• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  4/6/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/6/2002

Toyota Prius

To Prius αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Ιαπωνικής φίρμας για τη διάδοση των υβριδικών οχημάτων. Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο, ένα μοντέλο που καταφέρνει να συνδυάζει την πολύ καλή οικονομία καυσίμου και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων με την επίτευξη ικανοποιητικών επιδόσεων χωρίς παραχωρήσεις στους τομείς της αυτονομίας και των χώρων. Η εμπορική του πορεία διαγράφει σταθερά ανοδική τάση, φθάνοντας μέχρι τώρα τις 90.000 περίπου μονάδες. Η επιτυχία του βασίζεται σε ένα αξιόπιστο σύστημα κίνησης που συνδυάζει ένα θερμικό κινητήρα VVT-i 1,5 λίτρων 72 ίππων, έναν ηλεκτροκινητήρα 33 kW, μία ηλεκτρική γεννήτρια και μία συστοιχία μπαταριών. Το όχημα διαθέτει λειτουργία Stop & Go, δηλαδή όταν σταματά προσωρινά -π.χ. σε κάποιο φωτεινό σηματοδότη- ο κινητήρας παύει να λειτουργεί και ξεκινά αμέσως με το πάτημα του πεντάλ του γκαζιού. 
Οι μπαταρίες φορτίζονται αυτόματα όταν το όχημα επιβραδύνει, ενώ ο ηλεκτρικός κινητήρας παρέχει επιπλέον ισχύ όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν ή σε ορισμένες περιπτώσεις κινεί μόνος του το αμάξωμα, οπότε το αυτοκίνητο παράγει μηδενικούς ρύπους. Έτσι η κατανάλωση του αυτοκινήτου δεν ξεπερνά τα 5,1 λίτρα/100 χλμ. ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόνο 120 g/km (περίπου 40% λιγότερες απ' ό,τι σ' ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο με συμβατικό βενζινοκινητήρα). Το μοντέλο, σύμφωνα με την Toyota, επιταχύνει από στάση σε 100 χλμ./ώρα σε 13,4 δλ. ενώ η τελική του ταχύτητα είναι 160 χλμ./ώρα (αν και στη γαλλική πίστα το ταχύμετρο έδειξε 171 χλμ./ώρα.). Το Prius έχει ξεκινήσει πωλήσεις εδώ και λίγες εβδομάδες και στην ελληνική αγορά.


To Toyota Prius ταυτόχρονα με την οικονομία καυσίμου και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων που προσφέρει, έχει και ικανοποιητικές επιδόσεις. Στην πίστα CERAM το κοντέρ του αυτοκινήτου έγραψε τελική ταχύτητα 171 χλμ./ώρα.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τα οικολογικά αυτοκίνητα της Toyota
 
Πρωτοπορία εκ φύσεως
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Toyota Prius
FCHV-4
Estima Hybrid
ES
Yaris Linea - Crown Mild Hybrid - Avensis D-4D