5 φωτογραφίες »

Έρευνα ADAC: Αξίζουν τον κόπο οι LED λάμπες;

24.758 Επισκέψεις στο άρθρο (2/3/2021)

Τα φώτα στο αυτοκίνητο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη ορατότητα και κατ` επέκταση στην ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών και μία έρευνα της ADAC έρχεται να αποδείξει αν οι LED λάμπες είναι καλύτερες σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές που υπάρχουν.


Πολλά αυτοκίνητα ακόμα και σήμερα δεν έχουν στον εξοπλισμό τους τα LED φώτα με αποτέλεσμα τις νυχτερινές ώρες να κινούνται με τη βοήθεια των «πατροπαράδοτων» λαμπτήρων αλογόνου ή και πυρακτώσεως. Φώτα τα μεν, φώτα και δε, ωστόσο σε μία έρευνα που πραγματοποίησε η ADAC δείχνει πως όσοι κάνουν χρήση LED φωτιστικών σωμάτων είναι πολλαπλά κερδισμένοι.
 
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα και τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου, αναφέρει τα γνωστά πλεονεκτήματα των LED φώτων, όπως για παράδειγμα την μεγαλύτερη φωτεινότητα έναντι των λαμπτήρων αλογόνου ή πυρακτώσεως, τη μεγαλύτερη αντοχή τους στο χρόνο και φυσικά την επιπλέον ασφάλεια που προσφέρουν στον οδηγό και τους επιβάτες τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αναφορικά με τη διάρκεια ζωής τονίζει την τεράστια διαφορά που υπάρχει καθώς μία LED λάμπα μπορεί να διαρκέσει έως 2.500 ώρες αναμμένη, αριθμός που μειώνεται στις 550 ώρες στις λάμπες αλογόνου.
 
Ωστόσο, για να προσφέρει μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη και να δει στην πράξη τις διαφορές που υπάρχουν στη φωτεινότητα, η γερμανική λέσχη φίλων αυτοκινήτου έβαλε σε... κόντρα τις λάμπες LED και τις λάμπες αλογόνου, με τις οποίες εξόπλισε δύο ίδιες BMW Σειρά 2 Active Tourer. Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι λάμπες LED φέγγουν σε βάθος 170 μέτρων, σε αντίθεση με τις λάμπες αλογόνου που περιορίστηκαν στα 130 μέτρα. Παράλληλα στα σημεία που κάλυπταν και οι δύο δέσμες φώτων, τα ίδια αντικείμενα όταν φωτίζονταν από τις LED λάμπες μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο εύκολα αντιληπτά.
 
Τέλος η ADAC παρακινεί αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τις λάμπες των αυτοκινήτων τους με LED να το πράξουν αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «αξίζει τον κόπο», ωστόσο μόνο αν το επιτρέπει το νομικό πλαίσιο και αποκλειστικά σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα. 

Για την ακόμη καλύτερη ενημέρωσή σας μπορείτε να διαβάσετε τα Mega Test φώτων που έχει πραγματοποιήσει το AutoΤρίτη στην Ελλάδα, στα οποία μετά από μετρήσεις με φωτόμετρο αξιολογούνται η διάχυση και η ένταση του φωτός, η περιφερειακή ορατότητα κ.ά.:

Mega Test: Πώς φωτίζουν τη νύχτα τα μικρά best-seller;

Mega Test: Tα μικρά crossover με τα καλύτερα φώτα

Update: Ποια μικρά SUV έχουν τα καλύτερα φώτα;

Mega Τεστ φώτων σε 11 μικρά SUV

Αυτά είναι τα 5 SUV με τα καλύτερα φώτα αλογόνου

SPRING SEAT
NISSAN