Η τελευταία γενιά του τραμ έχει κλείσει πάνω από μια δεκαετία κυκλοφορίας στους δρόμους της Αθήνας.

Το τραμ έχει πάντα προτεραιότητα από τα άλλα οχήματα (ασχέτως ένδειξης φωτεινού σηματοδότη) ακόμα και έναντι των πεζών.

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων σε στάσεις που αποβιβάζονται η επιβιβάζονται επιβάτες πάνω στο δρόμο πρέπει να σταματάνε εντελώς, αλλιώς οι επιβάτες εμποδίζονται και διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Τρένα στους δρόμους;

2.900 Επισκέψεις στο άρθρο

Αναφερόμαστε στα τραμ, τα οποία έχουν την ιδιαιτερότητα να μοιράζονται τους δρόμους με τα υπόλοιπα οχήματα, γεγονός που πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσεις επικίνδυνες καταστάσεις.

Παρά το γεγονός ότι η τελευταία γενιά του τραμ έχει κλείσει πάνω από μια δεκαετία κυκλοφορίας στους δρόμους της Αθήνας, τα ατυχήματα μεταξύ τραμ και τροχοφόρων δεν είναι αμελητέα και απαιτείται οι οδηγοί να γνωρίζουν τους ειδικούς κανόνες κίνησης για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί
Συνολικά

• Το τραμ έχει πάντα προτεραιότητα από τα άλλα οχήματα (ασχέτως ένδειξης φωτεινού σηματοδότη) ακόμα και έναντι των πεζών.
• Μην οδηγείτε πάνω στις γραμμές.
• Προσέχετε τους δικυκλιστές που κινούνται κοντά στις γραμμές.

Η προσπέραση 
• Ο βασικός κανόνας είναι ότι τα τραμ τα προσπερνάμε από δεξιά.
• Προσπέραση από τα αριστερά επιτρέπεται μόνο σε μονόδρομους ή όταν οι ράγες είναι στη δεξιά πλευρά του δρόμου.
• Αν σε δρόμους με διπλή κυκλοφορία είναι σταθμευμένα οχήματα στην άκρη του δρόμου και ο ελεύθερος χώρος δεν επιτρέπει το προσπέρασμα από τα δεξιά, τότε πρέπει να μείνουμε πίσω από το τραμ και δεν επιτρέπεται να προσπεράσουμε από τα αριστερά.

Στις στροφές
• Σε αριστερές στροφές, επιτρέπεται να καθόμαστε πάνω στις ράγες μόνο όταν ελέγξουμε ότι δεν εμποδίζουμε κάποιο τραμ.
• Αν τοποθετηθήκαμε πάνω στις ράγες πριν ακόμα δούμε ότι έρχεται κάποιο τραμ, πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ράγες όταν βλέπουμε ότι δεν το επιτρέπει η αντίθετη κυκλοφορία να στρίψουμε αριστερά και όταν είναι δυνατή η πορεία μας μέσω κάποιου αλλού παράδρομου.

Απελευθέρωση δρόμου
Πρέπει να ελευθερώνουν τα περάσματα του τραμ τα αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, π.χ. όταν οι γραμμές του τραμ μετακινούνται από τη μέση στη δεξιά πλευρά του δρόμου ή σε στενά περάσματα.

Στάσεις και επιβάτες
Σε στάσεις που αποβιβάζονται η επιβιβάζονται επιβάτες πάνω στο δρόμο:
• Οι οδηγοί των αυτοκινήτων πρέπει να σταματάνε εντελώς, αλλιώς εμποδίζονται και διατρέχουν άμεσο κίνδυνο οι επιβάτες.
• Όταν περνάνε από τα δεξιά, τότε μόνο με ταχύτητα βηματισμού και σε αρκετή απόσταση ώστε να μην εμποδίζονται ή έρχονται σε κίνδυνο οι επιβάτες.

Toyota
moto