• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test

Opel Vectra:
 
Το οικογενειακό
 

To Opel Vectra αποτελεί μια αρκετά αξιόλογη πρόταση της Opel στη μεσαία κατηγορία. H αισθητική του Vectra ακολουθεί την παράδοση της γερμανικής εταιρείας που θέλει τα μοντέλα της να δείχνουν συντηρητικά, αν και το Vectra δείχνει κάπως πιο μοντέρνο... Είναι πάντως αλήθεια ότι προτιμήθηκε κυρίως από μεγαλύτερης ηλικίας οικογενειάρχες, στοιχείο που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει ότι το αυτοκίνητο σαν μεταχειρισμένο απαντάται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Η παθητική ασφάλεια βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, στοιχείο που αποτέλεσε για πολλούς κίνητρο αγοράς του μοντέλου. Οι χώροι είναι άνετοι για πέντε επιβάτες, ενώ η εικόνα που βλέπει κανείς στο εσωτερικό είναι ποιοτική. Τα υλικά προσεγμένα, το ίδιο και η συναρμογή των διαφόρων τμημάτων, ενώ δε ακούγονται τριγμοί ή άλλοι ενοχλητικοί θόρυβοι.
Το τελευταίας γενιάς Vectra βρίσκεται στην παραγωγή από το 1999, οπότε και αντικατέστησε το μοντέλο που βρισκόταν στην παραγωγή από το 1995. Το πρώτο Vectra παρουσιάστηκε το 1989. Από τότε, πάντως, το σχήμα του αυτοκινήτου δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε δείχνει "φρέσκο".
Το σημαντικότερο πρόβλημα των παλαιότερων κυρίως Vectra είναι κάποια ασάφεια στην οδική τους συμπεριφορά, η οποία δε δείχνει να εναρμονίζεται με την όλη, πολύ προσεγμένη κατασκευή, πρόβλημα που δείχνει να μην υπάρχει στις τελευταίες εκδόσεις. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι η κίνηση του αυτοκινήτου δεν γίνεται με απόλυτο έλεγχο και ασφάλεια.
Οι κινητήρες που χρησιμοποιούνται είναι 1.600 κ.εκ. 8βάλβιδος (πρώτα μοντέλα) με απόδοση 75 ίππους και 16βάλβιδος με απόδοση 100 ίππους, 1.800 κ.εκ. με απόδοση 115 ίππους, 2.000 κ.εκ. με απόδοση 136 ίππους και 2.500 κ.εκ. 6κύλινδρος σε σχήμα V με απόδοση 170 ίππους. Βέβαια, οι τελευταίοι ελάχιστα απαντώνται σε αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην ελληνική αγορά.
Το μοντέλο σαν μεταχειρισμένο θα πρέπει να ελεγχθεί για χτυπήματα στο αμάξωμα, επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί ο χώρος αποσκευών για εσωτερικά χτυπήματα από μεταφορά μεγάλων αντικειμένων και το κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς έχουν εμφανιστεί προβλήματα στην επιλογή κάποιων σχέσεων. Ελεγχος επίσης πρέπει να γίνει στο σύστημα τροφοδοσίας και εκκίνησης, ειδικά στην έκδοση των 1.600 κ.εκ., όταν μάλιστα έχει διανύσει και αρκετά χιλιόμετρα. Τέλος, πρέπει να ελεγχθούν φθορές του εσωτερικού, καθώς και φθορές σε ανάρτηση και ελαστικά.
Ανταγωνιστικά μοντέλα του Vectra είναι τα Ford Mondeo, Peugeot 406 και Nissan Primera.

. Αξίζει για:
1. Την ενεργητική ασφάλεια που προσφέρει.
2. Την ποιότητα κατασκευής του.
3. Τη μεταπωλητική αξία.