Ανοίγουν οι μετακινήσεις αλλά με μάσκα και πρόστιμα

3.627 Επισκέψεις στο άρθρο (14/5/2021)

Με μεγαλύτερη ελευθερία μπορούν να κινούνται από σήμερα όλοι οι Έλληνες πολίτες, καθώς εφαρμόζεται και επίσημα το «ξεκλείδωμα» των μετακινήσεων. Με μάσκα οι μετακινήσεις στα Ι.Χ. Σε ισχύ το 300άρι!

Σχεδόν ελεύθερα μπορούν να μετακινούνται από σήμερα οι Έλληνες πολίτες, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα χαλάρωσης του lockdown που είχαν ανακοινωθεί προ ολίγων ημερών, με την απελευθέρωση των μετακινήσεων να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα, καθώς ταλαιπώρησε πλήθος κόσμου.
 
Ως εκ τούτου το γνωστό SMS στο 13033 ή στο 13032 παύουν να ισχύουν, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας για όλες τις ημέρες της εβδομάδας ξεκινά από τις 00:30. Παράλληλα το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.
 
Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν: είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση), είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες). Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
 
Παρά το άνοιγμα των μετακινήσεων οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς η μάσκα, αλλά και το πρόστιμο των 300 ευρώ παραμένουν σε ισχύ!

Ειδικότερα, κατά την κίνηση με επιβατηγά οχήματα δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι τρεις, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του. Η χρήση μάσκας εντός του οχήματος είναι υποχρεωτική αν οι επιβάτες είναι τουλάχιστον δύο και σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το μέτρο το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ.
 
Στα διπλοκάμπινα και τύπου βαν οχήματα επιτρέπεται η μετακίνηση έως τριών επιβατών χωρίς να υπολογίζεται ο οδηγός. Το όριο μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν στο όχημα υπάρχουν ανήλικα παιδιά. Όπως στην προηγούμενη περίπτωση έτσι και εδώ, άνω των δύο ατόμων η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη, αλλά εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια. Το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ για κάθε ένα από τους παραβάτες.

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
skoda