• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Πράσινα αυτοκίνητα ή πράσσειν άλογα;

Ηλεκτρικά ή μούφα;

Διαβάστηκε από 2753 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/1/2017

Πόσο οικολογικά είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Και πόσο θα μειώσουν τον αντίκτυπο της αυτοκίνησης στο περιβάλλον; Μπορούν να καθαρίσουν τις πόλεις μας από τους δηλητηριώδεις ρύπους, ή απλά θα μεταφέρουν την μόλυνση αλλού;

 
Ένα αυτοκίνητο χωρίς εξάτμιση, ένα αυτοκίνητο που δεν «καίει» τίποτα και άρα δεν εκπέμπει κανέναν ρύπο, δεν μπορεί παρά να είναι ότι πιο οικολογικό, ότι πιο «πράσινο» μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους. Άρα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σίγουρα ρυπαίνει λιγότερο από ένα συμβατικό με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ή όχι;

Το πρόβλημα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ότι η ενέργεια που μετατρέπουν σε κίνηση παράγεται πάλι με την καύση καυσίμων. Απλά αντί αυτή η δουλειά να γίνεται στο αυτοκίνητο γίνεται στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού. Και αντί η ρύπανση να γίνεται εκεί που κυκλοφορεί το αυτοκίνητο, γίνεται εκεί που είναι η μονάδα που παράγει το ρεύμα.

Αν όλη η ενέργεια που καταναλώνουν τα αυτοκίνητα μεταφερθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο, μιλάμε για μία τεράστια ποσότητα ηλεκτρισμού που θα πρέπει να παραχθεί στις μονάδες αυτές, με κατακόρυφη αύξηση της επί τόπου ρύπανσης. Αρα πως μιλάμε για «πράσινα» αυτοκίνητα, αν απλά μεταφέρουμε την ρύπανση από την Αθήνα στην Πτολεμαΐδα;

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Από τη μία όταν όλοι οι ρύποι βγαίνουν από ένα φουγάρο αντί για εκατομμύρια εξατμίσεις, μπορείς να τους ελέγξεις και να τους εξουδετερώσεις. Άρα η ρύπανση αυτή ελέγχεται, ενώ στα αυτοκίνητα όχι. Από την άλλη, όταν συγκρίνουμε τους ρύπους από την παραγωγή ενέργειας για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, δεν μπορούμε απλά να σταματάμε στους ρύπους της εξάτμισης ενός συμβατικού αυτοκινήτου.

Γιατί απλά το καύσιμο που καίνε τα αυτοκίνητα σήμερα δεν παράγει μόνο ρύπους κατά την καύση του. Παράγει πολλούς ρύπους και κατά την παραγωγή του. Η άντλησή του από το έδαφος, η μεταφορά του στα διυλιστήρια, η διύλιση και η διανομή αφήνουν ένα τεράστιο αποτύπωμα στο περιβάλλον, πολύ μεγαλύτερο από την ίδια την καύση του καυσίμου.

Με αυτό το δεδομένο υπόψιν, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι απείρως πιο καθαρά. Ακόμη και σε χώρες όπου η παραγωγή ηλεκτρισμού βασίζεται στο πιο «βρώμικο» καύσιμο που υπάρχει διαθέσιμο, στο λιγνίτη. Αν και αυτό το ελληνικό πρόβλημα είναι από μόνο του ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Οπότε τι λέτε; Είναι τα ηλεκτροκίνητα πραγματικά πράσινα; Μπορεί η Ελλάδα να εφαρμόσει πολιτικές ώστε η ρύπανση στις περιοχές των μονάδων παραγωγής να μην αυξηθεί και επιβαρύνει τους κατοίκους; Και τελικά θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στη χώρα ή μόνο στις μεγάλες πόλεις; 

 
 • Στάθης

  Όταν μιλάμε για ρύπανση της ατμόσφαιρας, θα πρέπει να κάνουμε διάκριση της ρύπανσης που δημιουργείται μέσα σε μια πόλη σαν την Αθήνα και εκείνης που δημιουργείται σε μια απομεμακρυσμένη περιοχή. Η ρύπανση της πόλης, όπου κατοικούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες, ή και εκατομμύρια πολίτες, όπως η Αθήνα, είναι πολύ πιό επικίνδυνη, για τους κατοίκους, από όσο η ρύπανση σε μια περιοχή πολύ πιό μακρυά. Η συγκέντρωση μεγάλου ποσοστού ρύπων σε μια περιορισμένη περιοχή, προκαλεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους, από όσο η ρύπανση πολύ πιό μακρυά, όπου και οι κάτοικοι είναι πολύ λιγότεροι και ο αέρας διασκορπίζει πολύ πιό εύκολα τους ρύπους. Τώρα όσο αφορά τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, αυτά μπορούν να ελεγχθούν από τα κράτη, όπως επίσης να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες και άλλες μη ρυπογόνες πηγές παραγωγής ενέργειας, ώστε να μην προκαλείται ρύπανση. Αν τα κράτη θέλουν να μειωθεί η ρύπανση, ας αρχίσουν από τα μεγάλα εργοστάσια, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας κ.λ.π. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εξ άλλου μπορούν να φορτίζονται και από μικρές μονάδες παραγωγής, στα σπίτια μας, όπως φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες κ.λ.π.

    1
 • nikolas

  Ειναι, αλλα οχι τοσο οσο θελουν οι κατασκευαστες να μας περασουν. Καταρχας για να καθειερωθουν τα ηλεκτρικα υπαρχουν πολλα εμποδια που πρεπει να ξεπεραστουν περα απο το αδικαιολογητα υψηλο τους κοστος. Πρωτα απ'ολα ενα ολοκληρωμενο και σαφως μεγαλυτερο δικτυο ανεφοδιασμου. Γιατι δεν μπορουμε να τα φορτιζουμε παντα απο την πριζα του σπιτιου μας. Επισης η τοση τεχνολογια με τρομαζει για την αποτελεσματικοτητα της. Και πιστευω ακραδαντα, οτι αν εισαι οικονομικος οδηγος και οδηγεις συνετα, αλλαζοντας οταν πρεπει ταχυτητα και εχοντας συντηρημενο σωστα το αυτοκινητο σου και δεν το εχεις φορτωμενο σαν ζωο ασκοπα, μπορεις να πας πιο οικονομικα και απο το ηλεκτρικο. Απλα, οι αυτοκινητοβιομηχανιες, ορμωμενες απο τα αυστηροτερα ορια που τους εχει θεσει η Ε.Ε για να πιασουν τους χαμηλοτερους ρυπους, μεγιστοποιουν και φουσκωνουν τα πραγματα ωστε ο κοσμος να στραφει στα ηλεκτρικα και να τα χρυσοπληρωσει και αυτες να αποφυγουυν τα υπερογκα ποσα που θα δαπανησουν αν ξεπερασουν αυτα τα παρα πολυ αυστηρα ορια ρυπων καιε κπομπωςν C02.

   
 • Γιώργος Μεταξάς

  Ο Νίκος έχει δίκιο για τα νυκτερινά φορτία των θερμικών εργοστασίων. Επιπλέον ένα σύγχρονο θερμικό εργοστάσιο καίει φυσικό αέριο, και έχει τη δυνατότητα συμπαραγωγής θερμότητα (για τηλεθέρμανση κλπ) που αυξάνει τον συντελεστή απόδοσής του σε πάνω από 60-65%. Τέλος, ναι μεν το συνολικό διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται είναι περίπου το ίδιο, αλλά είναι πιο σημαντικό ότι τα πραγματικά δηλητήρια (ΝΟχ και μονοξείδιο άνθρακα) διασκορπίζονται σε αραιοκατοικημένες περιοχές αντί να συγκεντρώνονται στις πόλεις. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις των δηλητηρίων είναι πάντα θέμα συγκέντρωσης.

   
 • Ορφέας

  Ξεχάσατε να αναφέρετε οτι η αποδοση του ηλεκτρικού μοτέρ μπορει να φτάσει έως και 93%, τη στιγμη που σε μια Μ.Ε.Κ. με το ζόρι φτάνει 30%. Επιπλέον επενδύονται πολυ μεγάλα ποσα παγκοσμίως για την αλλαγή του τρόπου παραγωγής ενέργεις. Η Ελλαδίτσα μπορεί να αργήσει λιγο, αλλά θα αλλάξει κ' αυτή.

   
 • Nikos

  Σε όλο τον κόσμο το ηλεκτρικό δίκτυο "καθαρίζει" με τις ανανεώσιμες πηγές να αυξάνουν σταθερά το μερίδιό τους στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος (σε άλλες χώρες πιο γρήγορα σε άλλες πιο αργά). Η τάση αυτή είναι απολύτως ξεκάθαρη για όσους έχουν μάτια και βλέπουν. Σήμερα παγκοσμίως το ποσοστό των ανανεώσιμων είναι περίπου στο 20% επί της συνολικής παραγωγής. Ακόμη και στάσιμο να μείνει αυτό το ποσοστό σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση στη ρύπανση των πόλεων (αύξηση προσδόκιμου ζωής και ποιότητας ζωής λόγω μειωμένης ηχορύπανσης) what's not to like?

   
 • Nikos

  Επιτέλους, σε αυτήν την σύγκριση που βγάζετε κάθε τρεις και λίγο, βάλατε και τους ρύπους που παράγονται κατά την παραγωγή των συμβατικών καυσίμων. Λοιπόν, για να τα συνοψίσουμε. Υποθέτουμε ότι ένα σημαντικό μέρος του στόλου των αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά. Όπως σωστά αναφέρετε, η ενέργεια για να φορτιστούν αυτά τα οχήματα θα παραχθεί σε κάποιο ρυπογόνο εργοστάσιο (μιλάμε για λιγνίτη πάντα). Εδώ εισέρχεται ο παράγων ποιες ώρες θα γίνεται αυτό. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα δοθούν κίνητρα ώστε η φόρτιση να γίνεται την νύχτα, οπότε και θα αξιοποιηθούν ηλεκτρικά φορτία που πηγαίνουν χαμένα. Οι θερμοηλεκτρικές μονάδες δεν έχουν την δυνατότητα να αυξομειώνουν την παραγωγή τους αναλόγως με την ζήτηση και χρησιμοποιούνται ως μονάδες βάσης. Τις νυχτερινές ώρες συνεχίζουν να λειτουργούν "στον αέρα" ώστε να είναι σε ετοιμότητα. Οπότε μια αύξηση της κατανάλωσης την νύχτα απλά θα αξιοποιούσε αυτά τα φορτία. Επιπλέον θα δινόταν σημαντική ώθηση στις ΑΠΕ. Πλέον το κόστος παραγωγής με ανεμογεννήτριες είναι συγκρίσιμο των συμβατικών καυσίμων, αλλά υπάρχει ένα θέμα. Δεν φυσάει απαραίτητα όταν το χρειαζόμαστε. Αποτέλεσμα, η νυχτερινή παραγωγή να πηγαίνει χαμένη. Έτσι ενώ μια αυξημένη παραγωγή κατά την διάρκεια της μέρας μπορεί να απορροφηθεί την νύχτα είναι ανέφικτο. Από όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο είναι σημαντικά υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων