• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  8/1/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/1/2002

Toyota Corolla Verso

Η έκδοση Verso του νέου Corolla φέρει στο εσωτερικό της όλα εκείνα τα στοιχεία που της χαρίζουν το χαρακτηρισμό ενός γνήσιου πολυχρηστικού οχήματος. Δεν είναι μόνο οι 22 διαφορετικοί χώροι αποθήκευσης μικροαντικειμένων με συνολική χωρητικότητα που ξεπερνά τα 56 λίτρα. Είναι επιπλέον οι μηχανισμοί αναστροφής, αναδίπλωσης ακόμα και αφαίρεσης του πίσω καθίσματος σε διάταξη 60:40, το οποίο μάλιστα μετακινείται εμπρός/πίσω κατά 150 χιλιοστά ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, είτε πρόκειται για το χώρο των ποδιών πίσω, είτε για το χώρο αποσκευών. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών. Γι' αυτά έχουν προβλεφθεί, πέρα από τις ειδικές βάσεις στήριξης τύπου Isofix, δύο "ενσωματωμένα" παιδικά καθίσματα. 
Εντονη είναι η σχεδιαστική ομοιότητα του Verso με τις άλλες εκδόσεις Corolla. Η συνολική εικόνα είναι σύγχρονη, εργονομικά ικανοποιητική και το σκληρό πλαστικό του ταμπλό διαθέτει υψηλή ποιότητα και ανάλογο φινίρισμα.


Δύο παιδικά καθίσματα ασφαλείας, με ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση μηχανισμό, είναι ενσωματωμένα στο πίσω κάθισμα του Corolla Verso.
Ο χώρος μεταξύ των δύο εμπρόσθιων καθισμάτων μπορεί να δεχθεί σε ειδικές θήκες ποτήρια και πλήθος μικροαντικειμένων.

Ακόμα και όταν όλα τα καθίσματα βρίσκονται σε όρθια θέση, το Corolla Verso μπορεί να φιλοξενήσει αποσκευές 417 λίτρων.
Η πλήρης αναστροφή των πίσω καθισμάτων αποκαλύπτει έναν επίπεδο και συνεπώς πολύ πρακτικό χώρο φόρτωσης 973 λίτρων.
Κάτω από το αμάξωμα του Corolla Verso, πλατφόρμα και ανάρτηση συνδυάζονται άψογα εξασφαλίζοντας δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά και επίπεδο άνεσης που μπορεί να υπολείπεται των Γάλλων ανταγωνιστών, διατηρεί ωστόσο ξεκούραστους τους επιβάτες σε μεγάλες διαδρομές. Η "σφικτή" ρύθμιση της ανάρτησης -που σε αίσθηση θυμίζει αρκετά αυτή του Zafira- καθιστά το Verso σταθερό στην ευθεία καθώς και ικανό να κινηθεί γρήγορα σε κλειστά "κομμάτια" δρόμου. Εκεί, τα περιθώρια πρόσφυσης ικανοποιούν και δύσκολα θα ξεπεραστούν από το μέσο οικογενειάρχη-αγοραστή. 
Η υψηλή ακαμψία του αμαξώματος παρέχει αίσθηση στιβαρότητας στον οδηγό και αποτελεί αρωγό του στην προσπάθεια ελέγχου των δυνάμεων που ασκούνται στο αμάξωμα τόσο στις στροφές όσο και κατά τη διαδικασία της πέδησης. Η τελευταία πραγματοποιείται με σύστημα που περιλαμβάνει δίσκους και στον πίσω άξονα καθώς και με τη συνεργασία του στάνταρ ABS. Την εξαιρετική εικόνα σε επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας ενισχύουν οι πολύ καλές επιδόσεις του κινητήρα που καθιστούν ασφαλή τη διαδικασία του προσπεράσματος. 
Το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική υποβοήθηση παρέχει τη δυνατότητα άνετων ελιγμών σε συνθήκες πόλης αλλά όχι και μεγάλη ακρίβεια στη μεταφορά δεδομένων σε συνθήκες υψηλών ταχυτήτων και σπορ οδήγησης.

Δύο παιδικά καθίσματα ασφαλείας, με ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση μηχανισμό, είναι ενσωματωμένα στο πίσω κάθισμα του Corolla Verso.
To μηχανικό σύνολο των 1,6 λίτρων της βασικής έκδοσης Verso αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά συναντάμε στην κατηγορία. Φέρει σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων (VVT-i), στοιχείο που εξασφαλίζει την ιδιαίτερα πολιτισμένη λειτουργία του αλλά και τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου. Ο εν λόγω κινητήρας υπερέχει σε επίπεδο επιδόσεων σε σχέση με αυτούς των Picasso και Zafira. Τα μεγάλα αποθέματα ισχύος και ροπής σχεδόν σε όλο το φάσμα περιστροφής παρέχουν πολλές δυνατότητες στον οδηγό, ενώ πολύ καλή χαρακτηρίζεται η ελαστικότητα. Εξαιρετική είναι δε η αίσθηση αλλά και η λειτουργία του μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων.

Πολύ καλές είναι οι επιδόσεις που χαρίζει στο αμάξωμα του Verso ο 1.600άρης κινητήρας της Toyota που φέρει σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων (VVT-i).

 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ 
 Toyota Corolla Verso 1,6 - Citroen Picasso 1,6 - Opel Zafira 1,6
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Ενας (ακόμα) υπολογίσιμος αντίπαλος...
Toyota Corolla Verso
Citroen Picasso
Opel Zafira