρουν δύσκολο να κάνουν, πόσο μάλλον οι άπειροι.

                        Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι προτείνουν τα νέα λάστιχα να μπαίνουν στον πίσω άξονα ώστε αν γλιστρήσει κάτι , να είναι το εμπρός μέρος που διορθώνεται απλά και μόνο αφήνοντας αντανακλαστικά το γκάζι. Στο κάτω κάτω, τα παλιά δεν θα είναι τόσο φθαρμένα για να μην έχει πρόσφυση ο εμπρός άξονας, ενώ ο πίσω, που είναι και ελαφρύτερος, κινδυνεύει παραπάνω.

                        Οι καλύτερες εμπορίες είναι «4 αστέρων». Δες τα χαρακτηριστικά τους

                        Οι καλύτερες εμπορίες είναι «4 αστέρων». Δες τα χαρακτηριστικά τους

                          Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Δύο βασικά χαρακτηριστικά πάνω στα οποία μπορεί να χτιστεί μία σχέση συνεργασίας. Μία τέτοια σχέση θα πρέπει να θεωρείται και αυτή ανάμεσα στο κάτοχο ενός αυτοκινήτου με μία επιχείρηση που εμπορεύεται κρίσιμα για την ασφάλεια στο δρόμο, προϊόντα (όπως Ελαστικά, Ζάντες, Αναρτήσεις).
                          Μια τέτοια σχέση δημιουργείται με το «καλημέρα» σας. Μπαίνοντας σε μία εμπορία ελαστικών, αντιλαμβάνεσαι με την μία το στυλ και το επίπεδο εξυπηρέτησης (φιλικό, με χαμόγελο, δύστροπο, επιφυλακτικό κλπ). Στη συνέχεια εξετάζεις τους υπόλοιπους παράγοντες. Ξέρουν το αντικείμενο καλά ; Διαθέτουν γκάμα λύσεων για την ανάγκη σου ; κλπ..κλπ..

                          Ας δούμε  λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αν διαθέτει κάποια από αυτά μια εμπορία, δικαιούται να κατατάσσεται στις Top της αγοράς (ή της περιοχής της), αυτό που εμείς ονομάζουμε 4 αστέρων!
                           

                          1. Να έχει υψηλή τεχνογνωσία. Βασικό χαρακτηριστικό, αφού σίγουρα δεν θα εμπιστευόταν κανείς την ασφάλεια του, σε κάποιον που δεν διαθέτει εμπειρία ή εκπαίδευση, για να επισκευάσει ή να συμβουλεύσει σωστά για την αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών μας.
                             
                          2. Να εξελίσσει και να επενδύει στη γνώση των τεχνικών του. «Η γνώση είναι δύναμη», λέει το λαϊκό ρητό και ταιριάζει γάντι εδώ.  Ο συνεχόμενος εμπλουτισμός γνώσεων και  γνώση για τις τεχνολογικές εξελίξεις των προϊόντων βοηθά στην εξέλιξη της ικανότητας του προσωπικού.
                             
                          3. Δημιουργεί ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον για τον πελάτη.
                             
                          4. Να διαθέτει τον σωστό εξοπλισμό. Η ποιοτική δουλειά επισκευής ή αντικατάστασης γίνεται και με τα κατάλληλα εργαλεία.
                             
                          5. Πάντα προτείνει αυτά που πρέπει. Αν πράξει το αντίθετο; Χάνεται η εμπιστοσύνη! Σπάει και η συνεργασία!
                             
                          6. Εξηγεί πλήρως τι απαιτείται να γίνει και γιατί. Δεν είναι όλοι γνώστες της «ανατομίας» ενός αυτοκινήτου. Όλοι όμως (γυναίκες, ηλικιωμένοι κλπ) έχουν δικαίωμα στην ποιοτική παροχή υπηρεσίας.
                             
                          7. Εγγυάται. Για τα προϊόντα που τοποθετεί ή τις επισκευές που κάνει. Αυτό είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά, για τη δημιουργία σχέση εμπιστοσύνης.
                             
