Έρευνα αυτονομίας: Πόσα χιλιόμετρα κάνουν τα ηλεκτρικά στο ψύχος;

Έρευνα αυτονομίας: Πόσα χιλιόμετρα κάνουν τα ηλεκτρικά στο ψύχος;

Έρευνα αυτονομίας: Πόσα χιλιόμετρα κάνουν τα ηλεκτρικά στο ψύχος;

3.052 Επισκέψεις στο άρθρο (6/2/2024)

- Νορβηγοί διεξήγαγαν τεστ αυτονομίας σε 23 μοντέλα
- 19ο στα 23 αυτοκίνητα το Tesla Model 3
- BMW i5 κατέκτησε την δεύτερη θέση με απώλεια μόλις 62 χλμ.
- Πρωτιά για την άγνωστη κινέζικη μάρκα Human Horizons

Νορβηγοί διεξήγαγαν τεστ αυτονομίας σε 23 μοντέλα

Μετά την είδηση πως Tesla «έμειναν» λόγω ψύχους σε προάστιο του Chicago, αρκετοί διερωτήθηκαν για την επιρροή που έχουν οι χαμηλές θερμοκρασίες στα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες τους. H Νορβηγική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου αποφάσισε να ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα, δεδομένου του ότι αφενός η χώρα έχει σταθερά χαμηλές θερμοκρασίες πολλούς μήνες τον χρόνο και αφετέρου έχει και από τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους της συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Διεξήγαγαν λοιπόν, ένα πείραμα με ηλεκτρικά οχήματα από 23 διαφορετικές μάρκες, για να μετρήσουν πόσα χιλιόμετρα μπορούν να διανύσουν ηλεκτρικά σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός σε πραγματικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα ήταν... εντυπωσιακά.

19ο στα 23 αυτοκίνητα το Tesla Model 3

Τα περιβόητα Tesla, και συγκεκριμένα το Tesla Model 3 Highland, τερμάτισε στην 19η θέση από τις 23 συνολικά. Σημείωσε πτώση 29,9% στην αυτονομία του και από τα 629 χιλιόμετρα, το μοντέλο σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός κατάφερε να διανύσει μόλις 441 χιλιόμετρα. Μιλάμε για απώλεια 188 χιλιομέτρων! Χαμηλές βαθμολογίες σημείωσαν επίσης τα ηλεκτρικά της Polestar και της Volvo, με απώλεια αυτονομίας άνω του 30%.

BMW i5 κατέκτησε την δεύτερη θέση με απώλεια μόλις 62 χλμ.

Στην άλλη πλευρά του βαθμολογικού πίνακα συναντάμε την BMW i5. Η γερμανική εταιρία κατάφερε να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό το οποίο έχασε μόλις 12,2% από την συνολική του υποσχόμενη αυτονομία. Από τα 505 χλμ. που μπορεί να διανύσει με μια φόρτιση σε κανονικές συνθήκες σύμφωνα με τη μάρκα, η i5 σε θερμοκρασίες ψύχους διένυσε τα 443 χλμ. (απώλεια 62 χλμ.).

Πρωτιά για την άγνωστη κινέζικη μάρκα Human Horizons

Αυτό που ενδεχομένως δεν περίμενε κανείς είναι το ποιος κατέκτησε την πρώτη θέση. Μιλάμε για την άγνωστη-σε-πολλούς κινέζικη μάρκα Human Horizons. Το μοντέλο της, το Human Horizons HiPhi Z, σημείωσε απώλεια μόλις 5,9% σε σχέση με την εργοστασιακή του αυτονομία. Από τα 555 χλμ. υποσχόμενης αυτονομίας, το μοντέλο κατάφερε να διανύσει 521 χλμ. σε θερμοκρασίες ψύχους. Πιθανός συντελεστής που επηρέασε το αποτέλεσμα αυτό είναι το σύστημα θερμικής διαχείρισης με το οποίο η κινέζικη εταιρία δηλώνει πως έχει εξοπλίσει το όχημά της.

Mercedes
skoda