Οι σχάρες και οι μπαγκαζιέρες αυξάνουν τον αεροδυναμικό συντελεστή του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η κατανάλωση.
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Οι σχάρες και οι μπαγκαζιέρες αυξάνουν τον αεροδυναμικό συντελεστή του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η κατανάλωση.

Ρίξε την κατανάλωση: Οδήγα με σωστές στροφές & σχέση στο κιβώτιο

18.847 Επισκέψεις στο άρθρο

Επειδή δεν θέλετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας να είναι μονίμως ένας τρύπιος κουμπαράς που του πετάτε χρήματα και αυτός αδειάζει, διαβάστε τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα, υιοθετώντας ένα οικονομικό στιλ οδήγησης και γνωρίζοντας μικρά μυστικά οικονομίας.

Η οικονομία καυσίμου είναι κάτι που απασχολεί έντονα τον μέσο οδηγό, μιας και η τιμή του λίτρου καυσίμου συνεχώς ανεβαίνει. Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους οδήγησης μπορούμε να επιτύχουμε ένα χαμηλό νούμερο κατανάλωσης, κοντά στο εργοστασιακό, ώστε να διανύσουμε περισσότερα χιλιόμετρα, με λιγότερα λίτρα καυσίμου και με πιο γεμάτη…τσέπη. 

Υπάρχουν αρκετά tips και τεχνικές, για να κρατάμε την κατανάλωση του αυτοκινήτου μας χαμηλά.

Υπάρχουν αρκετά tips και τεχνικές, για να κρατάμε την κατανάλωση του αυτοκινήτου μας χαμηλά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 
Η λύση βρίσκεται στον «οικονομικό» τρόπο οδήγησης, παράλληλα με την αποφυγή ορισμένων «κακών» συνηθειών. Και επειδή γιορτές πλησιάζουν και όλο και κάπου θα πάτε καλό είναι να ξέρετε πως θα περιορίσετε το κόστος του ταξιδιού που ετοιμάζετε.
 

Εύρος λειτουργίας

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξοικονομήσουμε καύσιμα, είναι να λειτουργούμε τον κινητήρα σε ένα εύρος στροφών που να βρίσκεται κοντά στη μέγιστη ροπή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής. Έτσι, θα καταναλώνουμε το ελάχιστο δυνατό καύσιμο, ενώ πάντα θα έχουμε τον κινητήρα διαθέσιμο, όταν θα χρειαστούμε να επιταχύνουμε.
 

Τρόπος οδήγησης

Όταν οδηγείτε μέσα στην πόλη ανεβάζοντας γρήγορα ταχύτητες και έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σχέση, η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί μέχρι και 51% ενώ οι ομαλές επιταχύνσεις προσφέρουν οικονομία μέχρι και 35%. Σβήνοντας τον κινητήρα σε μεγάλες στάσεις αλλά και διατηρώντας σταθερή ταχύτητα επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης κατά 7% και 2% αντίστοιχα. Σε εθνική οδό, αν πηγαίνετε με ταχύτητα από 120 έως 140 χλμ./ώρα, κάνετε μεγάλη οικονομία ενώ διατηρώντας σταθερή ταχύτητα μειώνετε την κατανάλωση κατά 6%. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μην προθερμαίνετε τον κινητήρα με το αυτοκίνητο σταματημένο. Ξεκινήστε άμεσα οδηγώντας αργά και αποφεύγοντας τις γρήγορες επιταχύνσεις.
 

Πίεση ελαστικών

Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας, αλλά και στην κατανάλωση καυσίμου. Όταν ένα ελαστικό έχει χαμηλότερη πίεση από αυτή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου, τότε οι τριβές του πέλματος με το δρόμο είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσουμε την πίεση του αέρα των ελαστικών παραπάνω από ό,τι ανακοινώνει ο κατασκευαστής, για να μειώσουμε κι άλλο την κατανάλωση, διότι επηρεάζουμε αρνητικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας.
 

Επιπλέον βάρος

Σε περίπτωση που μεταφέρουμε βαριά αντικείμενα (εργαλεία) στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου μας, τα οποία δε χρειαζόμαστε άμεσα, καλό θα είναι να τα ξεφορτώσουμε. Το επιπλέον αυτό βάρος επιβαρύνει τη λειτουργία του κινητήρα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο κατά τις μετακινήσεις μας. 
 

Χρήση κλιματισμού και ανοιχτό παράθυρο

Επιλέξτε συνετά αν θα χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας ή αν θα ανοίξετε το παράθυρο. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση, όμως αν η ταχύτητα κίνησης είναι κάτω από 80 χλμ./ώρα πιο οικονομική λύση είναι το ανοιχτό παράθυρο, ενώ από τα 80 χλμ./ώρα και πάνω ο κλιματισμός.
Συνέχεια του άρθρου >>>
Mercedes
Audi