• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Αλλαγές στα μέτρα μετακίνησης με Ι.Χ.

10.981 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 2/4/2020

Συμπληρωματικά μέτρα για τη μεταφορά επιβατών σε Ι.Χ και άλλα μέσα, με γνώμονα την αποφυγή και τον περιορισμό της διασποράς του covid-19, εξέδωσε το Υπουργείο Μεταφορών. Δείτε σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μεταφορά δύο και τριών επιβατών αλλά και τι ισχύει για τα δημόσια και τουριστικά λεωφορεία.


Τα νέα μέτρα όπως θα διαβάσετε παρακάτω σε συγκεκριμένες περιστάσεις επιτρέπουν τη μεταφορά δύο και τριών ακόμα ανθρώπων, ενώ για τα συμβατικά Ι.Χ. (έως 5 θέσεις) δεύτερο άτομο επιτρέπεται μόνο αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Παράλληλα στην εγκύκλιο λαμβάνονται νέα μέτρα και για τα δημόσιας χρήσης και τουριστικά λεωφορεία.
 
Τα νέα μέτρα έχουν ισχύ μέχρι το τέλος Μαΐου.   
 
Αναλυτικά η εγκύκλιος
 
Με γνώμονα την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τον περιορισμό της διασποράς και της διάδοσής του κορονοϊού, εφαρμόζονται συμπληρωματικά μέτρα για τη μεταφορά επιβατών με τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
 
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
  • Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. ΚατΆ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
  • Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
  • Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατΆ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.

Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

Οι ανωτέρω περιορισμοί για τη μεταφορά επιβατών ισχύουν έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.