Ένα όχημα πολλοί οδηγοί. Καλύπτονται όλοι;

19005 Επισκέψεις στο άρθρο

Επιτρέπεται να οδηγούν το αυτοκίνητο ή πρέπει να δηλώνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να καλύπτονται;

 
Τα χρόνια πριν την κρίση σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα που κατείχαν δίπλωμα οδήγησης, οδηγούσαν αυτοκίνητο το οποίο συνήθως τους άνηκε. Σε πολλές οικογένειες, σχεδόν κάθε μέλος που είχε άδεια οδήγησης, είχε και το δικό του αυτοκίνητο.

Η οικονομική κρίση, ωστόσο, έβγαλε εκτός κυκλοφορίας πολλά αυτοκίνητα. Την τελευταία δεκαετία, οι ιδιοκτήτες χιλιάδων αυτοκινήτων κατέθεσαν πινακίδες ή πούλησαν το όχημά τους. Έτσι, πλέον ο αριθμός των αυτοκινήτων ανά οικογένεια μειώθηκε και όσα απέμειναν οδηγούνται από περισσότερους του ενός οδηγούς.Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, άλλος οδηγεί μονίμως το αυτοκίνητο και άλλος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης.

Οδηγοί, λοιπόν, που δεν εμφανίζονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία συντάσσονται στο όνομα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Επιτρέπεται λοιπόν να οδηγούν το αυτοκίνητο ή πρέπει να δηλώνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να καλύπτονται;
 
Καλύπτεται ο εκάστοτε οδηγός
 
Τρία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλωθούν στο ασφαλιστήριο όλοι όσοι οδηγούν το αυτοκίνητο, εκτός και αν είναι ηλικίας κάτω των 23 ετών ή απέκτησαν το δίπλωμα τον τελευταίο χρόνο, ενώ καλύπτονται σε περίπτωση ατυχήματος εφόσον έχουν δίπλωμα για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχήματος.

«Σύμφωνα με το νόμο για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων από την κυκλοφορία των οχημάτων, ένα από καλυπτόμενα πρόσωπα είναι ο εκάστοτε οδηγός του αυτοκινήτου», επισημαίνει η κα Τζένη Αναγνωστάκη, Διευθύντρια Έκδοσης Κλάδου Οχημάτων της Υδρόγειος Ασφαλιστική υπογραμμίζοντας ότι «η πιο συνηθισμένη απαιτούμενη περίπτωση δήλωσης του οδηγού στο ασφαλιστήριο είναι όταν αυτός είναι μικρότερος των 23  ετών ή απέκτησε την άδεια οδήγησης το τελευταίο δωδεκάμηνο, γιατί αυτό συνδέεται με επασφάλιστρο και αναγωγικό δικαίωμα της εταιρείας». 

Σε περίπτωση ατυχήματος ο νόμιμος οδηγός του οχήματος είναι πάντοτε καλυμμένος. «Απαραίτητη προϋπόθεση  είναι η κατοχή άδειας ικανότητας οδήγησης για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί, γιατί διαφορετικά η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει την ζημιά που προξένησε και θα ζητήσει το ποσό που κατέβαλε, από τον οδηγό του οχήματος».


Το ίδιο επισημαίνει και ο κ. Θεόδωρος Λιώκης, Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας της Δύναμις Ασφαλιστική: «Η υποχρεωτική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης από τη χρήση του οχήματος καλύπτει τον ιδιοκτήτη και κάτοχο καθώς και τον οδηγό τη στιγμή του ατυχήματος, ανεξάρτητα εάν είναι δηλωμένος στο συμβόλαιο ή όχι».   

Η δήλωση όλων των οδηγών του οχήματος δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο στην περίπτωση που υπάρχει οδηγός ηλικίας μικρότερης των 23 ετών, ή/και με δίπλωμα αποκτήθηκε εντός ενός έτους, τότε αυτός πρέπει να δηλωθεί!», αναφέρει και ο κ. Κωνσταντίνος Λιαπάκης, Customer Service Supervisor της myDirect, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια καλύπτει τις περιπτώσεις όπου ο εκάστοτε οδηγός κατέχει έγκυρη άδεια οδήγησης».
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός