Ολόκληρο το παρμπρίζ οθόνη (+video)

3.349 Επισκέψεις στο άρθρο (17/9/2019)

Ο hi-tech διάδοχος του Head-Up Display και των κλασικών infotainment που θα μετατρέπει ολόκληρο το παρμπρίζ σε μια τεράστια οθόνη βρίσκεται ήδη στα σκαριά, από τη συνεργασία δύο μεγάλων εταιρειών.


Οι οθόνες αφής, οι ψηφιακοί πίνακες οργάνων και τα Head-Up Displays (HUD) γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα όσο περνάει ο καιρός. Πριν λίγες ημέρες είδαμε στη Φρανκφούρτη το M-Byte της κινεζικής Byton, το μοντέλο παραγωγής με την μεγαλύτερη οθόνη παγκοσμίως (σ.σ. το ταμπλό καταλαμβάνεται από μια οθόνη 48 ιντσών), όπως επίσης και το ηλεκτροκίνητο VW ID.3 με το ευμεγέθες HUD. Ωστόσο, όλα αυτά πρόκειται σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν, καθώς η Nuance Communications, η εταιρεία που τροφοδοτεί το 90% των αυτοκινητοβιομηχανιών με τα συστήματα φωνητικής εντολής, σε συνεργασία με τον ηγέτη των υαλοπινάκων για αυτοκίνητα, Saint-Gobain Sekurit, εργάζονται πάνω στην εξέλιξη του διάδοχου σχήματος που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία του οδηγού και των επιβατών.

Αναλυτικότερα, οι δύο φίρμες δημιουργούν ένα νέο τεχνολογικό σύστημα το οποίο μετατρέπει ολόκληρο το παρμπρίζ σε μια διάφανη οθόνη που προβάλλονται όλα τα δεδομένα. Αν αναρωτιέστε πώς θα γίνεται ο χειρισμός, υπάρχουν δύο τρόποι: είτε με φωνητικές εντολές, είτε με την αναγνώριση της κίνησης των οφθαλμών του οδηγού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του επερχόμενου συστήματος είναι αρχικά πως όλοι οι επιβάτες μπορούν να δουν τις πληροφορίες, σε αντίθεση με τα HUDs που πρόσβαση έχει μόνο ο οδηγός, ενώ παράλληλα δεν θα αποσπάται η προσοχή  του τελευταίου από το οπτικό πεδίο που περιλαμβάνει αναπόφευκτα το δρόμο. Επίσης, το «κόλπο» είναι ότι με κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο δεν θα μπορεί να γίνει αντιληπτή η χρήση του συστήματος από τους υπόλοιπους οδηγούς ή τους πεζούς.

Κλείνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες κάποια μέρη του νέου hi-tech συστήματος βρίσκονται ήδη σε παραγωγή, οπότε μένει να περιμένουμε έως την επίσημη πρεμιέρα του συστήματος που πρόκειται να αντικαταστήσει όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αξίζει να αναφέρουμε δε ότι η Nuance ανακοίνωσε την ίδρυση της νέας εταιρείας Cerence, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την 1η Οκτωβρίου, έχοντας ως κύριο τομέα δραστηριότητας την αυτοκινητοβιομηχανία και τις τεχνολογίες γύρω από αυτή.

Πως σας φαίνεται ως ιδέα σε κάποια χρόνια από σήμερα να γίνουν πραγματικότητα αυτά που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τα παρμπρίζ-οθόνες να έχουν σε πρώτο πλάνο όλα τα δεδομένα για πληροφόρηση και ψυχαγωγία; Το θεωρείτε καλή και κυρίως ασφαλή εξέλιξη;

Toyota
test center