Premium ελαστικά σε wet μάχη: Bridgestone Vs Pirelli. Υπάρχει δίλημμα;
2 Φωτογραφίες »

Premium ελαστικά σε wet μάχη: Bridgestone Vs Pirelli. Υπάρχει δίλημμα;

75.250 Επισκέψεις στο άρθρο (9/6/2023)

Πιστεύεις πως παίζει δίλημμα επιλογής, μεταξύ 2 premium μαρκών όπως οι Bridgestone VS Pirelli, στα 17άρια ελαστικά τους; Το Turanza 6 έχει καλύτερη ετικέτα, το δείχνει και στην πράξη. 3 μέτρα χειρότερο φρενάρισμα είχε το Cinturato P7 και 29% καλύτερο κράτημα το Turanza 6. Για να δούμε πώς τα πήγαν στις μετρήσεις μας.

Πόσο σημαντικό είναι το test ελαστικών του AutoΤρίτη;

Κάθε κάτοχος αυτοκινήτου, όταν έρθει η ώρα αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών του, αρχίζει την… αναζήτηση. Πολλοί όροι. Πολλά χαρακτηριστικά και «χαρακτήρες» (ελαστικών). Να πάρει Touring ή επιδόσεων; Να προτιμήσει μήπως με Eco χαρακτήρα για να γλιτώνει… 3% καύσιμο (θυσιάζοντας ασφάλεια); Να ακούσει τι του προτείνει ο έμπορος ή ένας φίλος;

Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρει (ο μέσος καταναλωτής) μα ένα πράγμα σίγουρα το ξέρει. Το πόσα μπορεί να πληρώσει. Στη συνέχεια, με βάση αυτό, βάζει στην shopping list του όλες τις προτάσεις που καλύπτουν την βασική του ανάγκη. Αυτήν -που όπως όλες οι έρευνες δείχνουν- της ασφάλειας του στον δρόμο. Δηλαδή προτάσεις ελαστικών που τα πάνε καλά σε φρενάρισμα και κράτημα. Ελαστικών που δεν χρειάζονται… προθέρμανση για να αποδώσουν σε ασφάλεια.

Τα Tests ελαστικών του Autotriti καλύπτουν αυτή την ανάγκη εκατοντάδων χιλιάδων κατόχων τον χρόνο καθώς επιλέγουν τα best selling ελαστικά κάθε μάρκας (φυσικά από αυτά που είναι ετοιμοπαράδοτα, όχι από εκείνα που ΘΑ έρθουν ΑΝ τα παραγγείλεις). Αυτά λοιπόν τα ελαστικά, αξιολογούνται σε δοκιμασίες στεγνού-βρεγμένου οδοστρώματος, σε πίστα προδιαγραφών. Αξιολογούνται αλλά και συγκρίνονται (δίνοντας στον καταναλωτή όλη την εικόνα π.χ. τι να περιμένει από ένα ελαστικό που επέλεξε να έχει «χαρακτήρα» touring και τι από ένα ελαστικό που επέλεξε να έχει «χαρακτήρα» επιδόσεων κ.ο.κ.

Τα δύο θερινά ελαστικά της σημερινής δοκιμής είναι τα Bridgestone Turanza 6 και Pirelli Cinturato P7. Το Turanza είναι νέο αφιχθέν και ετοιμοπαράδοτο στην αγορά, αντίστοιχα το Cinturato παρότι είναι το προηγούμενο μοντέλο αυτής της κατηγορίας, είναι επίσης το ετοιμοπαράδοτο της μάρκας στην ελληνική αγορά για την διάσταση 17 ιντσών.

Γιατί το Turanza 6 έχει καλύτερη ετικέτα ελαστικών από το Cinturato P7;

Θερινά λάστιχα με premium χαρακτήρα (κάτι που αποτυπώνεται και στην τιμή τους), στην διάσταση 215/55 R17 και τα δύο. Τα φοράνε κατά κόρον τα μικρά SUV.

Premium κατηγορία προϊόντων τα οποία επιβάλλεται να έχουν και premium αποτελέσματα. Αυτά θέλει να checkάρει το AutoΤρίτη Test Center, εστιάζοντας αποκλειστικά στις επιδόσεις τους στο βρεγμένο οδόστρωμα. Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή είναι οι ευρωπαϊκών προδιαγραφών εγκαταστάσεις της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης Driving Academy και το εξαιρετικό οδηγικά & δημοφιλές SUV πόλης Ford Puma.
 
Πριν μιλήσουμε με αποτελέσματα, να «γνωρίσουμε» τα δύο ελαστικά από την ετικέτα τους. Αρκετά πιο σύγχρονο, με λανσάρισμα μόλις το 2022, το νέο Bridgestone Turanza 6 είναι το touring θερινό ελαστικό της ιαπωνικής φίρμας. Σχεδόν 15 χρόνια στην «πλάτη» έχει το best-seller Pirelli Cinturato P7, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο portfolio των Ιταλών μαζί με το νέας γενιάς P7 C2 (το οποίο υπάρχει ετοιμοπαράδοτο σε άλλες διαστάσεις).

Η σημαντική αυτή «ηλικιακή διαφορά» φέρνει σε θέση υπεροχής το Turanza 6, τουλάχιστον ως προς τις θεωρητικές προδιαγραφές του. Πιο συγκεκριμένα, το ελαστικό της Bridgestone έχει καλύτερους δείκτες σε οικονομία καυσίμου (Fuel B) και πρόσφυση στο βρεγμένο (Wet A), έχει πιο ποιοτική κύλιση (δείκτης θορύβου 70 έναντι 71 dB), ενώ μπορεί να υποστηρίξει φορτίο μεγαλύτερου βάρους (3.000 κιλών) λόγω και της XL φύσης του. Κατά τα λοιπά, έχουν ίδια μέγιστη ταχύτητα (270 χλμ./ώρα).
 
Θεωρία τέλος, ώρα για αποτελέσματα. Πώς τα πήγαν στις μετρήσεις σε βρεγμένο (elk test και φρένα) τα Bridgestone Turanza 6 και Pirelli Cinturato P7; Τι πόρισμα έβγαλε το AutoΤρίτη Test Center.


Super Συγκριτικό: Test ελαστικών 215/55 R17 Bridgestone Turanza 6 Vs Pirelli Cinturato P7
2 Φωτογραφίες »

Super Συγκριτικό: Test ελαστικών 215/55 R17 Bridgestone Turanza 6 Vs Pirelli Cinturato P7

Μάρκα/Μοντέλο Bridgestone Turanza 6 Pirelli Cinturato P7
Όχημα Επιβατικό Επιβατικό
Θερινό, 4 εποχών ή χειμερινό Εποχή
Θερινό Θερινό
Διαστάσεις ελαστικού: Το 1ο νούμερο είναι το πλάτος του πέλματος σε χλστ., το 2ο το προφίλ (ύψος) του ελαστικού και το 3ο το μέγεθος της ζάντας σε ίντσες. Προφίλ κάτω από 45 θεωρείται μικρό, δηλαδή για σπορτίφ μοντέλα και πάνω από 60 μεγάλο, δηλαδή ενισχύεται η άνεση. Διάσταση
215/55 R17 215/55 R17
Τιμή, ανά λάστιχο, χωρίς την τοποθέτηση.Τιμή μονάδας (€)
   
 
Στοιχεία κατασκευαστή
Οικονομία καυσίμου. Α σημαίνει χαμηλότερη αντίσταση κύλισης και χαμηλότερη κατανάλωση (μέχρι 6%). C: 3% k.o.k.Fuel (A έως Ε)
B C
Κρατημα στο βρεγμένο. Α το καλύτερο.Wet (Α έως Ε)
A B
Είναι ο εξωτερικός θόρυβος που παράγει ένα ελαστικό κατά την οδήγηση. Υπάρχουν 3 βαθμίδες. Βαθμός Α συνεπάγεται και ποιοτική κύλιση. Ο θόρυβος κύλισης του ελαστικού μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB)Noise (Α έως C)
70 71
Δείκτης φορτίου είναι το μέγιστο φορτίο στο οποίο τα λάστιχα λειτουργούν σωστά. Το 94 αντιστοιχεί σε 670 κιλά ανά ελαστικό, το 96 αντιστοιχεί σε 710 κιλά ανά ελαστικό. Δείκτης ταχύτητας είναι η μέγιστη ταχύτητα που λειτουργεί χωρίς πρόβλημα το ελαστικό. Π.χ. το V αντιστοιχεί στα 240 χιλιόμετρα/ώραΔείκτης φορτίου - ταχύτητας
98W XL 94W
Το μέγιστο βάρος αυτοκινήτου, για τα συγκεκριμένα λάστιχα, σε κιλάΜέγιστο φορτίου (kg)
3000 2680
Η μέγιστη ταχύτητα για το συγκεκριμένο λάστιχοΜέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)
270 270
Η χρονιά που παρουσιάστηκε το ελαστικόModel Year
2022 2009

 

Tips - Χρήσιμες συμβουλές για τα ελαστικά που θα αγοράσεις

Τα λάστιχα που φοράμε όλο το χρόνο στην Ελλάδα, λέγονται διεθνώς «θερινά», καθώς η Βόρεια Ευρώπη έχει πολύ χιόνι και χρειάζεται άλλου είδους ελαστικά (4 εποχών ή ακόμα και χειμερινά σε αρκετές περιοχές ή και λάστιχα με καρφιά για πάγο).
 
Τα θερινά έχουν πολύ καλύτερο φρενάρισμα και κράτημα σε στεγνό και βρεγμένο ( ο όρος 4 εποχών μπερδεύει και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα και για την βροχή, κάτι που δεν ισχύει. Είναι χειρότερα στην βροχή).

Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2Πόσο φρενάρουν στο βρεγμένο και με πόσα χλμ. πέρασαν το ELK τα Bridgestone και Pirelli;
Toyota
moto