                          8. Προσφέρει ποιότητα εξυπηρέτησης σε καλές τιμές (ή και προσφορές) και με ευκολίες πληρωμής. Κακά τα ψέματα η οικονομική κρίση, μας έχει αναγκάσει όλους να κυνηγάμε τις καλές τιμές (ακόμα και σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως είναι η αγορά Ελαστικών, των προϊόντων δηλαδή που μας εξ-ασφαλίζουν στις μετακινήσεις μας).
                             
                          9. Προσφέρει άριστη εξυπηρέτηση, δηλαδή:
                            -Χαμόγελο & γρήγορη εξυπηρέτηση
                            -Κάλυψη αποριών & σωστή συμβουλευτική
                            -Stock ή γρήγορη διαδικασία παραγγελίας
                            -Προσφέρει δωρεάν εποχικούς ελέγχους
                            -Δίνει συμβουλές καλής συντήρησης ελαστικών, δωρεάν και ανεξάρτητα από την αγορά τους

                          Τι λένε οι αναγνώστες μας στα social media

                          Τι λένε οι αναγνώστες μας στα social media

                            Στο μεταξύ, από τα δεκάδες σχόλια που είχαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε θέματα γνώμης
                            αλλά και σε θέματα που αποτυπώνουν την άποψη τους για συγκεκριμένες μάρκες και ελαστικά τους, απομονώσαμε και σας μεταφέρουμε τα πιο ενδιαφέροντα, διατηρώντας για ευνόητους λόγους την ανωνυμία των χρηστών:

                            • Το θέμα είναι πολύ απλό. Οποιοσδήποτε έμπειρος οδηγός είναι σε θέση να γνωρίζει σε τί κατάσταση είναι τα ελαστικά του ανα πάσα στιγμή, είτε μέσω της οπτικής επαφής είτε μέσω της οδήγησης! Ωραία τα γενικά χαρακτηριστικά και οι προβλέψεις αλλά κακά τα ψέμματα, ο καθένας μας είναι διαφορετικός οδηγός και οδηγεί σε διαφορετικά οδικά δίκτυα. Πάνω από όλα θα πρέπει να έχουμε το νου μας και να τα ελέγχουμε! Υ.Γ: Μπορεί ο κατασκευαστής να λέει ότι αντέχουν 30.000χλμ τα λάστιχά μας αλλά εμείς να κάναμε ένα δυνατό φρενάρισμα ανάγκης στην εθνική την πρώτη μέρα και να είναι άχρηστα. Μπορεί να φάγαμε καλή λακκούβα και να έβγαλε "βυζί". Πολλά μπορεί... Προσοχή σε όλους!
                               
                            • Τα ελαστικά , αν οδηγεί κανείς συντηρητικά μπορούν άνετα να διαρκέσουν 4 χρόνια ή 50.000 χιλόμετρα. Στα 40.000 χιλιόμετρα τα αλλάζω μπρός πίσω (όχι νωρίτερα). Και όλα είναι μια χαρά. Γενικά άν φρενάρει κανείς με την βοήθεια του κιβωτίου ταχυτήτων (μαζί ελαφρύ φρένο + ταχύτητα κάτω) , τότε με συντηρητικό τρόπο οδήγησης τα ελαστικά κρατάνε 55.000 χλμ ή 4,5 χρόνια , και τα τακάκια 90.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια. Εχω ένα volvo s40 / 2006 και τακάκια δεν πρόκειται να αλλάξω πρίν το 2014. (μου το είπε η Volvo).
                               
