Ποιο αυτοκίνητο σου άλλαξε τη ζωή;

12.553 Επισκέψεις στο άρθρο (30/3/2024)
Ποιο αυτοκίνητο σου άλλαξε τη ζωή;

- Από το παλιό οικογενειακό Toyota Corolla που ανεβοκατέβαινε στο χωριό και δεν σας άφησε ποτέ
- Tην Mercedes W123 που μπήκες κάποτε και νόμιζες πως πάταγες σε μοκέτα
- Tο Passat του γείτονα που είχε air condition μέσα στο κατακαλόκαιρο
- Την Alfa Romeo Junior του γείτονα που σε ξυπνούσε το πρωί, και με τον ήχο της ξυπνούσε και πεθαμένους

Το μοντέλο που καθόρισε το τι σου αρέσει και τι όχι!

Από το παλιό οικογενειακό Toyota Corolla που ανεβοκατέβαινε στο χωριό και δεν σας άφησε ποτέ, εκείνη την Mercedes W123 που μπήκες κάποτε και νόμιζες πως πάταγες σε μοκέτα, ή το Passat του γείτονα που είχε air condition μέσα στο κατακαλόκαιρο, μέχρι το Autobianchi του θείου σου που ονειρευόσουν να «κλέψεις» για βόλτα ή την Alfa Romeo Junior του γείτονα που σε ξυπνούσε το πρωί, και με τον ήχο της ξυπνούσε και πεθαμένους, κάποιο αυτοκίνητο σε σημάδεψε τόσο που ακόμη και σήμερα τα σημάδια του είναι ανεξίτηλα.
 
Φυσικό είναι κάποια μοντέλα που αγαπήσαμε να μην τα είχαμε δει καν από κοντά. Αυτοκίνητα που δεν πάτησαν ποτέ στην Ελλάδα, και χωρίς βίντεο τότε, δεν τα είχαμε δει ποτέ να κινούνται, ή ακόμη περισσότερο ποτέ δεν ακούσαμε τον ήχο της μηχανής τους. Αυτά τα αυτοκίνητα όμως, όσο και αν τα μυθοποιήσαμε δεν είναι αυτά που μας καθόρισαν.
 
Αυτοκίνητα που μας καθόρισαν είναι αυτά με τα οποία, με κάποιο τρόπο, ζήσαμε μαζί. Για πολλούς το οικογενειακό αυτοκίνητο ήταν ορόσημο, είτε για καλό είτε για κακό. Κάποια τα αγαπήσαμε, κάποια τα μισήσαμε. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, άφησαν αντίκτυπο στις δικές μας αποφάσεις, ακόμη και μετά από χρόνια.
 
Ακόμη περισσότερο, αυτοκίνητα που βλέπαμε, ή πιθανώς να είχαμε την τύχη και να μπούμε μέσα, αλλά δεν είχαμε «τριφτεί» μαζί τους, και η μόνη εικόνα που είχαμε, ήταν η θετική πλευρά τους. Και ίσως επειδή δεν ήταν δικά μας, να είχαμε και λίγη ζήλεια, που έκανε την μυθοποίησή τους ακόμη πιο έντονη.
 
Ειδικά για τους μεγαλύτερους που πέρασαν την δεκαετία του 80 με τα πολύ παλιά αυτοκίνητα από το 50, 60 και (λιγότερα του) 70 να είναι παντού στους δρόμους, ένα νέο (τότε) μοντέλο φάνταζε απίθανο. Όταν ανάμεσα στα αρχαία ακόμη και τότε Peugeot 204 και 304 της γειτονιάς, κάποιος έφερνε ένα 305, ή ανάμεσα στα πισωκίνητα Kadett, κατέφτανε ένα προσθιοκίνητο μοντέλο με ολοκαίνουργια σχεδίαση, δεν ήθελε πολύ να «κολλήσεις».
 
Δε μιλάμε για «άπιαστα» μοντέλα, αλλά νορμάλ αυτοκίνητα που η επαφή μαζί τους, η εποχή, οι συγκυρίες και οι περιστάσεις μας έκαναν να αγαπήσουμε και να τα «κρατήσουμε» για πάντα.
 
Ποιό ήταν το δικό σου μοντέλο; Το αυτοκίνητο που κόλλησες; Που σε καθόρισε, και ακόμη και σήμερα, κάπου πίσω από το τι σου αρέσει και τι αγοράζεις, υπάρχει ένα ψήγμα του;

NEO TRAFIC
skoda