Ο απόλυτος οδηγός αγοράς για αγορά ελαστικών

Διαβάστηκε από 5128 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/5/2019

Τι πρέπει να ξέρω–Τι χρειάζεται να κάνω step by step!

 
Γνωρίζουμε πως τα ελαστικά φθείρονται αργά μα σταδιακά κατά την επαφή τους με τον ατμοσφαιρικό αέρα και από την έκθεση τους στον ήλιο.

Επίσης ξέρουμε πως πρέπει να τα αλλάζουμε μετά από 5 χρόνια ανεξαρτήτως των χιλιομέτρων που τους έχουμε κάνει.

Πριν την αγορά των νέων ελαστικών μας, πρώτο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η αμεσότητα της συγκεκριμένης αγοράς. Ελέγχουμε αν υπάρχουν σημάδια φθοράς λόγω του χρόνου που τα «φοράμε» ή της χρήσης που τους επιφυλάξαμε (π.χ. χαρακιές, «καρούμπαλα») στα ελαστικά μας. Σε αυτή τη περίπτωση προγραμματίζουμε την άμεση αντικατάστασή τους.

Επίσης, σημάδια που μπορούν να μας οδηγήσουν σε έλεγχο των ελαστικών μας είναι η συχνότερη και αναίτια ενεργοποίηση των συστημάτων ABS και αντισπίν.

Είδη ελαστικών Κάθε ελαστικό έχει  την δική του λειτουργία και χαρακτηριστικά, που τα κάνει κατάλληλα στις διάφορες καιρικές συνθήκες και στο είδος τους οδικού δικτύου, που ινείται ένα αυτοκίνητο. Έτσι λοιπόν τα ελαστικά χωρίζονται σε χειμερινά, θερινά, onroad, offroad, all season, χαμηλού προφίλ κ.οκ. Κάθε ένα από αυτά τα ελαστικά έχει διαφορετικό τρόπο σχεδίασης – κατασκευής, ώστε να πλεονεκτούν στις ανάλογες συνθήκες οδήγησης. Φυσικά δεν κάνουν όλα τα ελαστικά για όλες τις δουλειές και η επιλογή τους θα πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και προσοχή.  Ένα χειμερινό ελαστικό για παράδειγμα είναι ιδανικό για οδήγηση τον χειμώνα, σε δρόμους παγωμένους από το χιόνι, ωστόσο φθείρεται πολύ εύκολα, από τις  υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Επιλογή διάστασης ελαστικών

Αν καταλήξουμε πως χρειαζόμαστε αντικατάσταση των ελαστικών μας, πρέπει να αποφασίσουμε για τη διάσταση την οποία θα επιλέξουμε. Σίγουρη λύση η αγορά της διάστασης που προτείνεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας (το γράφει στο manual του αυτοκινήτου μας ή και στις κολώνες των πλαϊνών θυρών του αυτοκινήτου μας).
 
Πόσοι όμως άραγε ξέρουν να αναγνωρίζουν την σημειολογία, που αναγράφει το μέγεθος των ελαστικών;

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ελαστικό που έχει μέγεθος 195/50/15 R 15. Τo 195 δείχνει το πλάτος του ελαστικού μετρημένο σε χιλιοστά, ενώ ο αριθμός 50 αναφέρεται στο ύψος του πλαϊνού, ωστόσο δεν πρόκειται για χιλιοστά, αλλά σε ποσοστό επί το πλάτος. Για να βγάλουμε, οπότε το ύψος θα πρέπει να κάνουμε την πράξη 195 x 0,50 = 107,25 mm. Στην συνέχει το γράμμα R δείχνει την αρχιτεκτονική του ελαστιού, που στην περίπτωση μας είναι Radial. Tέλος, το 15 προδίδει το μέγεθος της ζάντας, μετρημένο σε ίντσεςΑν θέλετε, για λόγους βελτίωσης των επιδόσεων & της εμφάνισης του αυτοκινήτου σας, να επιλέξετε άλλη από την επίσημα προτεινόμενη διάσταση, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένους παράγοντες. Οι διαστάσεις του ελαστικού βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις διαστάσεις της ζάντας, τόσο με τη διάμετρό της όσο και με την απόσταση μεταξύ των άκρων της ζάντας όπου πατάει το ελαστικό (αυτό που λέμε “rim”). Ταιριάζουμε λοιπόν, την διάσταση του ελαστικού με τη διάμετρο της ζάντας (π.χ. δεν μπορούμε να επιλέξουμε ελαστικό κατάλληλο για ζάντα 15 ιντσών και να θέλουμε να το ταιριάξουμε με ζάντα διαμέτρου 18 ιντσών). Βέβαια η πραγματική τελική φόρμα-μορφή που θα πάρει το ελαστικό εξαρτάται από το rim της ζάντας. Αν το rim είναι στενό τότε το ελαστικό θα πιεστεί υπερβολικά (θα φουσκώσει πάνω από το κανονικό, εκτός ζάντας και οι επιδόσεις του θα μειωθούν). Αν το rim είναι ευρύ, έχουμε τον κίνδυνο να διαλύσουμε το ελαστικό μας ενώ κινούμαστε με υψηλή ταχύτητα.

