Το νέο, 9-τάχυτο κιβώτιο της ZF υπόσχεται μειωμένη κατανάλωση κατά 16%, σε σχέση με ένα αντίστοιχο εξατάχυτο.

Το νέο, 9-τάχυτο κιβώτιο της ZF υπόσχεται μειωμένη κατανάλωση κατά 16%, σε σχέση με ένα αντίστοιχο εξατάχυτο.

ZF: Οι 9 σχέσεις είναι το όριο

3.913 Επισκέψεις στο άρθρο (9/11/2012)

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ZF, Stefan Sommer, τα κιβώτια ταχυτήτων εννέα σχέσεων αποτελούν το τέλος της «μάχης» για την προσθήκη επιπλέον ταχυτήτων.

Ο ίδιος περιέγραψε χαρακτηριστικά ως «φυσικό όριο» τις εννέα σχέσεις, υπολογίζοντας ότι από εκεί και πάνω αυξάνεται η πολυπλοκότητα και το βάρος σε βαθμό που δεν αντισταθμίζεται από την εξοικονόμηση καυσίμου, ούτε και ωφελεί ουσιαστικά στις επιδόσεις.  
Εδώ και τρία χρόνια η ZF έχει παρουσιάσει τα κιβώτια οκτώ σχέσεων, τα οποία απευθύνονται όχι μόνο σε αυτοκίνητα αλλά και σε ελαφρά φορτηγά, με τον κινητήρα τοποθετημένο κατά το διαμήκη άξονα. Η ίδια η εταιρία υποστηρίζει ότι, σε σχέση με ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, προσφέρει 11 % μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Για τη νέα χρονιά μάλιστα, ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά το νέο της 9-τάχυτο κιβώτιο, αρχικά για χρήση σε αμερικάνικα μοντέλα. 
Την άποψη πάντως της εταιρίας για τις εννέα σχέσεις, ως φυσικό όριο, δεν συμμερίζονται όλοι. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο η Hyundai, όσο και οι Ford/GM έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αναπτύσσουν κιβώτια 10 σχέσεων για τα μελλοντικά τους μοντέλα. 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Hyundai
4green