Ραγδαίες αλλαγές & νέες τάσεις στην αγορά!

18682 Επισκέψεις στο άρθρο

Η εταιρεία που εκπροσωπεί στην Ελλάδα, αποτελεί "βαρόμετρο" των εξελίξεων και των τάσεων της διεθνούς αγοράς. Τα προηγμένης τεχνολογίας ελαστικά τους ξεχωρίζουν σε επιδόσεις και κατακτούν πρωτιές σε διεθνή tests και μερίδια στην αγορά των premium ελαστικών.

ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με κορυφαία στις κατηγορίες τους προϊόντα. Με ομάδα έμπειρων συνεργατών που ανταποκρίνονται με ευελιξία, δημιουργικότητα (και αντοχές) και στις "αναταράξεις" της πανδημίας. Με "μάχιμη" και πετυχημένη προσωπική πορεία στον, απαιτητικό και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό, κλάδο των ελαστικών οχημάτων. Μιλάμε για τον (και με τον) Κο Κωνσταντίνο Καζούρη. Με την επαγγελματική του ιδιότητα, ως Πρόεδρος και Εμπορικός Διευθυντής Επιβατικών Ελλάδας, Κύπρου, της Goodyear Hellas,  μας μιλά για την αγορά των Ελαστικών "σε καιρούς πανδημίας". Οι νέες τάσεις αγοράς και καταναλωτών αλλά  και το "πώς βλέπει η Goodyear τα πράγματα" στην Ελλάδα. Διαβάστε και θα μάθετε πολλά και χρήσιμα.


Κύριε Καζούρη, ξεκινώντας πείτε μας λίγα λόγια για τον κλάδο των ελαστικών φέτος και κάποιες προβλέψεις  χρονιάς.

Τα επιχειρηματικά μας πλάνα για το2020 τα οποία είχαμε θέσει την προηγούμενη χρονιά άλλαξαν δραστικά με την έλευση της πανδημίας. Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης τουCovid-19 πάρθηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης στην Ευρώπη και διεθνώς. Διαπιστώσαμε ένα πλήγμα στις μετακινήσεις με την εφαρμογή αυτών των μέτρων από τις κυβερνήσεις και τις αρχές στην Ευρώπη.

Καθώς οι άνθρωποι περιόρισαν τις μετακινήσεις τους είδαμε μειώσεις στις παραγγελίες των ελαστικών αντικατάστασης εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης καθώς επίσης μείωση και σε όγκο ελαστικών Πρώτης Τοποθέτησης, λόγω της χαμηλής ζήτησης και της μειωμένης παραγωγής νέων αυτοκινήτων. Η ζήτηση για όλους τους τύπους ελαστικών, δηλαδή επιβατικών, φορτηγών & λεωφορείων και μοτοσυκλετών, κατέγραψε σημαντικές μειώσεις τόσο κατά το δεύτερο τρίμηνο όσο και το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρά το γεγονός ότι είχαμε μία αργή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, διανύουμε τώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η ανάκαμψη αυτή έχει διακοπεί. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατασκευαστών Ελαστικών- ETRMA (European Tyre & Rubber Manufacturers Association-ETRMA) το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είναι ήδη εμφανής μία επιβράδυνση των πωλήσεων λόγω Covid. Ωστόσο, η συνολική επίπτωση του Covid 19 είναι ακόμα πιο εμφανής στο τρίτο τρίμηνο που επηρεάζει όλες τις γραμμές παραγωγής ελαστικών, ειδικά των επιβατικών και Μoto.

Στα επιβατικά ελαστικά υπάρχει μία πτώση όγκου της τάξεως του 14 %για τους πρώτους εννιά μήνες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο κλάδος των ελαστικών για Μoto εμφανίζει πτώση όγκου της τάξεως του 12 %. Ο κλάδος των Φορτηγών ελαστικών εμφανίζει μικρότερη πτώση, ωστόσο υπάρχει πτώση 8 % σε  σχέση με πέρυσι. Η πρόγνωση για το έτος παραμένει αβέβαιη με μία αναμενόμενη διψήφια πτώση στις πωλήσεις σε όλους τους κλάδους ελαστικών.
 
Σε ποιες ριζικές αλλαγές προχώρησε η εταιρία σας ως απάντηση στην κρίση του Covid-19;
 

Προχωρήσαμε σε άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για να προσαρμοστούμε στην κατάσταση, επιδιώκοντας να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους πελάτες και κάνοντας τα μέγιστα για να προστατέψουμε την υγεία των συνεργατών, πελατών και καταναλωτών μας.

Οι ομάδες της Goodyear επέδειξαν μοναδική ευελιξία σε ένα μοντέλο εργασίας από το σπίτι όπου αυτό κατέστη εφικτό. Στην περιοχήEMEA (Europe, Middle-East, Africa), κάναμε επιτυχώς τη μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία όπου ήταν δυνατό, ενώ διατηρήσαμε τα ίδια επίπεδα παραγωγικότητας χωρίς αξιοσημείωτες παύσεις στην παροχή των υπηρεσιών μας.

Το Μάρτιο, παγκοσμίως όλα τα εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή ελαστικών ενώ στην περιοχή EMEA διέκοψαν εντελώς την παραγωγή. Το δεύτερο τρίμηνο η εταιρία ολοκλήρωσε μία φάση επανεκκίνησης που περιλάμβανε την έναρξη παραγωγής των εργοστασίων η οποία και δεν έχει επηρεαστεί κατά το δεύτερο κύμα του Covid-19. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, παραμένουμε επικεντρωμένοι στη διασφάλιση της υγείας των υπαλλήλων μας, στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών και καταναλωτών μας στην υποστήριξη των μαρκών μας, καθώς επίσης και στην ορθή διαχείριση του κόστους και του εργατικού δυναμικού μας.
 
Ποιες είναι οι τάσεις που βλέπετε στην αγορά;
 
Στον κλάδο μας έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό ραγδαίες αλλαγές στη συμπεριφορά και τις προσδοκίες των καταναλωτών. Οι καταναλωτές αναζητούν μια πιο άνετη εμπειρία αγοράς ελαστικών και ταυτόχρονα αλλάζουν τα ίδια τα χαρακτηριστικά που αναζητούν από τα ελαστικά τους.

Επιδιώκουν να μειώσουν τη συχνότητα αλλαγής των ελαστικών εστιάζοντας κυρίως στο κόστος, στην διάρκεια ζωής και στην δυνατότητα των ελαστικών να ανταπεξέρθουν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Αυτό έχει επιφέρει αύξηση της κατηγορίας των all-season ελαστικών καθώς και ζήτηση νέων προϊόντων που μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση.

Διαπιστώνουμε επίσης την αύξηση της κατηγορίας ελαστικών για ελαφρά φορτηγά ως άμεση συνέπεια της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της παράδοσης last-mile. Αν αναλογιστούμε επίσης την εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι εκτός από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μία από τις πιο ορατές τάσεις είναι ο εξοπλισμός των οχημάτων με ελαστικά μεγαλύτερων διαστάσεων, που οφείλονται στην ανάπτυξη συγκεκριμένων κατηγοριών (π.χ. SUV), και από την άλλη πλευρά, στην τάση των κατασκευαστών αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν ελαστικά μεγαλύτερων διαστάσεων και σε άλλες κατηγορίες αυτοκινήτων, όλο και πιο συχνά.
 
Έχετε καταγράψει κάποια σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες των καταναλωτών για τα ελαστικά τους κατά την περίοδο του Covid και πώς ανταποκρίθηκε η εταιρίας σας σε αυτές;
 
Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια συγκεκριμένη αλλαγή ειδικά τον τελευταίο χρόνο, αλλά μπορούμε να αναφερθούμε στις τάσεις που έχουμε ήδη περιγράψει προηγουμένως. Η ανάπτυξη της κατηγορίας all-season ελαστικών είναι ταχύτατη, αν και η συγκεκριμένη κατηγορία εξακολουθεί να είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις κατηγορίες θερινών και χειμερινών ελαστικών. Παρατηρήσαμε 26% μέση ετήσια ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι επίσης μια κατηγορία ελαστικών από την οποία οι οδηγοί έχουν υψηλές προσδοκίες, απαιτώντας ένα προϊόν που είναι ισορροπημένο και μπορεί να προσφέρει υψηλή απόδοση σε όλες τις οδικές και καιρικές συνθήκες. Η Goodyear έχει μια μακρά και επιτυχημένη ιστορία στα all-season ελαστικά, με περισσότερες νίκες δοκιμών σε κορυφαίες ανεξάρτητες ευρωπαϊκές εκδόσεις αυτοκινήτου από οποιαδήποτε άλλη μάρκα, και η παράδοση συνεχίζεται με επιτυχία με το νέο ελαστικό Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, το οποίο πρόσφατα ανακηρύχθηκε νικητής στις δοκιμές του φημισμένου γερμανικού περιοδικού Auto Bild και της ιστοσελίδας Tyre Reviews.
 
Η Goodyear έχει επίσης αναπτύξει νέα τεχνολογία υλικών που ξεπερνά την παραδοσιακή ισορροπία μεταξύ πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα και φθοράς πέλματος, προσφέροντας στους πελάτες κορυφαία πρόσφυση σε βρεγμένo οδόστρωμα και φθορά πέλματος σε ελαστικά μακράς διαρκείας.

Το θερινό ελαστικό EfficientGrip Performance 2 είναι ένα ελαστικό με βελτιωμένη φθορά πέλματος και προσφέρει εντυπωσιακά, εκτιμώμενη κατά 50% μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση από τον προκάτοχό του. Τα ελαστικά αυτά υπεραποδίδουν σε σχέση με τον πλησιέστερο ανταγωνιστή σε δοκιμές χιλιομετρικής απόδοσης, ο οποίος είναι η Michelin κατά 20 %, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να οδηγήσετε με EfficientGrip Performance 2 επιπλέον 11.000 km, διαφορά που για πολλούς καταναλωτές είναι η ετήσια χιλιομετρική απόδοση του οχήματός τους.
 
Τέλος, μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι η Goodyear συνεργάζεται με όλους τους κύριους Κατασκευαστές Αυτοκινήτων Πρώτης Τοποθέτησης Ελαστικών (OEM) στην ηλεκτρική και υβριδικής μορφής κινητικότητα και ότι οι μισές από τις πρώτες τοποθετήσεις ελαστικών μας στην Ευρώπη αφορούν ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη πρώτη τοποθέτηση ελαστικών αφορά το εντυπωσιακό  όχημα Porsche Taycan, που είναι ηλεκτρικό μοντέλο. Η Goodyear θα προμηθεύσει την Porsche Taycan τόσο με θερινά όσο και με χειμερινά ελαστικά. Επιπλέον η Goodyear έχει επιλεγεί ως επίσημος προμηθευτής ελαστικών και ιδρυτικός συνεργάτης για την πρώτη σειρά αγώνων ηλεκτρικών multi-brand touring οχημάτων, το Pure ETCR.
 
Κλείνοντας, μπορείτε να μοιραστείτε άλλες σκέψεις για τη χρονιά και τη στρατηγική κατεύθυνση της Goodyear;
 
Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η βιομηχανία μας στη
διατήρηση του κόσμου σε κίνηση, είτε πρόκειται για τη μεταφορά κρίσιμων αγαθών, τροφίμων και φαρμάκων, είτε η παροχή κίνησης στο προσωπικό έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει και να σώσει ζωές ή απλά η δυνατότητα να οδηγήσετε το αυτοκίνητο μόνοι σας με ασφάλεια, μεταφέροντας τα παιδιά σας στο σχολείο.

Η δουλειά μας είναι να εξασφαλίζουμε αυτήν την κινητικότητα, διευκολύνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις. Η Goodyear υπήρξε, είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος κινητικότητας.
 
Κωνσταντίνος Καζούρης,
Πρόεδρος και Εμπορικός Διευθυντής Επιβατικών Ελλάδας Κύπρου
Goodyear Hellas
 

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Eλαστικά αυτοκινήτου , Τιμές ελαστικών, Δόσεις , Premium Eλαστικά, Quality Ελαστικά, Discount Ελαστικά, Εμπορίες ελαστικών Αττικής, Bridgestone, Pirelli, Michelin, Hankook, Continental, Goodyear, Dunlop, Toyo, Yokohama, Cooper, General, Tire, Vredestein, Fulda, Falken, BFGoodrich, Lassa, Tristar, Insa, Turbo, Rotalla, Torque, Nankang, Imperial, Maxxis, Achilles, Aeolus, Alliance, Annaite, Antares, Aoteli, Aplus, Apollo, Aptany, Arivo, Atlas, Atturo, Austone, Autogreen, Autogrip, Avon, Barkley, Barum, Berlin , Tires, BFGoodrich, BKT, Blacklion, Blackstar, Bridgestone, Camac, Ceat, Centara, Chengshan, Coker, Comforser, Compasal, Compass, Continental, Cooper, CST, Dayton, Debica, Deli, Tire, Delinte, Diamond, Back, Diplomat, Double, Coin, Doublestar, Dunlop, Duraturn, Duro, EP, tyres, ESA, Tecar, Eurotyre, Event, Evergreen, Falken, Federal, Fedima, Firemax, Firestone, Fortuna, Fortune, Fulda, Fullrun, General, Tire, Gislaved, Giti, Goalstar, Goform, Goodride, Goodyear, Gremax, Grenlander, Gripmax, GT-Radial, Habilead, Haida, Hankook, Headway, Heidenau, Hifly, Hilo, Horizon, Imperial, Infinity, Insa, Turbo, Interstate, Journey, Tyre, Joyroad, Kama, Kapsen, Kelly, Kenda, Khefren, Kinforest, King, Meiler, Kings, Tire, Kingstar, Kleber, Kormoran, Kumho, Landsail, Lanvigator, Lassa, Laufenn, Leao, Lexani, Linglong, Mabor, Marshal, Mastersteel, Matador, Maxtrek, Maxxis, Mazzini, Meteor, Michelin, Milestone, Minerva, Mirage, Momo, Nankang, Neolin, Nexen, Nitto, Nokian, Nordexx, Nortenha, Novex, Onyx, Orium, Ovation, Pace, Paxaro, Petlas, Pirelli, Pneumant, Powertrac, Premiorri, Presa, Prestivo, Radar, Retro, Riken, Roadcruza, Roadhog, Roadmarch, Roadstone, Rockstone, Rosava, Rotalla, Routeway, Rovelo, Royalblack, Saetta, Sailun, Sava, Sebring, Security, Seiberling, Semperit, Silverstone, Sonar, Speedways, Sportiva, Star, Performer, Starco, Starfire, Starmaxx, Sumitomo, Sunfull, Sunitrac, Sunny, Sunwide, Superia, Syron, T-Tyre, Taurus, Tecnica, Three-A, Tigar, Toledo, Tomket, Torque, Tourador, Toyo, Tracmax, Trazano, TRI-ACE, Triangle, Tristar, Tyfoon, Unigrip, Uniroyal, VEE-Rubber, Viatti, Viking, Vitour, Voyager, Vredestein, Wanda, Wanli, Westlake, Windforce, Winrun, Yokohama, Zeetex, Zeta, Αναρτήσεις, Ζυγοστάθμιση, Ευθυγράμμιση, Ζάντες, Θερινά ελαστικά, All season ελαστικά, Suv ελαστικά, 4Χ4 ελαστικά, Runflat ελαστικά, Χειμερινά ελαστικά, 4 εποχών ελαστικά,195/50/15, 225/45/17, 195/55/16, 205/55/16.