 Ένας πρακτικός κανόνας που μπορούμε να ακολουθήσουμε λέει πως: τα ελαστικά όπου το προφίλ τους, σε ποσοστό και όχι σε χιλιοστά (mm), είναι 50+, μπορούν να συνδυαστούν με ζάντες όπου το rim τους είναι 70% του πλάτους του ελαστικού. Π.χ. Ελαστικό με διάσταση 255/50 R16 (προφίλ ελαστικού = 50% και πλάτος ελαστικού = 255mm = 10,04 ίντσες) μπορεί να ταιριάξει με ζάντα με rim (0,7 x 10,04 = 7,028,  7 ίντσες).

Τα ελαστικά όπου το προφίλ τους είναι από 45 και κάτω, μπορούν να συνδυαστούν με ζάντες όπου το rim τους είναι 85% του πλάτους του ελαστικού. π.χ. Ελαστικό με διάσταση 255/45R17 (προφίλ ελαστικού = 45% και πλάτος ελαστικού = 255mm = 10,04 ίντσες) μπορεί να ταιριάξει με ζάντα με rim (0,85 x 10,04 = 8,534,  8,5 ίντσες).
Τι πρέπει να ξέρετε για την ηλικία των ελαστικών
 
Η ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού  δεν παίζει ρόλο στις επιδόσεις του με την προϋπόθεση ότι αποθηκεύεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Επειδή στη πράξη βέβαια, είναι δύσκολο τα ελαστικά να φυλάσσονται στις ιδανικές συνθήκες, οι experts της αγοράς, προτείνουν να αποφεύγουμε τα ελαστικά με ηλικία μεγαλύτερη των 3 ετών.
 
Ωστόσο για να μην αναρωτιέστε αν τα ελαστικά που θέλετε να αγοράσετε είναι «φρέσκα» ή «μπαγιάτικα», τσεκάρετε απλά την ημερομηνία παραγωγής.  Αυτή θα την βρείτε δεξιά από την σήμανση DOT με τη μορφή ενός τετραψήφιου αριθμού. Οι δύο πρώτοι αριθμοί δείχνουν την εβδομάδα που φτιάχτηκαν και τα δύο τελευταία το έτος. Για παράδειγμα ένα ελαστικό με αριθμό 1509, έχει παραχθεί την 15η εβδομάδα του 2009.

«Πατάτε» παραπάνω το γκάζι;

Οι διαφορετικοί δείκτες ταχύτητας των ελαστικών έχουν σχεδιαστεί με στόχο την κάλυψη διαφορετικών οδηγικών αναγκών (και όχι ως μέσο αξιολόγησης του ποιο ελαστικό είναι καλύτερο-χειρότερο). Πρέπει να γνωρίζουμε πως το υλικό κατασκευής του ελαστικού με το μεγαλύτερο δείκτη ταχύτητας έχει ως αποτέλεσμα τη διαφορετική συμπεριφορά του, από πλευράς θερμοκρασίας και πρόσφυσης, σε χαμηλή ταχύτητα. Δεν υπάρχει λόγος να τοποθετούμε ελαστικά με δείκτη ταχύτητας μεγαλύτερης από αυτήν που προβλέπει ο κατασκευαστής του οχήματός μας αφού θα επιβαρυνθούμε οικονομικά χωρίς ιδιαίτερο όφελος.

