18 φωτογραφίες »

Κινητήρες, οδική συμπεριφορά & η γνώμη μας

39.502 Επισκέψεις στο άρθρο (29/5/2021)

Κινητήρες: Από 1,4 έως 2,2 ευρώ ανά 100 χλμ. το e-Niro, χωρίς άγχος αυτονομίας στο C5 Aircoss PHEV
Το Kia e-Niro εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 204 ίππων και 395 Nm ροπής και μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 64 kWh. Αυτός είναι σε θέση να κινήσει κάτι παραπάνω από σβέλτα το βάρους 1.812 κιλών αμάξωμά του, ξεχωρίζοντας στις επιδόσεις από στάση όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα ηλεκτρικά, ενώ προσφέρει αυτονομία σε πραγματικές μεικτές συνθήκες για περισσότερα από 400 χλμ., ανάλογα με την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης ή και ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση. Για τη φόρτισή του χρειάζεται 10 ώρες από wallbox ισχύος 7,4 kW με την πραγματική του κατανάλωση να κυμαίνεται από 18.2 έως 19.5 kWh που σημαίνει κόστος 2 με 2,2 ευρώ/100 χλμ. ή 1,4 με 1,6 ευρώ/100 χλμ. με νυχτερινό ρεύμα (σ.σ. βασικές χρεώσεις κιλοβατώρας της Δ.Ε.Η.). 

Το βαρύ Citroen C5 Aircross Hybrid δε προδιαθέτει για γρήγορη οδήγηση, είναι όμως και σε αυτή του την έκδοση κορυφαίο στον τομέα της άνεσης.

Το βαρύ Citroen C5 Aircross Hybrid δε προδιαθέτει για γρήγορη οδήγηση, είναι όμως και σε αυτή του την έκδοση κορυφαίο στον τομέα της άνεσης.


Το Citroen C5 Aircross εφοδιάζεται με τον τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα των 1,6 λίτρων που συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 109 ίππων και μια μπαταρία ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 13,2 kWh. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τα 225 άλογα και οι επιδόσεις είναι και εδώ καλές ενώ υπερτερεί στην τελική ταχύτητα έναντι των ηλεκτρικών. Με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας της μπαταρίας του το C5 Aircross μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα έως και 135 χλμ./ώρα και έως 45 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες. Σε wallbox των 7,4 kW, η μπαταρία επαναφορτίζεται σε λιγότερες από 2 ώρες ενώ από μια κλασική οικιακή πρίζα, απαιτεί από 4 έως 7 ώρες. Με απόθεμα ηλεκτρικής ενέργειας η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 2,0 με 3,0 λτ./100 χλμ., δηλαδή κόστος από 3 έως 5 ευρώ. Αν όμως η μπαταρία είναι άδεια, ο βενζινοκινητήρας καταναλώνει γύρω στα 7,5 λτ./100 χλμ. σύμφωνα με τη μέτρηση της δοκιμής μας, που αντιστοιχεί σε κόστος 11,5 ευρώ.

Το Kia e-Niro είναι άνετο στο δρόμο με την ανάρτησή του να διαχειρίζεται εν μέρη ικανοποιητικά το αυξημένο του βάρος.

Το Kia e-Niro είναι άνετο στο δρόμο με την ανάρτησή του να διαχειρίζεται εν μέρη ικανοποιητικά το αυξημένο του βάρος.


Στο δρόμο: ¶νετα και ευχάριστα παρά το αυξημένο τους βάρος
Ασφαλή και ευχάριστα με το δικό τους τρόπο είναι και τα δύο αυτοκίνητα στο δρόμο. Αρχικά, το Citroen C5 Aircross plug-in είναι ο βασιλιάς της άνεσης, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες εκδόσεις του. Μαζί του θα ταξιδέψεις ατσαλάκωτος για πολλά χιλιόμετρα, ενώ οι λακκούβες θα περάσουν απαρατήρητες παρά το προφίλ των ελαστικών ή το βάρος του αμαξώματος. Με απλά λόγια, το εξηλεκτρισμένο C5-Aircross σιδερώνει την άσφαλτο χάρη στην ανάρτηση με τα υδραυλικά «στοπ» Progressive Hydraulic Cushions, έχει πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου στην καμπίνα, ενώ ως κερασάκι στην τούρτα έρχονται τα μαλακά Advanced Comfort καθίσματά του. Υπό πίεση έχει μια υποστροφική τάση και το τιμόνι είναι ελαφρύ, όμως ο πρωταγωνιστής «άνεση» είναι στο επίκεντρο και σε κάνει να το απολαύσεις.

Το Kia e-Niro παρουσιάζει σταθερό και στιβαρό πάτημα και προσφέρει καλά επίπεδα άνεσης μέσω της ανάρτησής του, ενώ αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευχάριστο τόσο εντός πόλης μέσω της ευκολίας στην κίνησή του, όσο και εκτός με τις επιδόσεις του και την αυξημένη του αυτονομία. Η αμεσότητα της ισχύος και η μεγάλη απόδοση αναγκάζουν τα ηλεκτρονικά του να επέμβουν νωρίς για τον περιορισμό των υποστροφικών φαινομένων (απόρροια του βάρους) και τη διατήρηση της τροχιάς του αν ο οδηγός πιέσει σε δρόμο με στροφές, ενώ και εδώ το σύστημα διεύθυνσης δεν διακρίνεται για την αμεσότητα και την αίσθησή του. 

Η γνώμη μας
Αναμφίβολα έχουμε να κάνουμε με δύο πολύ ικανές προτάσεις στην κατηγορία με διαφορετική τεχνολογία. Το Κia e-Niro ξεφεύγει από τα συνηθισμένα των ηλεκτρικών, αφού προσφέρει κορυφαία αυτονομία με μία φόρτιση και διατίθεται σε εξαιρετική τιμή. Από την άλλη και το Citroen C5 Aircross είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα στην αγορά και στην Plug-In Hybrid έκδοσή του, η οποία θέτει εκτός όποιο άγχος για την αυτονομία και την πολύωρη φόρτιση. 

Προηγούμενη

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

Hyundai
vw