                            • Επειδή κάνω λίγα χιλιόμετρα ετησίως, δεν φθείρονται τα λάστιχα μου και τελικά τα αλλάζω λόγω παρέλευσης του χρόνου ζωής τους και όχι λόγω φθοράς. Βέβαια δεν τα αλλάζω ακριβώς στο χρόνο που πρέπει, αλλά λίγο παραπάνω. Όμως φροντίζω ώστε να έχουν τη σωστή πίεση. Συνήθως τους βάζω λίγη παραπάνω, ώστε να διατηρούν την πίεση για μεγαλύτερο χρόνο, μέχρι να πέσει και να φθάσει στο επιτρεπόμενο όριο. Τοποθετώ συνήθως φαρδύτερα λάστιχα, επειδή έχω υπερδιπλασιάσει την ιπποδύναμη και ροπή του κινητήρα του αυτοκινήτου μου. Όμως δεν αγοράζω τα ακριβότερα, αλλά κάποιας γνωστής μεν μάρκας, αλλά τα πιό φθηνά.
                               
                            • Δεν υπάρχει συνεπώς και  δίλημμα οικονομία ή επιδόσεις. Τα συγκεκριμένα λάστιχα υψηλών ενεργειακών αποδόσεων Α  εξασφαλίζουν ταυτόχρονα και υψηλούς δείκτες ασφάλειας Α στο βρεγμένο!!! ,  κάτι που δεν είδα σε λάστιχα "επιδόσεων". Η κορυφαίες επιδόσεις ασφάλειας, εξασφαλίζονται με το σχεδιασμό πέλματος, το μίγμα καουτσούκ,  νανοτεχνολογίας με ειδική σιλικόνη  και σκόνη "άκουα" που είναι "πατέντα" από τη Φόρμουλα1 για κρατήματα στο βρεγμένο, και η διαφορά στην τιμή αγοράς, από λάστιχα υποδεέστερης ενεργειακής απόδοσης,  υπερκαλύπτεται από κάποιον που διανύει πολλά χιλιόμετρα κάθε χρόνο.
                               
                            • Πέρα από το είδος του αυτοκινήτου και το που το χρησιμοποιεί ο οδηγός, όπως προανέφεραν οι προηγούμενοι φίλοι, σημασία έχει και το πως το οδηγεί. Αν συνήθως το οδηγεί γρήγορα, φθάνοντας, ή ξεπερνώντας τα όρια του κρατήματος του και δεν ενδιαφέρεται για την κατανάλωση, τότε είναι απαραίτητα τα ελαστικά υψηλής απόδοσης. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί που τους αρέσει η γρήγορη οδήγηση, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων. Αποκτούν ένα μικρομεσαίο λοιπόν και το βελτιώνουν, ώστε να το κάνουν όσο γίνεται πιο γρήγορο. Στα πλαίσια αυτά η χρησιμοποίηση των κατάλληλων ελαστικών, υψηλής απόδοσης, είναι απαραίτητη.
                               
                            • Τι θα κάνω στην επόμενη αλλαγή; Πφφφφφ.....
                              Οι εταιρείες ελαστικών συναγωνιζόμενες η μια την άλλη, έχουν εξελίξει σε τεράστιο βαθμό τα προϊόντα τους και πλέον οι διαφορές σε ορισμένους τομείς κρίνονται στις λεπτομέρειες. Συχνό είναι το φαινόμενο σε ένα τεστ ελαστικών, το χείριστο από το καλύτερο να έχουν διαφορά 1 μόλις μέτρο στη διαδικασία φρεναρίσματος. Κάπου το ένα θα υστερεί ελαφρώς, κάπου το άλλο, οπότε η επιλογή ελαστικού είναι σκέτος μπελάς. Για μένα βασική προϋπόθεση είναι το που κινείται το αμάξι. Αν κινείται αποκλεισιτκά εντός πόλης, με μικρές ταχύτητες και για σύντομες διαδρομές θα επέλεγα ένα ελαστικό χαμηλής κατανάλωσης και μάλιστα με μικρότερο δείκτη ταχύτητας ώστε να ζεσταίνεται πιο γρήγορα. Αν τώρα το αμάξι βγαίνει και εκτός πόλης, τότε θα επέλεγα κάποιο ελαστικό χαμηλής κατανάλωσης, αλλά που εν μέρει θα έχει και χαρακτηριστικά ένος ελαστικού τουρισμού. Θα έψαχνα, δηλαδή, να βρω κάτι ενδιάμεσο, κάτι που να συνδυάζει (όσο αυτό είναι εφικτό) και οικονομία και αξιοπρεπείς επιδόσεις στους υπόλοιπους τομείς.

