• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Από ποια μέρη αποτελείται το τούρμπο και ποιές οι συχνότερες βλάβες;
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Από ποια μέρη αποτελείται το τούρμπο και ποιές οι συχνότερες βλάβες;

Turbo: Κακή λίπανση & θερμοκρασίες οι κύριες αιτίες βλάβης

31.746 Επισκέψεις στο άρθρο (12/10/2021)

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που το τούρμπο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αυτοκίνηση. Έκτοτε και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει εξελιχθεί τρομερά, όπου ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα έρχονται υπερτροφοδοτούμενα από το εργοστάσιο.


  Έτσι λειτουργεί το turbo

  Έτσι λειτουργεί το turbo

  Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
  Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 • Παίρνει κίνηση από τα καυσαέρια & αυξάνει τη μάζα του αέρα καύσης

 • Αποτελείται από δύο σαλιγκάρια & δύο φτερωτές (τουρμπίνας & συμπιεστή)

 • Από μαντέμι της τουρμπίνας για να αντέχει τις θερμοκρασίες, αλουμίνιο του συμπιεστή

 • Κακή λίπανση & υπερβολική θερμοκρασία ή στροφές οι κύριοι λόγοι που χαλάει

Εσύ επιμένεις ατμοσφαιρικά;
Θεωρείς ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας μετά από τόσα χρόνια;

Τι είναι το τούρμπο;

Οι τουρμπίνες ή στροβιλοσυμπιεστές, είναι συσκευές υπερτροφοδότησης αέρα, οι οποίες τοποθετήθηκαν στους κινητήρες για να αυξήσουν την απόδοσή τους. Η τουρμπίνα παίρνει κίνηση από τα καυσαέρια του κινητήρα, αυξάνοντας έτσι την μάζα αέρα στο χώρο καύσης, επιταχύνοντας τους χρόνους λειτουργίας του κινητήρα.

Έτσι μια τουρμπίνα (ανάλογα τον τύπο της βέβαια) περιστρέφεται σε μεγάλο αριθμό στροφών που μπορεί να φτάσουν τις 250.000 σ.α.λ.!

Οι τουρμπίνες αποτελούνται από τα δύο σαλιγκάρια (εισαγωγής και εξαγωγής), το κεντρικό σώμα (Cartridge) που περιλαμβάνει τον άξονα την φτερωτή και τα εξαρτήματα μονταρίσματος και φυσικά την βαλβίδα ρύθμισης πίεσης (αν περιλαμβάνεται στον συγκεκριμένο τύπο τουρμπίνας).

Μια τουρμπίνα καταφέρνει να συμπιέζει τον αέρα χρησιμοποιώντας μια φτερωτή συμπίεσης αέρα, η οποία παίρνει κίνηση από την ροή καυσαερίων που περιστρέφει μια δεύτερη φτερωτή, που είναι συνδεδεμένη με τον συμπιεστή μέσω ενός σταθερού άξονα.

Ακούγεται απλό, και θεωρητικά είναι. Το να κάνεις όμως ένα τούρμπο να λειτουργεί αποτελεσματικά, πρέπει να ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του κινητήρα και με την χρήση που γίνεται. 

Γιατί τούρμπο;

Όλοι οι τύποι αύξησης της ιπποδύναμης έχουν τα πλεονεκτήματά τους, αλλά συνολικά, ιδιαίτερα στον χώρο της βελτίωσης, το τούρμπο είναι ο βασιλιάς.

Οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες έχουν, σε σχέση με τα τούρμπο, πλεονεκτήματα λόγω της απλούστερης λειτουργίας τους και της καλής απόκρισης. Ωστόσο είναι πιο δύσκολο να τους βελτιώσεις σε ισχύ και ροπή σε σύγκριση με τους κινητήρες με τούρμπο.

Οι κινητήρες με μηχανικό συμπιεστή (κομπρέσορα) έχουν παρόμοια απόκριση με τα ατμοσφαιρικά και καλή απόδοση ιδιαίτερα στο χαμηλό φάσμα στροφών. Όμως παράγουν λιγότερη δύναμη συνολικά από εκείνους με συμπιεστή εξάτμισης, ενώ και από πλευράς βελτίωσης είναι δυσκολότεροι στην τοποθέτηση και την τροποποίηση.

Συνολικά λοιπόν, παρότι υστερούν σε απόκριση σε σχέση με τις άλλες επιλογές, τα τούρμπο προσφέρουν τεράστια κέρδη σε απόδοση με συγκριτική ευκολία, αξιοπιστία και χαμηλότερο κόστος.

Τα εξαρτήματα του turbo & πότε χαλάει

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »