• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  8/10/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/10/2002

ΔΟΚΙΜΗ
Smart Crossblade vs Suzuki Burgman 650
 

Blade Runners
 

Το Smart Crossblade είναι αναμφίβολα μία από τις πιο εκκεντρικές προτάσεις που έκανε η αυτοκινητοβιομηχανία προς το αγοραστικό κοινό τα τελευταία χρόνια. Αιτία γι' αυτό είναι φυσικά η "διαστημική" του εμφάνιση, η απουσία κάθε είδους οροφής (μεταλλικής, πάνινης, αναδιπλούμενης ή όχι) και το αδιάβροχο εσωτερικό του. Πώς είναι λοιπόν να κινείσαι με ένα τέτοιο όχημα; Και πόσο μπορεί αυτό να δίνει στον οδηγό μια αίσθηση αντίστοιχη μιας μοτοσικλέτας; "Επιστρατεύσαμε" λοιπόν και το Suzuki Burgman 650 και πραγματοποιήσαμε την... αντιπαράθεση που ακολουθεί στις επόμενες σελίδες.

Το Smart Crossblade είναι το νεότερο και σίγουρα το πιο εκκεντρικό μέλος της πιο "έξυπνης" οικογένειας στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το εν λόγω δημιούργημα της εταιρείας-μέλους του ομίλου DaimlerChrysler δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε καμία από τις καθιερωμένες κατηγορίες αυτοκινήτων, καθώς είναι ένα εντελώς ανοικτό σούπερ-μίνι. Επίσης πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με συλλεκτικό χαρακτήρα καθώς μόνο 2.000 αντίτυπα θα παραχθούν και από αυτά περίπου 15 θα εισαχθούν στη χώρα μας. 
Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι το Crossblade αποτελεί μια καλά σχεδιασμένη κίνηση των τμημάτων εμπορικής προώθησης της εταιρείας με σκοπό να διατηρήσει το όνομα Smart στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Από την άλλη πλευρά, το Crossblade αποτέλεσε και μια άριστη ευκαιρία για τους σχεδιαστές της εταιρείας να κάνουν μια επίδειξη των ικανοτήτων τους.
Το όχημα δε διαθέτει κανενός είδους οροφή με αποτέλεσμα να προσφέρει στον οδηγό και τον επιβάτη μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας και μεγάλες δόσεις οδηγικής ευχαρίστησης. Η αίσθηση αυτή ενισχύεται κατά πολύ από τις δύο πλαϊνές μπάρες (blades ή λεπίδες στα ελληνικά) οι οποίες υποκαθιστούν τις πόρτες και ανοίγουν προς τα πάνω. Η εμφάνιση του μοντέλου είναι συνολικά εντυπωσιακή σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι δυνατόν να μην προκαλέσει επιφωνήματα έκπληξης και ενθουσιασμού σε όσους το αντικρίζουν. 
Τα προεξέχοντα φτερά των τροχών και οι εξαιρετικής σχεδίασης ζάντες ταιριάζουν απόλυτα με το συνολικό "ύφος" του Crossblade. Ωστόσο, το αμάξωμα διατηρεί δεσμούς με τα υπάρχοντα City-coupe και City-cabrio από τα οποία "δανείζεται" τα φωτιστικά του σώματα τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος. Προκειμένου το Crossblade να αντεπεξέρχεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (π.χ. μια ξαφνική μπόρα) ο χώρος των επιβατών είναι ανθεκτικός στο νερό και διαθέτει ειδικές επενδύσεις στα καθίσματα και "κανάλια" που απομακρύνουν το νερό εκτός του αυτοκινήτου. Καθώς λοιπόν δεν υπάρχει άλλο όχημα με τέτοια χαρακτηριστικά αποφασίσαμε να φέρουμε το Crossblade σε αντιπαράθεση με μια μοτοσικλέτα, το Suzuki Burgman των 650 κ.εκ. Το γνωστό mega-scooter διακρίνεται για τη σύγχρονη σχεδίαση του, τους αρκετά μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους καθώς και για τις υψηλές επιδόσεις του. Στην άτυπη αυτή κόντρα αποδείχτηκε ότι το Crossblade μέσα σε αστικό περιβάλλον δεν έχει πολλά να "ζηλέψει" από το Burgman σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την αίσθηση ανεξαρτησίας που έχει ο οδηγός. Το όχημα της Suzuki βέβαια είναι πολύ πιο ευέλικτο ενώ κοινό στοιχείο ανάμεσα στους δύο αντιπάλους είναι ότι σε κάθε περίπτωση ο χρήστης είναι πλήρως εκτεθειμένος όχι μόνο στα "τερτίπια" του καιρού αλλά και στα καυσαέρια ή το θόρυβο της πόλης. 
Από την άλλη πλευρά, το Crossblade προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς έχει τον γνωστό από τα υπόλοιπα Smart κλωβό ασφαλείας Tridion, ζώνες ασφαλείας και δύο αερόσακους. Τέλος, ο εξοπλισμός των οδηγών είναι παραπλήσιος καθώς όποιος κινηθεί με το Crossblade καλό είναι να έχει μαζί του γάντια, μπουφάν και αδιάβροχο. Το κράνος είναι... προαιρετικό.


Το Smart Crossblade δεν περνά σε καμία περίπτωση απαρατήρητο. Χωρίς οροφή και χωρίς πόρτες... είναι ένα όχημα για εκκεντρικούς.


Σε αντιπαράθεση με το Crossblade φέραμε το Suzuki Burgman 650. To mega-scooter είναι αρκετά εντυπωσιακό αλλά σίγουρα πολύ πιο ευέλικτο.


Σε αντιπαράθεση με το Crossblade φέραμε το Suzuki Burgman 650. To mega-scooter είναι αρκετά εντυπωσιακό αλλά σίγουρα πολύ πιο ευέλικτο.


Οι ζάντες έχουν φουτουριστική σχεδίαση και τα ελαστικά είναι διαστάσεων 195/40 R16 εμπρός και 215/35 R16 πίσω.


 ΔΟΚΙΜΗ Smart Crossblade vs Suzuki Burgman 650
 
Blade Runners
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Ορατότητα, ευελιξία, μικροί χώροι
Εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας
Ώρα για πλύσιμο!
Εν κατακλείδι...