Χαμηλής αντίστασης ελαστικά = Οικονομία στην κατανάλωση!

Χαμηλής αντίστασης ελαστικά = Οικονομία στην κατανάλωση!

Η αντίσταση κύλισης ελαστικών επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Η αντίσταση κύλισης ελαστικών επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

  • Χαμηλής αντίστασης ελαστικά = Οικονομία στην κατανάλωση!
  • Η αντίσταση κύλισης ελαστικών επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης μειώνουν την κατανάλωση

17319 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/12/2022

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την αυτονομία του αυτοκινήτου σου, ωστόσο πολλοί δε γνωρίζουν ότι τα ελαστικά μπορούν να μειώσουν αισθητά την κατανάλωση του καυσίμου. Τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης είναι μία από τις λύσεις, που θα μειώσουν τις επισκέψεις σου στο βενζινάδικο!

ΕΛΑΣΤΡΑΚ ΑΕ

Πως μπορούν τα ελαστικά να επηρεάσουν την κατανάλωσή σου;

Η απάντηση είναι ναι. Τα ελαστικά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην αυτονομία του αυτοκινήτου σου, καθώς και στην κατανάλωση του καυσίμου. Μιλώντας με νούμερα, το 20% έως 30% της κατανάλωσης καυσίμου ενός οχήματος και το 24% των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων σχετίζονται με τα ελαστικά, ενώ επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση καυσίμου κυρίως μέσω της αντίστασης κύλισης.
 


Η αντίσταση κύλισης ελαστικών επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Η αντίσταση κύλισης ελαστικών επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τι είναι η αντίσταση κύλισης;

Τα ελαστικά είναι το μόνο μέρος του αυτοκινήτου που έρχεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα. Η κύλιση του τροχού, ουσιαστικά οφείλεται στη δύναμη της τριβής του ελαστικού με την επιφάνεια τριβής (στην περίπτωσή μας το οδόστρωμα) που υπερνικά τη δύναμη της αδράνειας. Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που εμπλέκονται στην αντίσταση κύλισης και στην οικονομία καυσίμου, όπως η ποιότητα του δρόμου και η αντίσταση του αέρα. Τα ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης χρησιμοποιούν μοντέρνο σχεδιασμό πέλματος και νέα υλικά για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα βενζίνης ή ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την κίνηση του αυτοκινήτου.
 

Η «σχέση» του πέλματος με το οδόστρωμα

Κάπως έτσι, γίνεται κατανοητό ότι τα πέλματα των ελαστικών κατέχουν ένα σημαντικό ρόλο, οπότε αν αυτά είναι φθαρμένα όχι μόνο βλάπτουν το χειρισμό, αλλά είναι πολύ πιθανό να γλιστρούν περισσότερο στο δρόμο, κάτι που σημαίνει πως ο κινητήρας αναγκάζεται να «δουλέψει» περισσότερο για να κινηθεί το όχημα. Συνεπώς, τα φθαρμένα ελαστικά αυξάνουν αισθητά την κατανάλωση του καυσίμου, σε σχέση με τα καινούργια και διατηρημένα.

Πως όμως επηρεάζεται η κατανάλωση; Το 35% με 50% της αντίστασης κύλισης προέρχεται όπως είπαμε από τα πέλματα. Ορισμένες ενώσεις πέλματος μπορούν να μειώσουν πολύ την εν λόγω αντίσταση, ενώ όσο πιο ρηχό τόσο πιο αποδοτικό είναι στα καύσιμα. Βέβαια, ο μέσος οδηγός χρειάζεται ένα ελαστικό με βαθύ πέλμα ώστε να φρενάρει εύκολα και με ασφάλεια σε περίπτωση βροχής. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση και για το λόγο αυτό, πρέπει να επιλέγεις πάντα τον κατάλληλο τύπο ελαστικού για κάθε τύπο οδήγησης.
 

Το μέγεθος του ελαστικού παίζει ρόλο

Τα μεγαλύτερα ελαστικά έχουν επίσης υψηλότερη αντίσταση κύλισης από τα μικρότερα ελαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούν περισσότερη  προσπάθεια για να κυλίσουν. Έτσι λοιπόν, στο «σταμάτα-ξεκίνα» το μικρότερο ελαστικό θα ήταν η καλύτερη επιλογή, μόνο και μόνο επειδή απαιτείται λιγότερη ισχύς. Ωστόσο, όταν οδηγείς σε αυτοκινητόδρομο με υψηλές ταχύτητες, τα μεγαλύτερα ελαστικά είναι πιο αποδοτικά στην αυτονομία καυσίμου και αυτό γιατί μπορεί να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση στην ίδια κίνηση, σε σύγκριση με το μικρότερο.

Μερικά tips για το μέγεθος και το βάρος του ελαστικού είναι πως για κάθε ίντσα που προσθέτεις σε μέγεθος τροχού, αντισταθμίζεις μειώνοντας το ύψος του πλευρικού τοιχώματος.
 
 
Χαμηλής αντίστασης ελαστικά = Οικονομία στην κατανάλωση!

  • Η αντίσταση κύλισης ελαστικών επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.
  • Τα χαμηλής αντίστασης κύλισης έχουν μοντέρνο σχεδιασμό πέλματος.
  • Χρησιμοποιούν άλλα υλικά κατασκευής.
  • 25% της κατανάλωσης του αυτοκινήτου σχετίζεται με τα ελαστικά του.
Με βενζίνη/diesel να «φλερτάρουν» στα 2 ευρώ, γιατί να μην επιλέξεις χαμηλής αντίστασης ελαστικά και για λόγους οικονομίας; Εσύ τι λες;