• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  4/6/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/6/2002

ES

To ΕS3 είναι ένα πρωτότυπο που η Toyota παρουσίασε πέρυσι στο σαλόνι αυτοκινήτου του Τόκιο. Πρόκειται για ένα μίνι μοντέλο με διαστάσεις μικρότερες από αυτές του Yaris (το μήκος του δεν ξεπερνά τα 3,52 μέτρα). Η προσέγγιση της Toyota στην περίπτωση του ES3 είναι διαφορετική, καθώς εδώ η οικονομία καυσίμου και οι χαμηλές εκπομπές ρύπων επιτυγχάνονται μέσω πολλών διαφορετικών παραμέτρων. Πρώτα απ' όλα το ES3 είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και άλλα ελαφρά ανακυκλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα το βάρος του να μην υπερβαίνει τα 700 κιλά. Ο αεροδυναμικός του συντελεστής έχει την εντυπωσιακή τιμή Cd=0,23, στοιχείο που κατέστη εφικτό με την προσεκτική και μελετημένη σχεδίαση ακόμη και λεπτομερειών όπως τα τάσια των τροχών. Κάτω από το καπό του βρίσκεται ένας υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας diesel 1,4 λίτρων, ο οποίος εφοδιάζει και το Yaris. Το ES3 εφοδιάζεται επίσης με κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT), σύστημα Stop and Go και σύστημα ανάκτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την επιβράδυνση του οχήματος. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων οδηγεί στην επίτευξη μίας εξαιρετικής τιμής κατανάλωσης η οποία δεν υπερβαίνει τα 2,7 λίτρα/100 χλμ. στο μεικτό ευρωπαϊκό κύκλο διαδρομής. 
Οι εκπομπές CO2 είναι μόνο 71 gs/Km ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου και καπνού μειώνονται δραματικά με την τοποθέτηση ενός ειδικού καταλύτη με την ονομασία DPNR.


Το πίσω μέρος του πατώματος του ES3 έχει κλίση προς τα επάνω συμβάλλοντας στην επίτευξη καλύτερου αεροδυναμικού συντελεστή. Ακόμη και τα τάσια των τροχών σχεδιάστηκαν με γνώμονα την καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τα οικολογικά αυτοκίνητα της Toyota
 
Πρωτοπορία εκ φύσεως
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Toyota Prius
FCHV-4
Estima Hybrid
ES
Yaris Linea - Crown Mild Hybrid - Avensis D-4D