Βραβεία AutoΤρίτη: Τα κορυφαία σε δοκιμές & μετρήσεις!

4.623 Επισκέψεις στο άρθρο (20/1/2020)

Ποιοι είναι ο πρωταθλητές του Elk Test, ποια μοντέλα «καίνε» με το σταγονόμετρο και ποια «κοκκαλώνουν» στο φρενάρισμα; Ποια είναι πρωταθλητές στην άνεση και την ασφάλεια; Αυτά είναι τα βραβεία του AutoΤρίτη, σύμφωνα με τις επιδόσεις που καταγράφουν στις απαιτητικές μας δοκιμές και μετρήσεις!


Όταν οι άλλοι φωτογραφίζουν, εμείς δοκιμάζουμε! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκετε «Μόνο στο AutoΤρίτη» πολλά θέματα που δεν πρόκειται να συναντήσετε αλλού, τα οποία περιλαμβάνουν πραγματικές μετρήσεις με προηγμένα μέσα και είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Κάποια εξ αυτών είναι η απαιτητική δοκιμασία αποφυγής κινδύνου (Elk Test που λέμε και στα ελληνικά), οι μετρήσεις κατανάλωσης και φρένων πάντα σε πραγματικές συνθήκες, οι μετρήσεις χώρου αποσκευών (η μέθοδος του Ταμερλάνου), μετρήσεις για την άνεση κ.ο.κ..

Ποιοι είναι όμως οι πρωταθλητές στις κατηγορίες που αναφέραμε; Ποια μοντέλα ανεβαίνουν στο πόντιουμ του Elk Test, ποια είναι οι εχθροί του βενζινά και ποια «κοκκαλώνουν» έχοντας τα καλύτερα φρένα; Ποια μοντέλα δεν «μασάνε» στις λακκούβες, ποια χωράνε τα περισσότερα μπαγάζια και ποια είναι τα πιο άνετα και ασφαλέστερα της χρονιάς που πέρασε; Το AutoΤρίτη επιβραβεύει τα μοντέλα που διέπρεψαν το 2019!

Καλύτερες επιδόσεις στο Elk Test
Η συντακτική ομάδα του AutoΤρίτη έχει μεταδώσει Live στο autotriti.gr, αλλά και στο facebook, το Elk Test περισσότερων από 50 μοντέλων της ελληνικής αγοράς. Ποια ήταν όμως τα μοντέλα που... έπιασαν τον τάρανδο από τα κέρατα και απέφυγαν τον υποτιθέμενο κίνδυνο με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα μέσα στο 2019; Πρώτη θέση για το Peugeot 208 που μπήκε στο διάδρομο της δοκιμασίας με 75 χλμ./ώρα! Το νέο μικρό της Peugeot διατηρεί ψηλά το λάβαρο της γαλλικής σχολής αποδεικνύοντας ότι μπορεί να στρίψει και με το παραπάνω στις απαιτητικές συνθήκες της δοκιμής για την έκτακτη αποφυγή κινδύνου.

Καλύτερες επιδόσεις σε φρένα
Από το Elk Test μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την οδική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου όμως, εκτός αυτού, σημαντικότατος παράγοντας κατ΄αρχήν είναι και οι επιδόσεις των μοντέλων στο φρενάρισμα. Ποιο μοντέλο πιστεύετε ότι «γαντζώνει» στο έδαφος στο 100-0 χλμ./ώρα; Η απάντηση έρχεται από την Ford με το Focus Vignale. Η premium έκδοση του δημοφιλούς μικρομεσαίου ακινητοποιήθηκε από τα 100 χλμ./ώρα σε 33,6 μέτρα, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση της χρονιάς.

Καλύτερες επιδόσεις σε κατανάλωση
Κάποτε η «μαγκιά» ήταν σε πόσες ώρες έφτανες Θεσσαλονίκη. Εδώ και χρόνια, όμως, η μαγκιά είναι πόσα έκαψες για να πας στη συμπρωτεύουσα ή όπου αλλού προτιμάς! Ποιο είναι, λοιπόν, το αυτοκίνητο που... χλευάζει τα πρατήρια υγρών καυσίμων και αποτελεί τον εχθρό του βενζινά; Μετά από εκατοντάδες δοκιμές, το πιο φειδωλό σε κατανάλωση καυσίμου μοντέλο για το 2019 είναι το αεριοκίνητο SEAT Ibiza TGI με τον 1.000άρη κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη και φυσικό αέριο) ισχύος 90 ίππων να «καίει» μόλις 4,2 λτ./100 χλμ. σε μικτό κύκλο.

Καλύτερη επίδοση σε χώρο αποσκευών
Οι κατασκευαστές ανακοινώνουν νούμερα για τον χώρο αποσκευών των μοντέλων τους ωστόσο η μέτρηση του «Ταμερλάνου» έδειξε πως τελικά υπάρχουν αποκλίσεις, γεγονός που προφανώς οφείλεται κυρίως στην διάταξη του χώρου των αποσκευών κάθε αυτοκινήτου. Η δοκιμασία που υποβάλλουμε όλα τα μοντέλα δίνει στο κοινό έναν τρόπο να αντιληφθεί καλύτερα τη διάταξη και το πόσο ευρύχωρο είναι το πορτ-μπαγκάζ ενός μοντέλου. Ο πρωταθλητής, που κερδίζει το φετινό βραβείο του AutoΤρίτη, είναι το Skoda Kodiaq με 652 λίτρα.

Τα πιο άνετα SUV
Καλοί οι χώροι, καλή η οικονομία σε κατανάλωση και τα δυνατά φρένα αλλά ποιος δε θέλει ένα αυτοκίνητο με υψηλά επίπεδα άνεσης; Εμείς μετρήσαμε με τη μέθοδο του καφέ πολλά από τα δημοφιλή ελληνικά μοντέλα και βραβεύουμε το πιο άνετο μικρό SUV και μικρομεσαίο SUV. Η hot κατηγορία των μικρών SUV έχει πρωτοπόρο στο θέμα της άνεσης το Citroen C3 Aircross με την ανάρτηση που σιδερώνει τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ ένα κλικ ψηλότερα, στα μικρομεσαία SUV, τα σκήπτρα κατέχει το Volvo XC40.

Καλύτερη επίδοση σε ασφάλεια
Ένας από τους σημαντικότερους τομείς για την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι τα επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσφέρει για τους επιβάτες και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Ο ανεξάρτητος οργανισμός του EuroNCAP κάθε χρόνο κάνει δοκιμές πρόσκρουσης σε όλα τα νέα μοντέλα που κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Ποιο είναι όμως το ασφαλέστερο αυτοκίνητο για το 2019 για τους ενήλικες και ποιο για τα παιδιά; Το βραβείο για το κομμάτι των ενηλίκων πηγαίνει στο Mazda CX-30 που κατέχει πλέον και το ρεκόρ σε αυτή την κατηγορία αφού συγκέντρωσε 99% βαθμολογία! Για τα παιδιά πρώτη στη βαθμολογία έρχεται η Mercedes CLA με 91% βαθμολογία.

Τα καλύτερα λάστιχα σε φρένα και Elk Test

Η βραδιά της απονομής έκλεισε με τα βραβεία για τα καλύτερα ελαστικά στις δοκιμές των φρένων και αποφυγής κινδύνου. Το AutoΤρίτη έκανε το μεγαλύτερο τεστ για ελαστικά που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το οποίο μεταδόθηκε live, δοκιμάζοντας σε στεγνό και βρεγμένο πολλά από τα best seller λάστιχα της ελληνικής αγοράς. Πρώτο στη δοκιμή αποφυγής κινδύνου ήρθε το Falken Ziex ZE310 με 74 χλμ./ώρα στο στεγνό και 72 χλμ./ώρα στο βρεγμένο, ενώ βασιλιάς στα φρένα χρίστηκε το Michelin Primacy 4 με το 80-0 χλμ./ώρα να πραγματοποιείται στα 24,5 μέτρα στο βρεγμένο και 24,6 μέτρα στο στεγνό.

Mercedes
Audi