Ο συγκεκριμένος δείκτης δηλώνει τη μέγιστη ταχύτητα την οποία «σηκώνουν» (αντέχουν) τα ελαστικά. Περιγράφεται με ένα γράμμα από το λατινικό αλφάβητο. Η αντιστοιχία  παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί.
  


Τι ισχύει με το δείκτη φορτίου

Ο δείκτης φορτίου αφορά στο μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος ανά ελαστικό. Τα ελαστικά που θα τοποθετήσουμε στο αυτοκίνητο μας πρέπει να έχουν δείκτη φορτίου τέτοιο ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί το μεικτό βάρος του.

Για να επιλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη φορτίου (και να μην έχουμε φαινόμενα αστάθειας κατά την κίνηση του αυτοκινήτου μας)  διαιρούμε το μέγιστο μεικτό βάρος του οχήματος διά 4 και το αποτέλεσμα της διαίρεσης το συγκρίνουμε με τις αντιστοιχίες που παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα.


 
Ελαστικά πιστοποιημένα σύμφωνα με το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 
Αναφορικά η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη έχει θεσπίσει το σύστημα προδιαγραφών και πιστοποίησης ECE Regulation 30. Κάθε ελαστικό  το οποίο είναι εναρμονισμένο με τους συγκεκριμένους κανονισμούς και πρότυπα διαθέτει και την απαραίτητη σήμανση έγκρισης.  Αυτή βρίσκεται στην πλευρά του ελαστικού με ένα σήμα«Ε» ή «e» μέσα σε ένα κύκλο ή παραλληλόγραμμο, μαζί με έναν μονοψήφιο ή διψήφιο αριθμό που δείχνει την χώρα η οποία έλεγξε και πιστοποίησε το ελαστικό.
 
Στο παρακάτω πίνακα παρατίθενται οι κωδικοποιήσεις κάθε χώρας.


 
Πόσο καιρό θα κρατήσει το ελαστικό;
 
Αυτή είναι μία καλή ερώτηση, η οποία όμως μπορεί να απαντηθεί μέσω του δείκτη φθοράς.  Πρόκειται για ένα ειδικό κατασκευασμένο τμήμα του ελαστικού, στο οποίο είναι ενσωματωμένος δείκτης, ο οποίος δείχνει σε ποιο σημείο φθοράς έχει φτάσει το ελαστικό σας, ώστε να αλλαχτεί. Στην ουσία δείχνει πότε το πάχος πέλματος έχει φτάσει στα 3 χιλιοστά, όταν δηλαδή είναι καλό για την ασφάλεια μας, να αντικαθιστούμε τα ελαστικά μας. Ένα καινούριο ελαστικό έχει βάθος πέλματος 8 χιλιοστά και έχεις ενσωματωμένους 6 TWI δείκτες φθοράς.


 
Το φρενάρισμα και η θερμοκρασία
 
Ο δείκτης πρόσφυσης  δείχνει το πόσο καλά μπορείτε να φρενάρετε με τα ελαστικά σας σε βρεγμένο οδόστρωμα. Οι τιμές αναγράφονται με το λατινικό αλφάβητο, όπως   ΑΑ, Α, Β και C, με καλύτερη επίδοση την πρώτη.

Από την άλλη ο δείκτης θερμοκρασίας δείχνει το πόσο καλά ανταποκρίνεται το ελαστικό, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Όσο ζεσταίνεται το λάστιχο, διασπάται το υλικό, με το ποίο είναι φτιαγμένο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής του.  Έτσι λοιπόν το ελαστικό με δείκτη θερμοκρασίας Α έχει την μεγαλύτερη αντοχή.

Τι βάζουμε σε λάσπη ή χιόνι;
 

Βάζουμε κατάλληλα ελαστικά. Αυτά που έχουν ένδειξη M & S. Αυτά τα ελαστικά έχουν τις κατάλληλες γεωμετρικές απαιτήσεις και το κατάλληλο σχεδιασμό με ειδικές αυλακώσεις,  που απομακρύνουν την λάσπη και το χιόνι.

 

ΕΛΑΣΤΙΚΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός