2 φωτογραφίες »

Αποζημιώσεις μαμούθ ζητούν οι εργολάβοι των αυτο/δρόμων

6.862 Επισκέψεις στο άρθρο (21/9/2020)

Το ποσό των 83,4 εκατομμυρίων ευρώ, που ίσως μεγαλώσει και άλλο, ζητούν οι επτά κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους της χώρας λόγω «μειωμένης κίνησης».


Τουλάχιστον 83,41 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις διεκδικούν επίσημα οι εργολάβοι των αυτοκινητοδρόμων, βασισμένοι στις ρυθμίσεις περί ευθύνης του Δημοσίου να τους αποζημιώνει σε περίπτωση μειωμένης κίνησης. Μάλιστα, το συνολικό ποσό ίσως αυξηθεί ακόμα περισσότερο λόγω του νέου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι επτά κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους έχουν καταθέσει γραπτώς το αίτημα για συνολικές αποζημιώσεις 83,41 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο λόγω της μειωμένης κίνησης που προκάλεσαν τα μέτρα περιορισμού. Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεν διεκδικούν όλοι οι παραχωρησιούχοι αποζημιώσεις για το ίδιο διάστημα.

Το Δημόσιο δεν αναγνωρίζει το σύνολο της ευθύνης καθώς, πρώτον, υποστηρίζει ότι δεν έχουν αφαιρεθεί από τις διεκδικήσεις οι εξοικονομήσεις που εξασφάλισαν εντασσόμενοι στις «πληττόμενες επιχειρήσεις» και δεύτερον, πως η Αττική Οδός και ο Μορέας είναι ασφαλισμένοι και για απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας.

Παράλληλα, το Δημόσιο δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει διεκδικήσεις εκτός του διαστήματος της «βαριάς» καραντίνας (Μάρτιος-Μάιος), καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με συνεχείς νέες διεκδικήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Δημόσιο θα επιδιώξει γενικώς να υπάρξει συμβιβασμός και να μην οδηγηθούν οι διεκδικήσεις σε νέες διαιτησίες.

NEO PROACE
NISSAN