                               

                             

                            Κοινοποίησέ το »
                            Σχολίασέ το »

                            προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

                            Eλαστικά αυτοκινήτου , Τιμές ελαστικών, Δόσεις , Premium Eλαστικά, Quality Ελαστικά, Discount Ελαστικά, Εμπορίες ελαστικών Αττικής, Bridgestone, Pirelli, Michelin, Hankook, Continental, Goodyear, Dunlop, Toyo, Yokohama, Cooper, General, Tire, Vredestein, Fulda, Falken, BFGoodrich, Lassa, Tristar, Insa, Turbo, Rotalla, Torque, Nankang, Imperial, Maxxis, Achilles, Aeolus, Alliance, Annaite, Antares, Aoteli, Aplus, Apollo, Aptany, Arivo, Atlas, Atturo, Austone, Autogreen, Autogrip, Avon, Barkley, Barum, Berlin , Tires, BFGoodrich, BKT, Blacklion, Blackstar, Bridgestone, Camac, Ceat, Centara, Chengshan, Coker, Comforser, Compasal, Compass, Continental, Cooper, CST, Dayton, Debica, Deli, Tire, Delinte, Diamond, Back, Diplomat, Double, Coin, Doublestar, Dunlop, Duraturn, Duro, EP, tyres, ESA, Tecar, Eurotyre, Event, Evergreen, Falken, Federal, Fedima, Firemax, Firestone, Fortuna, Fortune, Fulda, Fullrun, General, Tire, Gislaved, Giti, Goalstar, Goform, Goodride, Goodyear, Gremax, Grenlander, Gripmax, GT-Radial, Habilead, Haida, Hankook, Headway, Heidenau, Hifly, Hilo, Horizon, Imperial, Infinity, Insa, Turbo, Interstate, Journey, Tyre, Joyroad, Kama, Kapsen, Kelly, Kenda, Khefren, Kinforest, King, Meiler, Kings, Tire, Kingstar, Kleber, Kormoran, Kumho, Landsail, Lanvigator, Lassa, Laufenn, Leao, Lexani, Linglong, Mabor, Marshal, Mastersteel, Matador, Maxtrek, Maxxis, Mazzini, Meteor, Michelin, Milestone, Minerva, Mirage, Momo, Nankang, Neolin, Nexen, Nitto, Nokian, Nordexx, Nortenha, Novex, Onyx, Orium, Ovation, Pace, Paxaro, Petlas, Pirelli, Pneumant, Powertrac, Premiorri, Presa, Prestivo, Radar, Retro, Riken, Roadcruza, Roadhog, Roadmarch, Roadstone, Rockstone, Rosava, Rotalla, Routeway, Rovelo, Royalblack, Saetta, Sailun, Sava, Sebring, Security, Seiberling, Semperit, Silverstone, Sonar, Speedways, Sportiva, Star, Performer, Starco, Starfire, Starmaxx, Sumitomo, Sunfull, Sunitrac, Sunny, Sunwide, Superia, Syron, T-Tyre, Taurus, Tecnica, Three-A, Tigar, Toledo, Tomket, Torque, Tourador, Toyo, Tracmax, Trazano, TRI-ACE, Triangle, Tristar, Tyfoon, Unigrip, Uniroyal, VEE-Rubber, Viatti, Viking, Vitour, Voyager, Vredestein, Wanda, Wanli, Westlake, Windforce, Winrun, Yokohama, Zeetex, Zeta, Αναρτήσεις, Ζυγοστάθμιση, Ευθυγράμμιση, Ζάντες, Θερινά ελαστικά, All season ελαστικά, Suv ελαστικά, 4Χ4 ελαστικά, Runflat ελαστικά, Χειμερινά ελαστικά, 4 εποχών ελαστικά,195/50/15, 225/45/17, 195/55/16, 205/55/16.