• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  8/1/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/1/2002

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ
Toyota Corolla Verso 1,6
Citroen Picasso 1,6
Opel Zafira 1,6
 

Λεπτές ισορροπίες
 

Η ραγδαίως αναπτυσσόμενη κατηγορία των συμπαγών MPV καλωσορίζει στους κόλπους της το νέο Corolla Verso. Το μοντέλο που ανοίγει νέους ορίζοντες για την Toyota βρίσκεται αντιμέτωπο με καταξιωμένες προτάσεις όπως τα Citroen Picasso και Opel Zafira. Με ποια "όπλα" θα προσπαθήσει να επιβάλει την κυριαρχία της κάθε πρόταση;

Το πολύ καλό "value for money" του Citroen Picasso και οι 7 θέσεις για επιβάτες του Opel Zafira "απειλούνται" από τις καλύτερες επιδόσεις που αντιτείνει το άρτι αφιχθέν Toyota Corolla Verso, άπαντα στις βασικές τους εκδόσεις των 1,6 λίτρων. Αυτά είναι και τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να βάλει στο "ζύγι" κάθε υποψήφιος αγοραστής της κατηγορίας, συνυπολογίζοντας βεβαίως τα επί μέρους χαρακτηριστικά κάθε πρότασης. 
Η νέα πρόταση της ιαπωνικής φίρμας έχει εξ αρχής δύσκολο έργο να φέρει εις πέρας. Δεν αρκεί να αποδείξει ότι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα του δώσουν δικαίως το χαρακτηρισμό ενός πρακτικού, πολυχρηστικού οχήματος. Πρέπει επιπλέον να πείσει το κοινό - στόχο που μέχρι σήμερα επέλεγε κατά πρώτο λόγο το Renault Scenic αλλά και τα εξίσου δημοφιλή Citroen Picasso και Opel Zafira, προκειμένου να αποσπάσει ένα αξιόλογο μερίδιο αγοράς (που είναι και το ζητούμενο για την Toyota). Πως αλήθεια θα μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος; 
Ευρωπαϊκή σχεδίαση - Αξιοπιστία - Πολύ καλές επιδόσεις είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την πρόταση της Toyota στην κατηγορία των μικρομεσαίων πολυμορφικών. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής δημιούργησε ένα σύγχρονο σχεδιαστικά όχημα που καταφέρνει να "κρύβει" τις ικανοποιητικές εσωτερικές του διαστάσεις κάτω από ένα κόμπακτ στην όψη εξωτερικό "περίβλημα". Οι σχεδιαστικές γραμμές τραβούν το βλέμμα του παρατηρητή, χωρίς να προκαλούν, παραπέμποντας σαφώς στις υπόλοιπες εκδόσεις Corolla αλλά και στο μικρό Yaris το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το σχεδιαστικό τμήμα. 
Τα χαρακτηριστικά που αρέσουν στους οικογενειάρχες είναι εμφανή και στον τρόπο με τον οποίο το Verso κινείται στο δρόμο. Τρόπος που περισσότερο πλησιάζει σε αυτόν του "σφικτού" σε αίσθηση Zafira παρά σε αυτούς των γαλλικών μοντέλων που προβάλουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την παρεχόμενη προς τους επιβάτες άνεση. 
Είναι δεδομένο πως η Toyota δεν καινοτομεί στην κατηγορία. Κάτι που έκανε δηλαδή η Renault ιδρύοντας την κατηγορία με το Scenic αλλά και η Opel που παρουσίασε το πρώτο 7θέσιο σε αυτές τις μικρομεσαίες διαστάσεις. Το Corolla Verso περιλαμβάνει ωστόσο ότι μπορεί να ζητήσει ένας σύγχρονος αγοραστής της κατηγορίας σε επίπεδο ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας καθώς και εξοπλισμού. Στοιχεία για τα οποία ο αγοραστής καλείται να καταβάλει ένα αρκετά μεγάλο ποσό που σίγουρα δεν κατατάσσει το Verso στις πιο προσιτές προτάσεις. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Toyota Corolla Verso καθώς και δύο από τους κυριότερους ανταγωνιστές του, τα Citroen Picasso και Opel Zafira. Δίπλα μπορεί να δεί κανείς συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του μπεστ σέλερ Renault Scenic.

 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ 
 Toyota Corolla Verso 1,6 - Citroen Picasso 1,6 - Opel Zafira 1,6
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Ενας (ακόμα) υπολογίσιμος αντίπαλος...
Toyota Corolla Verso
Citroen Picasso
Opel Zafira