• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Δίλιτρο μοτέρ Audi με 610+ άλογα (+video)

3.864 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/3/2019

Η Audi δημιούργησε έναν νέο τετρακύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 2,0 λτ. με ισχύ άνω των 610 ίππων που στροφάρει έως τις 9.500 σ.α.λ.! Μη χαίρεστε όμως... Θα χρησιμοποιηθεί μόνο στα αγωνιστικά μοντέλα της μάρκας στο DTM. Ακούστε τον να «ουρλιάζει» στο σχετικό βίντεο.

Η μόδα του downsizing πέρασε και στους αγώνες τουρισμού, με τρανό παράδειγμα τη γερμανική λίγκα DTM η οποία αποχαιρέτησε τα «θηριώδη» V8 σύνολα για χάρη των τετρακύλινδρων κινητήρων με υψηλή θερμική απόδοση. Έτσι, οι μηχανικοί της Audi τα έβαλαν κάτω με χαρτί και μολύβι και κατασκεύασαν έναν νέο τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα χωρητικότητας μόλις 2,0 λτ. που αποδίδει 610 άλογα (+30 άλογα boost) και έχει φάσμα λειτουργίας έως τις 9.500 σ.α.λ.. Δεν είναι πρωτοφανής στον κόσμο της αυτοκίνησης και των αγώνων αυτή η ιπποδύναμη από μοτέρ τέτοιου κυβισμού ωστόσο, δεν είναι και κάτι που συναντάς κάθε μέρα.
 

Χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από δύο χρόνια έρευνας, εξέλιξης και εργασιών για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κινητήρα βάρους 85 κιλών από την ομάδα μηχανικών της Audi. Μάλιστα, επειδή στο πρωτάθλημα DTM οι ομάδες πρέπει βάσει κανονισμού να χρησιμοποιούν τον ίδιο κινητήρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τον υπέβαλαν σε εξαιρετικά απαιτητικά τεστ αξιοπιστίας, περνώντας μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό στρατόπεδο, περισσότερες από 1.000 ώρες στο δυναμόμετρο. Μέρος των περιορισμένων του συγκεκριμένου πρωταθλήματος αφορά και στην κατανάλωση καυσίμου, εκεί όπου ο εν λόγω κινητήρας δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 95 κιλά καυσίμου ανά ώρα ή 100 κιλά/ώρα όταν είναι ενεργή η λειτουργία push-to-pass για προσπεράσεις. 

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε πως, η Audi θα τρέχει φέτος με το αγωνιστικό RS 5 DTM με βάρος λίγο κάτω από 1.000 κιλά, κάτι που μεταφράζεται προσεγγιστικά σε αναλογία 1 ίππου ανά 0,7 κιλά. Η έναρξη του πρωταθλήματος DTM θα γίνει στις 4 Μαΐου στην πίστα του Χόκενχαϊμ.
 

Tags: AUDI, DTM