• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  8/1/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/1/2002

Opel Zafira

To Opel Zafira αποτελεί το μοναδικό 7θέσιο μοντέλο της κατηγορίας. Συγκριτικό πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα ανακατανομής του αριθμού των διαθέσιμων καθισμάτων από πέντε σε επτά, που επιτυγχάνεται μέσω του συστήματος "Flex7". Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική και υπερέχει του ανταγωνισμού. Το σκουρόχρωμο ταμπλό με την πολύ καλή εργονομία είναι κατασκευασμένο από μαλακό πλαστικό και αποπνέει έντονα την αίσθηση στιβαρότητας. Οι 6 θήκες για τα αναψυκτικά και οι διάσπαρτα τοποθετημένοι χώροι αποθήκευσης εντυπωσιάζουν.


Ο διαθέσιμος για τις αποσκευές χώρος κυμαίνεται από 150 (7 θέσεις επιβατών) μέχρι και 1.700 λίτρα (2 θέσεις επιβατών).
Η αναμενόμενη για την κατηγορία "οικογενειακή" αίσθηση δεν υπάρχει στο Zafira, τουλάχιστον στο βαθμό που τη συναντάμε στις υπόλοιπες πολυμορφικές προτάσεις. Η "σφικτή" ρύθμιση της ανάρτησης -με διάταξη στα πρότυπα του Astra- αποτρέπει την εμφάνιση αυξημένων κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές, όπου ο οδηγός μπορεί να διατηρήσει αυξημένους ρυθμούς κίνησης. 
Τα περιθώρια πρόσφυσης είναι μεγάλα χάρη στην ύπαρξη ελαστικών με φαρδύ πέλμα και οι υπαρκτές υποστροφικές τάσεις δε θα φέρουν τον οδηγό σε δύσκολη θέση. Το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα διεύθυνσης παρουσιάζεται ασαφές γύρω από τη θέση της ευθείας, ενώ τα φρένα επιβραδύνουν ικανοποιητικά το βαρύ αμάξωμα.


Παρά το αυξημένο ύψος του αμαξώματος, το Zafira δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους, παρουσιάζοντας μεγάλη σταθερότητα ακόμα και με ταχύτητες κίνησης που αγγίζουν την τελική.
Ο 16βάλβιδος -με τους δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής- 1.600άρης κινητήρας Ecotec του Zafira μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός "συνειδητοποιημένου" οικογενειάρχη, αλλά όχι και αυτού που θα θελήσει να ικανοποιήσει τις οδηγικές του... ορέξεις. Τα αποθέματα ισχύος είναι ικανά να κινήσουν αξιοπρεπώς το αμάξωμα, κυρίως όταν ο δείκτης των στροφών κινείται πάνω από τις 3.000 σ.α.λ. Ο παραγόμενος θόρυβος είναι περιορισμένος, ακόμα και σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής, χαρακτηριστικό που συναντάμε σε όλα τα μηχανικά σύνολα της σειράς Ecotec. Για τη μετάδοση της κίνησης φροντίζει ένα μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων, με πολύ καλή συνολικά εικόνα λειτουργίας και συνεργασίας με τον κινητήρα.

Οι επιδόσεις περνούν σε δεύτερη "μοίρα" για τον αγοραστή που θα επιλέξει την έκδοση των 1,6 λίτρων του Zafira.

 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ 
 Toyota Corolla Verso 1,6 - Citroen Picasso 1,6 - Opel Zafira 1,6
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Ενας (ακόμα) υπολογίσιμος αντίπαλος...
Toyota Corolla Verso
Citroen Picasso
Opel Zafira