• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Πίνει και μετά οδηγεί το 35% των Ελλήνων οδηγών

3.577 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/4/2019

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) ενόψει τους γιορτών σε όλους όσους ταξιδέψουν ή βγουν τις γιορτινές μέρες να διασκεδάσουν.

Μπορεί να είναι ευρέως γνωστό πως μια από τις σημαντικότερες αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων να είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι οδηγοί συνεχίζουν να πιάνουν το τιμόνι ακόμα και αν ξέρουν πως η αλκοόλη στο αίμα τους ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 35% των Ελλήνων οδηγών απαντά ότι οδηγεί ακόμη κι αν έχει καταναλώσει οινόπνευμα, χωρίς να δίνει σημασία στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το αλκοόλ στον οργανισμό και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά και τη ζωή άλλων συνανθρώπων του. Από την πλευρά της, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λίγες μέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα και υπενθυμίζει πως το επιτρεπόμενο όριο μπορεί να ξεπεραστεί για παράδειγμα με 55 ml ουίσκι ή βότκα, 160 ml μαυροδάφνη ή 490 ml μπύρα.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, «σε κατάσταση μέθης δεν βρισκόμαστε –όπως, δυστυχώς, πιστεύει ο περισσότερος κόσμος- όταν ζαλιζόμαστε ή τρικλίζουμε στο δρόμο ή έχουμε δυσκολία στη σωστή άρθρωση λέξεων. Η οδηγική ικανότητα επηρεάζεται και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλης –λίγο πάνω από το όριο- στις οποίες έχουμε άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερεμπιστοσύνη και μείωση των ικανοτήτων».

Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι πολλές κατηγορίες φαρμάκων έχουν αλληλεπίδραση με την αιθυλική αλκοόλη, με αποτέλεσμα να μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα ακόμα και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που καταναλώνουν τέτοια φάρμακα να διαβάζουν προσεχτικά το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος έτσι ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ όπου αυτή δημιουργεί αλληλεπιδράσεις.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Λέων στέλνει σε όλους τους εκδρομείς το μήνυμα ότι «τις μέρες αυτές που συνηθίζεται η κατανάλωση αλκοόλ ο οδηγός της παρέας πρέπει να παραμείνει νηφάλιος έτσι ώστε όλοι να ταξιδέψουν ασφαλείς και να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα».