Το 69% των Ελλήνων δεν τηρεί τον ΚΟΚ!

1.763 Επισκέψεις στο άρθρο (14/5/2021)

Μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα για τη συμπεριφορά Ελλήνων και Ευρωπαίων πίσω από το τιμόνι δείχνει πως το 69% των Ελλήνων οδηγών δεν τηρεί τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό για τους υγειονομικούς κανόνες. Δείτε τα στοιχεία.

Πλούσια σε αποτελέσματα είναι η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες και καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι. Παράλληλα σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας, η έρευνα εστιάζει επίσης και στη σχέση των οδηγών με τους κανόνες, τόσο απέναντι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσο και στους υγειονομικούς.
 
Όπως αναφέρει η έρευνα μεταξύ άλλων, περισσότεροι από 7 στους 10 Ευρωπαίους οδηγούς (75%) παραδέχονται ότι δεν ακολουθούν κατά γράμμα τον ΚΟΚ και 7 στους 10 ότι δεν τηρούν πάντα τους κανόνες υγιεινής. Σε ότι φορά τους Έλληνες οδηγούς τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχεται σε 69% και 73% αντίστοιχα. Το 45% των Ευρωπαίων (43% των Ελλήνων) που τηρούν τους κανόνες υγιεινής, το κάνουν πρωτίστως από ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, σε αντίθεση με αυτούς που τηρούν τον ΚΟΚ, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται μόνο σε 33% (39% για τους Έλληνες). Το 77% των Ευρωπαίων οδηγών (78% των Ελλήνων οδηγών) που δεν τηρούν τον ΚΟΚ, ακολουθούν την ίδια τακτική και με τους κανόνες υγιεινής.
 
Αναφορικά με την έλλειψη προσοχής στο δρόμο, το 53% των Ευρωπαίων οδηγών και το 57% των Ελλήνων τηλεφωνεί κατά την οδήγηση χρησιμοποιώντας το σύστημα Bluetooth, αν και το σύστημα αυτό αποσπά την προσοχή όσο και τα υπόλοιπα μέσα συνομιλίας. Το 43% των Ευρωπαίων και το 45% των Ελλήνων ρυθμίζει το GPS οδηγώντας, ενώ το 16% των Ελλήνων οδηγών (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη , 11% ο μέσος όρος) υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα εξαιτίας της χρήσης τηλεφώνου στο τιμόνι.
 
Για την επιθετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, το 10% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι η συμπεριφορά του αλλάζει όταν οδηγεί, το 65% αναγνωρίζει ότι εξυβρίζει τους άλλους οδηγούς, ενώ το 91% έχει φοβηθεί από την επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού.
 
Ένας ακόμα σημαντικός κίνδυνος στο τιμόνι είναι η υπνηλία. Το 40% των Ευρωπαίων οδηγών και το 59% των Ελλήνων δεν ακολουθεί τη σύσταση για διάλειμμα από την οδήγηση κάθε δύο ώρες, αλλά το 41% των Ελλήνων σταματάει για να κοιμηθεί. Το 16% των Ελλήνων οδηγών (ξανά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη) υπέστη, ή παραλίγο να υποστεί, ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας στο τιμόνι.
 
Τέλος αναφορικά με ασφάλεια του προσωπικού στον αυτοκινητόδρομο  το 51% των Ευρωπαίων οδηγών και το 42% των Ελλήνων ξεχνά να επιβραδύνει όταν πλησιάζει σε εργοτάξιο.

ELASTIKA 2024
moto