Τιμές με Leasing
Επαγγελματικά

Cruise control: Το ξέρεις ότι μερικές φορές «καίει» περισσότερο;

 Σχολιάστε 
9.662 Επισκέψεις στο άρθρο
Cruise control: Το ξέρεις ότι μερικές φορές «καίει» περισσότερο;
2 Φωτογραφίες »

- Του βάζεις μια ταχύτητα & ταξιδεύεις. Στα πιο καινούργια «κόβει & επιταχύνει» αν έχει όχημα μπροστά
- Ανοιγοκλείνει την πεταλούδα του γκαζιού. Στα αυτόματα αλλάζει και ταχύτητες
- Στο ταξίδι σου γλιτώνει ακόμα και ένα λίτρο στα 100 χλμ.
- Σε δρόμους με πολλές ανηφόρες-κατηφόρες θα κάψεις παραπάνω

Του βάζεις μια ταχύτητα & ταξιδεύεις. Στα πιο καινούργια «κόβει & επιταχύνει» αν έχει όχημα μπροστά

Το cruise control για πολλούς έχει καθιερωθεί ως «αυτόματος πιλότος», μιας και διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ενώ τα πιο εξελιγμένα συστήματα, τα ενεργά (adaptive) cruise control πέρα από σταθερή ταχύτητα, διατηρούν και σταθερή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, διαμορφώνοντας ανάλογα και αυτόματα την ταχύτητα, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Ανοιγοκλείνει την πεταλούδα του γκαζιού. Στα αυτόματα αλλάζει και ταχύτητες

Στην πράξη, η λειτουργία του cruise control, έχει να κάνει με το αυτόματο «ρεγουλάρισμα» της πεταλούδας του γκαζιού προκειμένου να προσομοιάζεται η λειτουργία του πεντάλ. Έτσι η ταχύτητα του οχήματος μένει σταθερή, ενώ εκείνο που αλλάζει είναι η ποσότητα καυσίμου που «πέφτει» στους θαλάμους καύσης ανάλογα με την κλίση του εδάφους, ή οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα αναλόγως τη σχέση που έχει επιλεγεί στο κιβώτιο.. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με αυτόματο κιβώτιο τότε μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα και η σχέση. Τα ενεργά cruise control (adaptive cruise control), με τη βοήθεια κάμερας αναρτημένης στο πάνω μέρος τους μπροστινού υαλοπίνακα, μπορούν να κρατήσουν σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, διατηρώντας σταθερή και την ταχύτητα του οχήματος.


Τα συστήματα Cruise Control και Adaptive Cruise Control είναι πλέον διαπιστωμένο πως έχουν συνεισφορά και στην οικονομία καυσίμου.
2 Φωτογραφίες »

Τα συστήματα Cruise Control και Adaptive Cruise Control είναι πλέον διαπιστωμένο πως έχουν συνεισφορά και στην οικονομία καυσίμου.

Στο ταξίδι σου γλιτώνει ακόμα και ένα λίτρο στα 100 χλμ.

Το cruise control βοηθά στην οικονομία καυσίμου όταν οδηγείς σε μία επίπεδη επιφάνεια, γι' αυτό είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο. Ένα από τα «κλειδιά» για την εξοικονόμηση καυσίμου είναι η οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, αυτό γίνεται εύκολα με την χρήση του cruise control , αφού αναιρεί την περιττή επιτάχυνση.

Το ποσοστό της μείωσης της κατανάλωσης είναι μεταξύ  2 και 5%, που σημαίνει ότι για απόσταση 550 χιλιομέτρων (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και με μια μέση κατανάλωση 7 λίτρων ανά 100 χλμ., το όφελος αγγίζει το ένα λίτρο.

Σε δρόμους με πολλές ανηφόρες-κατηφόρες θα κάψεις παραπάνω

Ωστόσο, αν το χρησιμοποιήσεις σε δρόμους με διάφορες κλίσεις, θα πετύχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το cruise control  θα αντιδράσει πιο αργά στις αλλαγές κλίσης, δηλαδή όταν οδηγείς σε μία κατηφόρα το πόδι  από το γκάζι για να διατηρήσεις σταθερή ταχύτητα κατά την κάθοδο – το cruise control  θα κρατήσει την επιτάχυνση για λίγο ακόμα, καθώς δεν μπορεί να «δει» την αλλαγή της κλίσης. Η τακτική οδήγηση με αυτόν τον τρόπο θα οδηγούσε σε χειρότερη κατανάλωση καυσίμου.

MERCEDES 9 ELEGXOI
KIA