• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Cruise Control: Έξυπνο και οικονομικό!

Ο χειρισμός του cruise control είναι εξαιρετικά εύκολος και επιτυγχάνεται από τα χειριστήρια στο τιμόνι.

Στα περισσότερα αυτοκίνητα ο έλεγχος του cruise control γίνεται από χειριστήρια στο τιμόνι.

Το cruise control εκτός από την ξεκούραση του δεξιού ποδιού, αποτελεί έναν ακόμη τρόπο για μείωση της κατανάλωσης.

Cruise Control: Πώς λειτουργεί;

49.258 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/10/2014

Η λειτουργία του cruise control προσφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση μιας και κινεί το αυτοκίνητο με την προκαθορισμένη από τον οδηγό ταχύτητα, χωρίς ο οδηγός να πατάει άσκοπα το γκάζι, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

 
Το cruise control είναι ένα σύστημα το οποίο πέρα από την οικονομική οδήγηση εξασφαλίζει και την «ξεκούραση» του οδηγού, ειδικά σε πολύωρα ταξίδια. 

Το cruise control για πολλούς έχει καταχωρηθεί ως τον «αυτόματο πιλότο», μιας και διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ενώ τα πιο εξελιγμένα συστήματα, τα ενεργά cruise control πέρα από σταθερή ταχύτητα, διατηρούν και σταθερή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, διαμορφώνοντας ανάλογα και αυτόματα την ταχύτητα, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Μέσω της πεταλούδας…
... γκαζιού φυσικά, λειτουργεί το cruise control. Στην πράξη, η λειτουργία του cruise control, επαφίεται στο αυτόματο «ρεγουλάρισμα» της πεταλούδας του γκαζιού προκειμένου να προσομοιάζεται η λειτουργία του πεντάλ. Έτσι η ταχύτητα του οχήματος μένει σταθερή, ενώ εκείνο που αλλάζει είναι οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα, ανάλογα με την κλίση του εδάφους, ή τη σχέση που έχει επιλεγεί στο κιβώτιο. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με αυτόματο κιβώτιο τότε μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα και η σχέση. Τα ενεργά cruise control (adaptive cruise control), με τη βοήθεια κάμερας αναρτημένης στο πάνω μέρος τους μπροστινού υαλοπίνακα, μπορούν να κρατήσουν σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, διατηρώντας σταθερή και την ταχύτητα του οχήματος.

Η λειτουργία του προσφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση αφού φροντίζει να ψεκάζει στον κινητήρα την αναγκαία ποσότητα καύσιμου και να αυξομειώνει τις στροφές του κινητήρα υπολογίζοντας τις κάθε μορφής διαφορές ταχύτητας. 

Με αυτό τον τρόπο επαναφέρει ορθολογικά το αυτοκίνητο στην αρχική του ταχύτητα, μετά από κάθε επιτάχυνση ή επιβράδυνση του οδηγού (που θα έχει προκύψει από την ανάγκη προσπεράσματος ή απότομου φρεναρίσματος).

Το ποσοστό της μείωσης της κατανάλωσης είναι μεταξύ  2 και 5%, που σημαίνει ότι για απόσταση 550 χιλιομέτρων (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και με μια μέση κατανάλωση 7 λίτρων ανά 100 χλμ., το όφελος αγγίζει το ένα λίτρο. 

Πώς να χρησιμοποιείτε το cruise control
Ο χειρισμός του cruise control είναι εξαιρετικά εύκολος και επιτυγχάνεται από τα χειριστήρια στο τιμόνι, αυξομειώνοντας μόνο με τον αντίχειρα την ταχύτητα που κάθε φορά εσείς θέλετε για να κινείται το αυτοκίνητο σας – εσείς  αξιολογείται τις συνθήκες της κυκλοφορίας και βάζετε τις παραμέτρους. Με αντίστοιχα χειριστήρια μπορείτε να ελέγχεται και την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Ένας μικροϋπολογιστή με λογισμικό, που επεξεργάζεται δεδομένα προερχόμενα από αισθητήρες, που βρίσκονται στον εμπρόσθιο προφυλακτήρα, αναλύει τάχιστα τα δεδομένα και προσαρμόζει την ταχύτητα και την απόσταση ανάλογα με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο οδηγός.