Oι πανηγυρισμοί των Sebastien Ogier και J.Ingrassia.

Στην Τοyota το πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Πρωταθλητής ο Ogier

2.227 Επισκέψεις στο άρθρο (18/11/2018)

Οδηγώντας συνετά και αποτελεσματικά, ο Sebastien Οgier πήρε το έκτο του σερί πρωτάθλημα Oδηγών. Στην Toyota αυτό των Κατασκευαστών. Τι έκαναν οι δύο άλλοι διεκδικητές;

Mε τον ιδανικότερο τρόπο έκλεισε την καριέρα του στην M-Sport o Sebastien Οgier, αφού ο Γάλλος οδηγός κατάφερε να πάρει τον 6ο του συνεχόμενο πρωτάθλημα, πριν μεταπηδήσει του χρόνου στην Citroen. To έργο του έγινε πολύ ευκολότερο στο τέλος του αγώνα όταν οι άλλοι δύο διεκδικητές εγκατέλειψαν. Συγκεκριμένα, o Ott Tanak τέθηκε εκτός όταν χτύπησε το Yaris του πάνω σε ένα δέντρο και αντιμετώπισε πρόβλημα με την μετάδοση στην 19 χιλιομέτρων γλιστερή από βροχή ειδική Sapphire, ενώ νωρίτερα είχε ήδη εγκαταλείψει και ο Neuvile μετά από πρόβλημα στον ένα του τροχό.

Με τον Τanak να εγκαταλείπει, την νίκη στο ράλι Αυστραλίας πήρε ο Jari Matti Latvala που είχε ήδη πάρει την πρωτοπορία του αγώνα από τον Eσθονό πριν αυτός τεθεί εκτός, με το σκεπτικό η Τοyota θα έδινε εντολή στους δύο οδηγούς να αλλάξουν θέσεις σε περίπτωση που ο Ogier αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Αυτό όπως είπαμε δεν έγινε ποτέ, ενώ με την εγκατάλειψη του Tanak, το βάρος έπεσε πάνω στον Latvala για να φέρει την νίκη και να κλειδώσει το πρωτάθλημα Κατασκευαστών για την Τοyota. O Φινλανδρός έφερε εις πέρας την αποστολή πετυχαίνοντας την πρώτη του νίκη φέτος και έδωσε συνέχεια στην παράδοση που θέλει τους Φινλανδούς πιλότους να πετυχαίνουν τουλάχιστον μια νίκη στο WRC από το 1995.
 
Στην δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν οι Paddon και Ostberg δίνοντας τις δικές τους  απαντήσεις για το αν πρέπει να βρεθούν και του χρόνου στο WRC. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Lappi στον τελευταίο του αγώνα με την Τοyota πριν μετακομίσει στην Citroen ενώ 5ος τερμάτισε τελικά ο Sebastien Ogier που, οδηγώντας προσεχτικά και αποτελεσματικά, αλλά και με έναν ταχύτερο χρόνο στο Power Stage, πήρε για την Γαλλία τον 15 συνεχόμενο τίτλο Οδηγών.

Στην 6η θέση τερμάτισε ο Εvans με Fiesta WRC ενώ στην 7η θέση βρέθηκε ο Breen που παρά τα λάθη του σε όλο τον αγώνα, επωφελήθηκε της εγκατάλειψης του Suninen και ανέβηκε αρκετά στην τελική κατάταξη. Στην 8η και 9η θέση βρέθηκαν οδηγοί του WRC2 ενώ την δεκάδα έκλεισε το δικός μας Ιορδάνης Σερδερίδης με Ford Fiesta WRC 17.

H τελική κατάταξη του αγώνα:
POS DRIVER TEAM CAR GAP
1 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 2h59m52.0s
2 Hayden Paddon, S.Marshall Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 32.5s
3 Mads Ostberg, T.Eriksen Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 52.2s
4 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 1m02.3s
5 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport Ford WRT Ford 2m30.8s
6 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport Ford WRT Ford 3m05.1s
7 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 8m59.0s
8 Alberto Heller, L.Diaz M-Sport World Rally Team Ford 22m28.5s
9 Steve Glenney, A.Sarandis Steve Glenney Skoda 27m01.8s
10 Jourdan Serderidis, L.Vanneste M-Sport World Rally Team Ford 35m14.1s

H τελική βαθμολογία των Οδηγών:
POS DRIVER POINTS
1 Sebastien Ogier 219
2 Thierry Neuville 201
3 Ott Tanak 181
4 Jari-Matti Latvala 128
5 Esapekka Lappi 126
6 Andreas Mikkelsen 84
7 Elfyn Evans 80
8 Hayden Paddon 73
9 Dani Sordo 71
10 Mads Ostberg 70

Toyota
test center