Σε ποιόν θα λείψουν τα station wagon;

Σε ποιόν θα λείψουν τα station wagon;

4.491 Επισκέψεις στο άρθρο (30/6/2022)

Η άλλοτε χρυσή κατηγορία της Ευρώπης ετοιμάζεται να πάει στον αγύριστο. Τουλάχιστον έτσι το βλέπουν μερικοί. Εσείς;

Μπορεί εδώ να μην τα γουστάραμε τόσο, αλλά όλοι οι άλλοι τα λάτρεψαν!

Για τέσσερις δεκαετίες, το station wagon ήταν σε Ευρώπη και Αμερική το σύμβολο του φτασμένου οικογενειάρχη με το δραστήριο lifestyle και τη άνεση των δύο, ή και παραπάνω, αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα πάλι τα λέγαμε... «νεκροφόρες». Θα λείψουν αλήθεια σε κανέναν;
 
Έχουν διαφορές με τους Ευρωπαίους. Και τα station wagon ήταν μία από αυτές. Έχουμε μια τάση αυτά που οι άλλοι θαυμάζουν και έχουν σε εκτίμηση, εμείς να τα ξεφτυλίζουμε. Δες τα Στούκας. Τα πιο τρομακτικά αεροπλάνα του Β παγκοσμίου πολέμου, στην Ελλάδα έγιναν λέξη ταυτόσημη με ότι πιο «μάπα» και άχρηστο. Το ίδιο και τα station wagon.
 
Η μόδα τους πέρασε και δεν ακούμπησε. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι ταύτιζαν το οικογενειακό αυτοκίνητο με station wagon σε τέτοιο βαθμό, που μοντέλα όπως το Mondeo και το Passat έφτασαν στο απόγειο της station μόδας, να είναι βάση εξέλιξης, με τα σεντάν τριών όγκων να είναι «μετατροπές» τους.
 
Δεν ξεχνάμε πως η Audi, και άλλοι, έφεραν επιδόσεις στα station, αφού η κατηγορία τραβούσε και τους ανήσυχους οικογενειάρχες, με μοντέλα όπως το RS2 αρχικά, και αργότερα τα θηριώδη RS6 με μοτέρ V10 από Lamborghini.
 
Και φυσικά τα υπερυψωμένα Volvo station, που έφτιαξαν δική τους μόδα που μας έφερε από τα Audi Allroad μέχρι τα VW Alltrack και Skoda Scout. Μέχρι και το Peugeot 508 στην προηγούμενη γενιά του είχε υπερυψωμένη (υβριδική) έκδοση.
 
Στην Ελλάδα ούτε να τα ακούσουμε. Η Octavia έφερε το station στο προσκήνιο στις αρχές του 2000, και είναι το μόνο ίσως μοντέλο που δημιούργησε μια τάση προς την κατηγορία, όμως με την πρώτη ιδέα από SUV, ακόμη και ο πιο «προχωρημένος» οικογενειάρχης τα παράτησε για ένα Qashqai.
 
Και σε αυτό ήμασταν μπροστά. Γιατί τώρα, 10 χρόνια μετά από εμάς, το ίδιο κάνουν και οι Ευρωπαίοι. Το station wagon «πέθανε» αφού κανένα μοντέλο που είχε ένα στη γκάμα του δεν θα έχει πλέον αντικαταστάτη, και στα ηλεκτρικά, δεν διανοείται κανείς κάτι παρόμοιο. Οι νέες κατηγορίες crossover έχουν κατακλύσει την αγορά και το station δείχνει πλέον και στην Ευρώπη, αυτό που έδειχνε από την πρώτη στιγμή στην Ελλάδα: σα νεκροφόρα.
 
Σε ποιόν θα λείψουν; Και αν λείψουν, ποιός δεν θα βρει γρήγορα και εύκολα παρηγοριά σε ένα νέο crossover ή SUV; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

FORD E-TRANSIT
OPEL