Ένα όχημα πολλοί οδηγοί. Καλύπτονται όλοι;

27578 Επισκέψεις στο άρθρο

Επιτρέπεται να οδηγούν το αυτοκίνητο ή πρέπει να δηλώνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να καλύπτονται;

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ
Τα χρόνια πριν την κρίση σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα που κατείχαν δίπλωμα οδήγησης, οδηγούσαν αυτοκίνητο το οποίο συνήθως τους άνηκε. Σε πολλές οικογένειες, σχεδόν κάθε μέλος που είχε άδεια οδήγησης, είχε και το δικό του αυτοκίνητο.

Η οικονομική κρίση, ωστόσο, έβγαλε εκτός κυκλοφορίας πολλά αυτοκίνητα. Την τελευταία δεκαετία, οι ιδιοκτήτες χιλιάδων αυτοκινήτων κατέθεσαν πινακίδες ή πούλησαν το όχημά τους. Έτσι, πλέον ο αριθμός των αυτοκινήτων ανά οικογένεια μειώθηκε και όσα απέμειναν οδηγούνται από περισσότερους του ενός οδηγούς.Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, άλλος οδηγεί μονίμως το αυτοκίνητο και άλλος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης.

Οδηγοί, λοιπόν, που δεν εμφανίζονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία συντάσσονται στο όνομα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Επιτρέπεται λοιπόν να οδηγούν το αυτοκίνητο ή πρέπει να δηλώνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να καλύπτονται;
 
Καλύπτεται ο εκάστοτε οδηγός
 
Τρία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλωθούν στο ασφαλιστήριο όλοι όσοι οδηγούν το αυτοκίνητο, εκτός και αν είναι ηλικίας κάτω των 23 ετών ή απέκτησαν το δίπλωμα τον τελευταίο χρόνο, ενώ καλύπτονται σε περίπτωση ατυχήματος εφόσον έχουν δίπλωμα για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχήματος.

«Σύμφωνα με το νόμο για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων από την κυκλοφορία των οχημάτων, ένα από καλυπτόμενα πρόσωπα είναι ο εκάστοτε οδηγός του αυτοκινήτου», επισημαίνει η κα Τζένη Αναγνωστάκη, Διευθύντρια Έκδοσης Κλάδου Οχημάτων της Υδρόγειος Ασφαλιστική υπογραμμίζοντας ότι «η πιο συνηθισμένη απαιτούμενη περίπτωση δήλωσης του οδηγού στο ασφαλιστήριο είναι όταν αυτός είναι μικρότερος των 23  ετών ή απέκτησε την άδεια οδήγησης το τελευταίο δωδεκάμηνο, γιατί αυτό συνδέεται με επασφάλιστρο και αναγωγικό δικαίωμα της εταιρείας». 

Σε περίπτωση ατυχήματος ο νόμιμος οδηγός του οχήματος είναι πάντοτε καλυμμένος. «Απαραίτητη προϋπόθεση  είναι η κατοχή άδειας ικανότητας οδήγησης για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί, γιατί διαφορετικά η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει την ζημιά που προξένησε και θα ζητήσει το ποσό που κατέβαλε, από τον οδηγό του οχήματος».


Το ίδιο επισημαίνει και ο κ. Θεόδωρος Λιώκης, Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας της Δύναμις Ασφαλιστική: «Η υποχρεωτική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης από τη χρήση του οχήματος καλύπτει τον ιδιοκτήτη και κάτοχο καθώς και τον οδηγό τη στιγμή του ατυχήματος, ανεξάρτητα εάν είναι δηλωμένος στο συμβόλαιο ή όχι».   

Η δήλωση όλων των οδηγών του οχήματος δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο στην περίπτωση που υπάρχει οδηγός ηλικίας μικρότερης των 23 ετών, ή/και με δίπλωμα αποκτήθηκε εντός ενός έτους, τότε αυτός πρέπει να δηλωθεί!», αναφέρει και ο κ. Κωνσταντίνος Λιαπάκης, Customer Service Supervisor της myDirect, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια καλύπτει τις περιπτώσεις όπου ο εκάστοτε οδηγός κατέχει έγκυρη άδεια οδήγησης».
 
 

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    H Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει μακρά τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην ασφάλιση οχημάτων και παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένων να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.
     2109477200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • EUROINS

    EUROINS

    Απαντώντας σε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη, τα ασφαλιστικά προϊόντα της EUROINS προσφέρουν ευελιξία, άμεση υποστήριξη, προνομιακή τιμολόγηση και έξυπνες τεχνολογίες. Be safe με τα ασφαλιστικά προϊόντα της Euroins.
     2109764307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΗ

    Ευρώπη Ασφαλιστική με ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτει υπεύθυνα και με σεβασμό κάθε Προσωπική και Επαγγελματική ασφαλιστική ανάγκη.


     210 3230707 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • NOS Insurance

    NOS Insurance

    Το όνομα NOS σημαίνει ΕΜΕΙΣ και αποτυπώνει τη σχέση με την οποία συνδέονται οι συνεργάτες και οι πελάτες μαζί μας, εκπροσωπώντας την εταιρεία QEL (Qatar Insurance Company Europe LTD).

     210 9309300 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • SKYLINE INSURANCE

    SKYLINE INSURANCE

    Η Skyline Insurance προσφέρει από το 2004 τις καλύτερες τιμές για ασφάλιση αυτοκινήτου, από όλες τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.
     2105777595 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