6 έξυπνα tips στην αγορά ελαστικών (+vid)

Διαβάστηκε από 13572 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/8/2019

Περίπου κάθε 4 χρόνια μπαίνεις σε διαδικασία να αλλάξεις ελαστικά. Πως όμως θα διαλέξεις τα κατάλληλα για το αυτοκίνητο σου;

 
Με το «Lincoln test» θα δεις αν χρειάζεται να τα αλλάξεις

Οι Αμερικάνοι έχουν ένα δικό τους τρόπο, για να ελέγξουν την κατάσταση των ελαστικών τους, το οποίο το ονομάζουν «Licoln Test» ή αλλιώς  «penny check». Στην ουσία τοποθετούν στις αυλακώσεις του ελαστικού το κέρμα, στο οποίο εικονίζεται το πρόσωπο του Abraham Lincoln. Βυθίζοντας το κέρμα προς τα κάτω , αν το πάνω μέρος του κεφαλιού του Αμερικανού Προέδρου είναι κρυμμένο, τότε το ελαστικό είναι καλό. Αν όχι, τότε χρειάζεται αλλαγή.

 
Δες στο βίντεο πως γίνεται το Linclon Test

Πρέπει τελεικά να τα αλλάξεις; Δες τα παρακάτω tips

Αν ανήκεις λοιπόν στη δεύτερη κατηγορία τότε θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να ψάξεις νέα ελαστικά. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα μία τετράδα ξεκινά από  230 ευρώ και μπορεί να φτάσει και παραπάνω από 800 ευρώ. Αυτό φυσικά διαφέρει από μάρκα σε μάρκα ή μοντέλο αυτοκίνητου.

Η πλειονότητα ωστόσο των αγοραστών δεν πραγματοποιεί έρευνα πριν αγοράσουν ελαστικά. Για να μην την πατήσεις λοιπόν, θα πρέπει να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να «παίξεις» έξυπνα και να κερδίσεις σε τιμή, αλλά και ποιότητα.
 
1. Ψάξε το σωστό μέγεθος. Το μέγεθος ενός ελαστικού αναγράφεται στα πλευρικά τοιχώματά του, με τη μορφή π.χ. P265 / 70R16. Τα καινούρια σου ελαστικά θα πρέπει πάντα να ταιριάζουν με αυτό που αναφέρεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή ή στο αυτοκόλλητο που υπάρχει στην πόρτα του οδηγού.
 
2.Πολύ σημαντική η «ηλικία» τους, ακόμα και αν πρόκειται για καινούργια ελαστικά. Τα ελαστικά «χαλάνε» με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε χώρες με ζεστά κλίματα. Τα «γενέθλια» ενός ελαστικού σημειώνονται ως τετραψήφιος αριθμός, που αρχίζει με DOT, αναφέροντας την εβδομάδα και το έτος κατασκευής του - για παράδειγμα 5009 σημαίνει την 50ή εβδομάδα του 2009.

Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους  συστήνουν να αντικαταστήσεις τα ελαστικά μετά από έξι χρόνια, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους. Επειδή ορισμένα καταστήματα αποθηκεύουν παλιά ελαστικά, έλεγξε τον κωδικό ηλικίας.

3. Μάθε καλά τις κατηγορίες. Τα «All season» ελαστικά είναι μια δημοφιλής και σοφή επιλογή για τους περισσότερους οδηγούς. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι τα λεγόμενα «high performance» ή «ultra high performance» είναι καλύτερα. Ξανασκέψου το. Η απόδοση των ελαστικών σημαίνει καλό κράτημα και πρόσφυση σε υψηλές ταχύτητες και όχι μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

4.Η εγγύηση μετράει. Οι εταιρίες ελαστικών συχνά εγγυώνται, ότι τα ελαστικά τους αντέχουν συνήθως μεταξύ 50.000 και 80.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με τον τύπο του ελαστικού. Ωστόσο όπως τονίζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου: «Στην πραγματικότητα, οι οδηγοί δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ αυτά τα χιλιόμετρα και όσο πιο βαρύ είναι το όχημα, τόσο τα χιλιόμετρα που θα κρατήσουν τα ελαστικά θα μειώνονται , ανεξαρτήτως πόσο καλά οδηγείς». ¶ρα πριν αγοράσεις με βάση την εγγύηση διανυθέντων χιλιομέτρων, διάβασε προσεκτικά τα «μικρά γράμματα».
 

5. Μην βασίζεσαι μόνο στο TPMS. Εάν το όχημά σου κατασκευάστηκε το 2008 ή αργότερα, είναι πιθανό να έχει σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (TPMS ή TPC), το οποίο προειδοποιεί όταν τα ελαστικά έχουν χάσει πίεση. Η ανεπαρκής πίεση αέρα δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για την ασφάλεια, αλλά επιταχύνει την φθορά των ελαστικών. Το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης δίνει μια προειδοποίηση μόνο όταν τα ελαστικά έχουν χάσει το 25% ή περισσότερο, ωστόσο και τα πιο μικρά ποσοστά εξακολουθούν να επηρεάζουν τη φθορά του πέλματος και τη διάρκεια ζωής του ελαστικού.

Για να κάνεις τα λάστιχά να διαρκούν περισσότερο, αφιέρωσε  πέντε λεπτά κάθε μήνα, για να βεβαιωθείς ότι είναι φουσκωμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναγράφονται στην πρόσοψη της πόρτας του αυτοκινήτου. Αυτό που σημειώνεται στα ίδια τα ελαστικά είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση, όχι η πίεση που θέλεις.

6. Μάθε πώς και πού θα τα  αγοράσεις. Τα ελαστικά είναι ακριβά αλλά μπορείς να κυνηγήσεις μία προσφορά ή κάποια έκπτωση. Υπάρχουν πολλές επιλογές καταστημάτων για να επιλέξεις, από συνοικιακά καταστήματα, e –shops, αλλά και μεγάλες εμπορίες. Οι περισσότεροι προσφέρουν και extra υπηρεσίες όπως εγκατάσταση των ελαστικών ή αλλαγή λαδιού, ακόμα και check up στα φρένα και ευθυγράμμιση.
 

 

ΕΛΑΣΤΙΚΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός